Αρχική Τελευταία Νέα Έργα βελτίωσης στην κοίτη του ποταμού Κούρρη – Λιμνάτη

Έργα βελτίωσης στην κοίτη του ποταμού Κούρρη – Λιμνάτη

Οι κατασκευαστικές εργασίες που έγιναν από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, σε συνεργασία με τις οικείες τοπικές Αρχές Καπηλειού – Zωοπηγής, αποσκοπούσαν στη διαμόρφωση και στην υδρομορφολογική αποκατάσταση της κοίτης του ποταμού, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Φ”. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, όπως εκτιμάται από όλους τους ενδιαφερομένους, που άλλαξε ριζικά την όψη της κοίτης του ποταμού. 

Περνώντας κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Λιμνάτη, δεν μπορεί κανείς να μην αντιληφθεί την αλλαγή στο τοπίο που έγινε σε διάφορα σημεία κατά μήκος του ομώνυμου χειμάρρου, ο οποίος διέρχεται μέσα την κοιλάδα Λιμνάτη και την κοιλάδα Ξυλούρικου. 

Σύμφωνα με την Οδηγία-Πλαίσιο για τα Ύδατα (ΟΠΥ) 2000/60/ΕΚ, κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. οφείλει να αξιολογήσει και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Οδηγίας και την επίτευξη τουλάχιστον καλής κατάστασης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων μέχρι το 2015. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με το Άρθρο 11 της ΟΠΥ, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), που είναι η αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή της ΟΠΥ στην Κύπρο, έχει αξιολογήσει όλα τα υδάτινα σώματα (ΥΣ) της Κύπρου και έχει θεσπιστεί ένα Αναλυτικό Πρόγραμμα Μέτρων.

Η υλοποίηση του σχεδίου αποκατάστασης της παρόχθιας ζώνης του ποταμού «Λιμνάτη» είχε κόστος της τάξης των 25 χιλιάδων ευρώ.  
Τα  συγκεκριμένα έργα όπως εκτιμάται θα συμβάλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση του οικοσυστήματος της παρόχθιας ζώνης, στη βελτίωση του φυσικού χαρακτήρα, στη σταδιακή βελτίωση των οικοτόπων και μικρο-οικοτόπων και στην αύξηση των φυσικών ενδιαιτημάτων που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Επίσης, η σύνδεση των δύο περιοχών Natura 2000 μέσω ενός ποτάμιου διαδρόμου, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και θα συμβάλει θετικά στη διατήρηση των ειδών και των οικοτόπων τους. Παράλληλα η αποκατάσταση του ποτάμιου οικοσυστήματος αναμένεται να επιδράσει θετικά στη βελτίωση παραμέτρων ποιότητας των υδάτων που καταλήγουν στο φράγμα του Κούρρη.

Περισσότερα στον ΦΙλελεύθερο