Αρχική Τελευταία Νέα Ετοιμάζονται διαγραφές στην ΕΔΕΚ – Πρώτος στη λίστα ο Νίκος Νικολαΐδης

Ετοιμάζονται διαγραφές στην ΕΔΕΚ – Πρώτος στη λίστα ο Νίκος Νικολαΐδης

Πρώτος στη λίστα ο Νίκος Νικολαΐδης, ακολουθούν στελέχη εκλελεγμένα ως σύμβουλοι με άλλα ψηφοδέλτια 

Αντίστροφη μέτρηση για διαγραφές στελεχών και μελών άρχισε στην ΕΔΕΚ αρχής γενομένης από τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ την ίδια ώρα η περίπτωση του δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαΐδη, αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή περίπτωση ειδικού βάρους που θα στείλει μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις εντός και εκτός κόμματος.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που βρίσκονται στις λίστες προς κομματική αποπομπή προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη Λεμεσό και έχουν εκλεγεί υπό τα ψηφοδέλτια των Οικολόγων, της Αλληλεγγύης και του ΕΛΑΜ, πολιτικών χώρων που στον άλφα ή βήτα βαθμό έπαιξαν ρόλο στην εκλογική επιτυχία του Νίκου Νικολαΐδη, όπως με νόημα υπέδειξε κομματικός αξιωματούχος.

Η πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση του οριστικού ξεκαθαρίσματος προγραμματίζεται να γίνει στην επόμενη συνεδρία της Γραμματείας της ΕΔΕΚ οπότε και θα καθοριστεί ο οδικός χάρτης αλλά και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου να περάσουν στο επόμενο στάδιο που είναι το εκλογικό συνέδριο, το οποίο και αναμένεται να μονοπωλήσει την κομματική δράση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Κομματικές πηγές επεσήμαναν ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι οι προτάσεις για διαγραφές, που θα προέλθουν από τις επαρχιακές γραμματείες, θα παραπεμφθούν απευθείας στην Κεντρική Επιτροπή, χωρίς ενδιάμεση διαδικασία σε πειθαρχικό αφού είναι έκδηλο ότι τα συγκεκριμένα στελέχη ενήργησαν αντικομματικά, κατερχόμενα στις δημοτικές εκλογές υπό τη σημαία άλλων πολιτικών σχηματισμών. Η ανώτατη ηγεσία αναμένει αυτές τις μέρες τις εισηγήσεις των επαρχιακών επιτροπών για τα περαιτέρω.

Τα στελέχη υπό διαγραφή δεν θα έχουν σε αυτή την περίπτωση -ούτε και φαίνεται να υπάρχει τέτοια διάθεση για- αντίλογο προκειμένου να εξηγήσουν γιατί βρέθηκαν σε άλλα ψηφοδέλτια εκτός της ΕΔΕΚ.

Η περίπτωση του Νίκου Νικολαΐδη θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά αφού ο ίδιος κατήλθε ως ανεξάρτητος και έτυχε στήριξης από άλλα κόμματα, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να βάζει ειδικό βάρος στην εκλογή του στη δημαρχία της Λεμεσού. Δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο ο Ν.Νικολαΐδης θα έχει το δικαίωμα να αναπτύξει τη δική του επιχειρηματολογία στα κομματικά όργανα της ΕΔΕΚ πριν από τη λήψη απόφασης για αποβολή του.

Η πρόθεση για αποβολές -τέσσερις στον αριθμό σε αυτό το στάδιο- προκαλεί προβληματισμό σε μερίδα κομματικών στελεχών που παρουσιάζονται έτοιμα αυτή τη φορά να μιλήσουν για την κομματική πορεία και το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ δεν έχει την πολυτέλεια να «διώχνει» στελέχη αφού περνά ήδη μια «δύσκολη φάση αποψίλωσης», όπως υποστηρίζουν.

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως από την ώρα που το κόμμα δρομολογεί διαδικασίες για εκλογικό συνέδριο που θα ανανεώσει την εντολή της κομματικής βάσης σε όλες τις βαθμίδες, οι αποβολές δεν συμβάλλουν στην οικοδόμηση κλίματος συσπείρωσης και συνεννόησης.

Πρόταση για διαγραφές/αποβολές στελεχών δεν θα περάσει εύκολα από τα συλλογικά κομματικά όργανα, αποφαίνονται οι ίδιες κομματικές πηγές που υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές διαφορές και τα πολιτικά ζητήματα αντιμετωπίζονται και συζητούνται ενδοκομματικά. Μόνο στις περιπτώσεις διαφθοράς ή διαπλοκής, το κόμμα οφείλει να είναι αμείλικτο αποφαίνονται οι ίδιοι κομματικοί παράγοντες που υπογραμμίζουν πως «η ΕΔΕΚ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με το μοντέλο του ρεβανσισμού».

Η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι ουσιαστικής σημασίας τόσο σε ό,τι αφορά το θέμα των αποβολών αλλά και σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση του εκλογικού συνεδρίου, είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 23 του μηνός.

Στις ενδοκομματικές διεργασίες ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Χρυσός Τουλούπης, ετοιμάζει τον απολογισμό δράσης και ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, την πολιτική εισήγησή του για τα επόμενα κομματικά βήματα.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Κυπριακό, τη συνεργασία των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου και τις προεδρικές εκλογές. Στις προεδρικές, κομματικές πηγές σημειώνουν ότι η ΕΔΕΚ έχει τον πιο εύκολο ρόλο αφού είναι ταγμένη υπέρ της συνεργασίας και δεν έχει κανένα πρόβλημα να ανταποκριθεί θετικά στο προσκλητήριο συνεργασίας που απηύθυνε, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Στην ΕΔΕΚ υποδεικνύουν ότι άλλοι πολιτικοί χώροι είναι που καλούνται να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους και να πάρουν τις αποφάσεις τους. 

Πηγή: Philenews