Αρχική Τελευταία Νέα Έρευνα για τον αντίκτυπο των μέτρων στα δικαιώματα του παιδιού την εποχή...

Έρευνα για τον αντίκτυπο των μέτρων στα δικαιώματα του παιδιού την εποχή του κορωνοϊού

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Δέσπω Μιχαηλίδου παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 12 Απριλίου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Στροβόλου, τη νέα έκδοση του Γραφείου της υπό τον τίτλο «Αντίκτυπος στα δικαιώματα του παιδιού από τα μέτρα που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας SARS-CoV-2» στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. H Έκθεση συντάχθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του Γραφείου της Επιτρόπου με το Δίκτυο Ευρωπαίων Επιτρόπων για το Παιδί και τη UNICEF. 

Η διαδικασία σύνταξης της Έκθεσης Αντικτύπου ξεκίνησε δέκα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας στην Κύπρο (Μάρτιος 2020). Τα βασικά ευρήματα και οι συστάσεις της προέρχονται από παιδιά και επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά: 3.320 παιδιά (ηλικίας 3-18 ετών), 61 επαγγελματίες και τρεις γονείς παρείχαν πληροφορίες για τους σκοπούς του παρόντος έργου. Επιπρόσθετη πληροφόρηση παραχωρήθηκε από οργανισμούς που ασχολούνται ή παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά. Σκοπός της να διαπιστώσει πώς τα μέτρα που υιοθετήθηκαν επηρέασαν τα παιδιά και τα δικαιώματά τους, με στόχο την ενημέρωση και τη λήψη των απαιτούμενων αναπροσαρμογών ως προς τον προσανατολισμό των διαδικασιών λήψεως αποφάσεων και των πρακτικών, έστω και σε προσωρινή βάση, μέχρι το τέλος της πανδημίας. Έχει δε σχεδιαστεί για να παρέχει μια σταθερή βάση για όσους λαμβάνουν αποφάσεις, επαγγελματίες και τα ίδια τα παιδιά.

Βασικός στόχος είναι να τεθούν τα θεμέλια και να υπογραμμιστεί η ανάγκη καθιέρωσης διεξαγωγής Αξιολόγησης Αντικτύπου πριν από οποιαδήποτε διαδικασία λήψης αποφάσεων από κρατικό φορέα που σχετίζεται με τα παιδιά. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η διαδικασία διεξαγωγής Αξιολόγησης Αντικτύπου για παιδιά στο πλαίσιο της Κύπρου, και σε αυτήν εμπεριέχεται τεράστια δυναμική, ικανή να καθοδηγήσει την πορεία της εφαρμογής των δικαιωμάτων του παιδιού στην Κύπρο για τα επόμενα χρόνια.

Τη συνέντευξη Τύπου χαιρέτισε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου. Πέρα από την παρουσίαση της έκδοσης, η Επίτροπος, υπογράμμισε τη σημαντικότητα της θεσμοθέτησης μιας τέτοιας διαδικασίας και επεσήμανε τα βασικά στάδια διεξαγωγής της. Βασική ομιλήτρια ήταν και η Νικολέτα Ξύδη, παιδί – μέλος της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου, η οποία παρέθεσε τις δικές της απόψεις ιδιαίτερα για την ανάγκη της συμμετοχής των παιδιών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι από όλα τα αρμόδια Υπουργεία, μέλη της νομοθετικής εξουσίας, μέλη της  Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον Κορωνοϊό, εκπρόσωποι Δήμων και τοπικών φορέων, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και εκπρόσωποι παιδιών. Η Αξιολόγηση Αντικτύπου, η οποία περιλαμβάνει 102 συστάσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς, παραδόθηκε σε όλους/όλες τους/τις παρευρισκόμενους/ες, ενώ θα σταλεί και στι