Αρχική Λεμέσιος Γ. Αρμεύτης: Παρουσίασε τις προτάσεις του για μία πράσινη και καθαρή Λεμεσό

Γ. Αρμεύτης: Παρουσίασε τις προτάσεις του για μία πράσινη και καθαρή Λεμεσό

Σχέδιο δράσης σε εφτά άξονες με 30 προτάσεις για την
προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία

Τις θέσεις και προτάσεις του με στόχο μια πράσινη και καθαρή Λεμεσό, παρουσίασε ο
αρχιτέκτονας και ανεξάρτητος υποψήφιος για τη Δημαρχία της πόλης, Γιάννης Αρμεύτης.
Μιλώντας ενώπιον εκπροσώπων οργανισμών, φορέων και ομάδων πολιτών της Λεμεσού που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντας, ο κ. Αρμεύτης παρουσίασε Σχέδιο Δράσης που εδράζεται σε εφτά άξονες:

– Αύξηση πρασίνου
– Περιβαλλοντικές υποδομές – καθαριότητα
– Περιβάλλον και αειφορία
– Πράσινη κουλτούρα
– Αναβάθμιση ποιότητας ζωής των ζώων
– Ποιότητα αέρα
– Θάλασσα και νερό

Στην ομιλία του, κ. Αρμεύτης υπογράμμισε ότι οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να αφουγκραστούν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κλιματικής αλλαγής, προωθώντας και εφαρμόζοντας πολιτικές που να ανταποκρίνονται στους στόχους βιωσιμότητας της ΕΕ και τους παγκόσμιους στόχους του ΟΗΕ.

Από τις προτάσεις του κ. Αρμεύτη ξεχωρίζει η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο του χαμηλού δάσους Αγίας Φύλας, η δημιουργία Γραμμικού Πάρκου στην Ακταία οδό, η δημιουργία Πράσινων Διαδρομών συνολικού μήκους 25 χλμ και η φύτευση περίπου 10.000 ψηλών δέντρων σε αυτές, η εφαρμογή προγράμματος καθαριότητας και αποκομιδής σκυβάλων με συστηματική εκπαίδευση και εποπτεία, η εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο πετώ» και η μετατροπή του ζωολογικού κήπου σε βοτανικό κήπο. Ο κ. Αρμεύτης προτείνει ακόμη την εφαρμογή προγράμματος καταγραφής και στείρωσης αδέσποτων ζώων, τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημοτικά ακίνητα ή οροφές δημόσιων κτηρίων, καθώς και την εγκατάσταση μονάδας ελέγχου ποιότητας αέρα στο λιμάνι Λεμεσού με προώθηση του cold ironing (ηλεκτροδότηση ελλιμενισμένων πλοίων), σε κυκλικούς κόμβους και βιομηχανικές περιοχές. Η ενότητα «Πράσινη και καθαρή πόλη» στο προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Αρμεύτη, περιλαμβάνει 30 προτάσεις για την προστασία του
περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Αρμεύτης ανέφερε: «Διεκδικούμε μια πόλη για όλους. Μια πόλη με πνεύμονες πρασίνου και έργα πνοής, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο, τις Πράσινες Διαδρομές και το Γραμμικό Πάρκο Ακταίας Οδού. Μια πόλη καθαρή, που να αναπτύσσεται με όρους κυκλικής οικονομίας και να έχει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία και την εξοικονόμηση ενέργειας».

Πρόσθεσε πως διεκδικεί μια πόλη πιο προσιτή για τους Λεμεσιανούς, για νεαρά ζευγάρια,
οικογένειες και παιδιά. «Επιδίωξή μας είναι να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μας», σημείωσε, αναδεικνύοντας πως είναι πολύ σημαντικό να θεσμοθετηθεί ένας συστηματικός διάλογος και να δημιουργηθεί ένας αμφίδρομος δίαυλος επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς, αλλά και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ώστε το σχέδιο δράσης να εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα εργαλεία, ιδέες και προτάσεις.

Αναλυτικά το σχέδιο δράσης, είναι διαθέσιμο εδώ: yiannisarmeftis.com