
Το σχολείο αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 1.500 μαθητές
Η Λεμεσός ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα νέο Εβραϊκό σχολείο το 2027, το οποίο θα παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση με έμφαση στην ακαδημαϊκή κατάρτιση, τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των μαθητών. Το σχολείο αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 1.500 μαθητές, ενώ θα προσφέρει διαμονή σε όσους προέρχονται από μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες που δεν διαθέτουν Εβραϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, το σχολείο θα περιλαμβάνει σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπως αθλητικά γήπεδα, στούντιο χορού, κλειστά και ανοιχτά γυμναστήρια, πισίνες, θέατρα και καινοτόμα κέντρα μάθησης, καθώς και πράσινους χώρους που θα ενισχύουν την εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών.
Ο Ραβίνος Γιέχοσουα Σμούκλερ, επικεφαλής του έργου, δήλωσε ότι το σχολείο έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τις ανάγκες των Εβραϊκών κοινοτήτων στην Κύπρο και τις γύρω περιοχές, προσφέροντας εκπαίδευση και σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (SEN). Θα είναι ανοιχτό σε μαθητές όλων των Εβραϊκών δογμάτων, παρέχοντας εξατομικευμένη εκπαιδευτική προσέγγιση. Ο Σμούκλερ τόνισε ότι το όραμά του είναι ένα “Σιωνιστικό σχολείο” που θα προβάλλει με υπερηφάνεια την Εβραϊκή ταυτότητα.
Αν και η δημιουργία ενός τέτοιου σχολείου συνεπάγεται νομικές προκλήσεις, ο Σμούκλερ ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει δείξει θετική διάθεση και αναμένονται προσαρμογές στο νομικό πλαίσιο τα επόμενα χρόνια.
Η Λεμεσός ως Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Κέντρο για την Εβραϊκή Κοινότητα
Η Λεμεσός έχει αναδειχθεί ως βασικός προορισμός για Εβραϊκές οικογένειες, εν μέρει λόγω της συνεργασίας τοπικών πανεπιστημίων με Ισραηλινά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα στους τομείς της ιατρικής και της επιστήμης. Σήμερα, οι περισσότερες Ισραηλινές οικογένειες στην Κύπρο επιλέγουν ιδιωτικά αγγλόφωνα σχολεία, με κάποια από αυτά να προσφέρουν kosher γεύματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σμούκλερ, “δεν μπορούν να παρέχουν την ολοκληρωμένη Εβραϊκή εκπαιδευτική εμπειρία που αναζητούν πολλές οικογένειες”.
Το σχολείο θα βασίζεται σε αξίες όπως η ταυτότητα, η παράδοση, η δημιουργικότητα και η ένταξη, ενισχύοντας την αίσθηση του ανήκειν και ενδυναμώνοντας τη ζωντανή και ποικιλόμορφη Εβραϊκή κοινότητα της Κύπρου. Όπως σημειώνεται, η δημιουργία του σχολείου δεν είναι μόνο εκπαιδευτική πρωτοβουλία, αλλά και μια στρατηγική κίνηση που θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ Κύπρου και της διεθνούς Εβραϊκής διασποράς.