Αρχική Τελευταία Νέα Φονικός σεισμός στην Τουρκία ταρακούνησε και την Κύπρο η ώρα 3:17 τα...

Φονικός σεισμός στην Τουρκία ταρακούνησε και την Κύπρο η ώρα 3:17 τα ξημερώματα

Σεισμική δόνηση στην Κύπρο σημειώθηκε στις 3.20 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Συμφωνα με την ιστοσελίδα https://www.emsc-csem.org στην περιοχή Γκαζιαντέπ σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7.5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ με βάθος 10 χλμ. σχεδόν 400 χλμ. από την Κυπρο.

Ο σεισμός διήρκησε περίπου 1,5-2 λεπτά και έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί, ιδιαίτερα στη χερσόνησο της Καρπασίας και στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου.

Δεύτερος σεισμός στην ίδια περιοχή λίγα λεπτά αργότερα έδωσε σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Τι αναφέρει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης
Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι την Δευτέρα 06 Φεβρουαρίου 2023 και τοπική ώρα 03:17 καταγράφηκε από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Τμήματος η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε στην περιοχή του Γκαζαντιέπ (Κεντρική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία) με μέγεθος ροπής Μw=7.8.

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε απόσταση σχεδόν 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του (Τουρκία, Ιράκ, Γεωργία, Ισραήλ, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος, και Κύπρος). Στην Κύπρο έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρο το νησί.

Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν ισχυρός σεισμός στις 03:28 (Mw=6.7), πέντε σεισμοί με μεγέθη μεγαλύτερα από 5 και πλήθος σεισμών με μικρότερα μεγέθη. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.