Αρχική Τελευταία Νέα Φτάνει η Ηλέκτρα και θα είναι βροχερή και έντονη!

Φτάνει η Ηλέκτρα και θα είναι βροχερή και έντονη!

Το 5ο ονοματισμένο σύστημα, καταφθάνει…

Από χθες Τετάρτη εισήλθαμε σε νέα παρατεταμένη περίοδο με κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες και το νέο βαθύ βαρομετρικό χαμηλό εν ονόματι Ηλέκτρα (το πέμπτο σύστημα του υδρολογικού έτους που διανύουμε με όνομα), όπως έχει ονομαστεί από την ομάδα Καιρόφιλοι Κύπρου, θα επηρεάσει την περιοχή μας σταδιακά από σήμερα νωρίς το βράδυ, αρχικά από τα δυτικά και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει κατά περιόδους μέχρι -τουλάχιστον- τη Δευτέρα.

Το βαρομετρικό χαμηλό από τη βόρεια Λιβύη έχει ξεκινήσει την πορεία του προς την περιοχή μας και αυτή την στιγμή το κέντρο του βρίσκεται στον κόλπο της Σύρτης. Από εκεί θα συνεχίσει την ανατολική – βορειοανατολική του πορεία προς την περιοχή μας. Φτάνοντας στην περιοχή μας αναμένεται να βαθύνει αρκετά, ενώ την ίδια ώρα θα αρχίσει να κινείται πιο αργά προς τα ανατολικά. Οι βροχές και καταιγίδες θα συνεχίσουν κατά περιόδους μέχρι -τουλάχιστον- τη Δευτέρα, με κορύφωση των φαινομένων, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από το δεύτερο μισό της Παρασκευής μέχρι -περίπου- το απόγευμα του Σαββάτου. Από το Σάββατο αναμένεται σταδιακά να αρχίσουν και χιονοπτώσεις στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος από κυρίως υψηλές νεφώσεις. Την ίδια ώρα, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται τοπικά στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες. Σε καταιγίδα δεν αποκλείεται μικρού διαμετρήματος χαλάζι.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές και καταιγίδες, αρχικά από τα δυτικά, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ή/και όλο μέχρι τις αυγινές ώρες. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, με ριπαίους ανέμους και μικρού έως μεσαίου μεγέθους χαλάζι, με ενδεχόμενο μεμονωμένων χαλαζοστρώσεων. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 1-2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, 10 έως 12 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο Παρασκευή, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες. Σταδιακά, οι νεφώσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται από τα δυτικά και αναμένονται γενικευμένες βροχές και καταιγίδες κατά το δεύτερο μισό της ημέρας. Κάποιες καταιγίδες θα είναι ισχυρές και τοπικά θα συνοδεύονται από χαλάζι που ενδεχομένως να φτάνει τα 2-3 εκατοστά, με πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, 19 έως 21 στα παράλια και στους 6 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Κάποιες καταιγίδες θα είναι ισχυρές ή/και παρατεταμένες τοπικά και θα συνοδεύονται από χαλάζι που ενδεχομένως να φτάνει τα 2-3 εκατοστά, με πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, 11 έως 13 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το Σάββατο συνεχίζει ο άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να είναι έντονες και παρατεταμένες. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση και σταδιακά θα αρχίσουν χιονοπτώσεις στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Πηγή: Kitas Weather