Αρχική Διεθνή Έρωτας και Artificial Intelligence: Άνθρωποι ερωτεύονται τους «ψηφιακούς βοηθούς» τους

Έρωτας και Artificial Intelligence: Άνθρωποι ερωτεύονται τους «ψηφιακούς βοηθούς» τους

Μπορούμε όντως να ερωτευτούμε την τεχνητή νοημοσύνη; – Οι θεωρίες των ειδικών για την ανάπτυξη συναισθημάτων απέναντι στους ψηφιακούς βοηθούς μας

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο SciNews.eu ΕΔΩ:

Με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης σε ένα επίπεδο που ενσωματώνει και αναπαράγει πιστά πλέον τις ανθρώπινες συμπεριφορές, πολλοί χρήστες έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν βαθιά συναισθηματικά εξαρτημένοι από τους ψηφιακούς βοηθούς τους. Είτε αυτό λέγεται έρωτας, είτε εξάρτηση, οι ειδικοί φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε πολύ οδυνηρά συναισθήματα.

Όταν πρωτοείδαμε την ταινία του Spike Jonze, Her, όπου ο Joaquin Phoenix ως ο μοναχικός συγγραφέας Theodore Twombly, αναπτύσσει, σε ένα κοντινό μέλλον, μια απίθανη ερωτική σχέση με ένα λειτουργικό σύστημα σχεδιασμένο να ικανοποιεί κάθε του ανάγκη, μας φάνηκε απίστευτα μακρινό ενδεχόμενο. Σήμερα, το 2023, δηλαδή μια δεκαετία μετά την κυκλοφορία της προφητικής από ότι φαίνεται, αυτής ταινίας (2013), το φαινόμενο της ψηφιακής αγάπης δεν μοιάζει πια τόσο παρατραβηγμένο.

Όσο η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης ακμάζει και ανταποδίδει χειρονομίες στοργής στους χρήστες της, τόσο πιο πολύ βυθιζόμαστε σε μια σχέση εξάρτησης, ικανή να πυροδοτήσει πολλά αρνητικά συναισθήματα. Σημαντική ένδειξη των παραπάνω αποτελούν πρόσφατες μελέτες που διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ανησυχία για ένα ρομπότ αν νομίζουν ότι πονάει. Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να νιώσουμε τόση ενσυναίσθηση για ένα μηχανικό άτομο όσο και για ένα βιολογικό.

Συναισθήματα και AI τεχνολογία

Υπάρχουν σίγουρα διαφορετικά είδη αγάπης. Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει μια σχέση με τους ψηφιακούς τους βοηθούς, όπως την Αlexa, το Chatgpt, την Cortana και την Youper, που παρομοιάζεται περισσότερο με την σχέση αγάπης αφεντικού-σκύλου. Αυτό ωστόσο, είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει όταν η ΑΙ τεχνολογία αναπτύξει τη διανοητική και συναισθηματική νοημοσύνη της στο επίπεδο που πρέπει.

9AU3kxNMM6AGofeC1uOtm4etsNj

Ο Eric Schmidt, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google και συν-συγγραφέας του βιβλίου “Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης”, δήλωσε ότι ανησυχεί ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να ερωτεύονται την τεχνητή νοημοσύνη. Είναι μια δίκαιη ανησυχία, αν σκεφτεί κανείς ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς το έχει ήδη κάνει. Για να πειστούμε αρκεί να κοιτάξουμε στις συνομιλίες του Reddit και Discord (ιστοσελίδες συζήτησης), οι οποίες πλημμυρίζουν με ιστορίες κοινών ανθρώπων που έχουν βρεθεί σε βαθιά συναισθηματική εξάρτηση από τους ψηφιακούς εραστές τους…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο SciNews.eu ΕΔΩ:

Προηγούμενο άρθροΦωτιά στη Συλίκου – Στη μάχη εναέρια μέσα
Επόμενο άρθροΤο εξαιρετικό βίντεο της Σχολής Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ