Αρχική Πρόταση Έτοιμοι για την μάχη των πασχαλινών εδεσμάτων; Έξι συμβουλές για το Πάσχα!

Έτοιμοι για την μάχη των πασχαλινών εδεσμάτων; Έξι συμβουλές για το Πάσχα!

Tips για να μην σας… κάτσουν βαριές οι Άγιες Ημέρες!

 

1) Ξεκινάμε από το Μεγάλο Σάββατο μετά τον καλό-λόγο: Έθιμο, κυρίως για αυτούς που έχουν νηστέψει όλο το διάστημα. Προσέξετε τις υπερβολές γιατί πολλά παραδοσιακά εδέσματα θα κατακλύσουν το τραπέζι, ενώ μετά θα ακολουθήσει ύπνος. Περιορίσου σε ένα μέτριο κομμάτι κοτόπουλο βραστό και αυγό – προτιμήστε το ασπράδι – μαζί με μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης. Ενώ το βραδινό γεύμα πριν από την εκκλησία ας είναι ελαφρύ.

2) Κυριακή του Πάσχα….προγευμάτισε! Μην το παραλήψεις με την σκέψη ότι θα καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα στο μεσημεριανό. Έστω, ένα μέτριο κομμάτι φλαούνας(50γρ) το οποίο δίνει 200 θερμίδες και προσφέρει υδατάνθρακα, πρωτεΐνη και βέβαια λίπος.

3) Το τρίπτυχο πάντα του πιάτου προτείνεται να αποτελείται από σαλάτα ή διάφορα λαχανικά, την αγαπημένη επιλογή από αμυλώδη(όπως πατάτα, ψωμάκι, ρύζι κ.α) και τέλος ένα είδος κρέατος μεταξύ χοιρινού ή κοτόπουλου, να θυμάσαι να αφαιρείς το ορατό λίπος ή το δέρμα. Απόφυγε όσο περισσότερο μπορείς τις σάλτσες που κρύβουν θερμίδες και λιπαρά.

4) Προσοχή στο αλκοόλ καθώς οι οικογενειακές και φιλικές συναντήσεις αυξάνουν τις ποσότητες κατανάλωσης. Το κόκκινο κρασί θεωρείτε η ιδανική επιλογή λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Ως δεύτερη επιλογή θα πρότεινα την μπύρα! Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας προτείνει 2 ποτήρια αλκοόλ για τους άνδρες, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να αρκεστούν στο 1 ποτήρι, εφόσον βέβαια δεν υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση.

5) Γλυκό να φάω; Ναι μπορείτε να φάτε γλυκό ή το φρούτο, αλλά φρόντισε να έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από το μεσημεριανό γεύμα. Επέλεξε το αγαπημένο σου και απόλαυσε το με μέτρο! Προσοχή, προτίμησε να αποφύγεις το γλυκό αν έχεις ήδη φάει φλαούνα!

6) Ολοκλήρωσε την μέρα σου καταναλώνοντας ένα ελαφρύ βραδινό πχ σαλάτα με διάφορα λαχανικά, αυγά και παξιμάδι.

Να θυμάσαι πως για να λειτουργεί ο μεταβολισμός δεν πρέπει να προσπερνάμε κανένα γεύμα ή ενδιάμεσο την ημέρα.

Και προσοχή στις υπερβολές γιατί….το Καλοκαίρι πλησιάζει!

Χάρις Κυριάκου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Msc, Bsc
Λεοντίου Α’181, Γραφείο 301, Λεμεσός
Facebook: Charis Kyriacou – Clinical Dietitian & Nutritionist
Τηλ: 25103682 , 99165025