Αρχική Λεμέσιος Γ. Αρμεύτης: Θα είμαι υποψήφιος, η Πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό» συνεχίζει το...

Γ. Αρμεύτης: Θα είμαι υποψήφιος, η Πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό» συνεχίζει το έργο της

Με τον αρχιτέκτονα Γιάννη Αρμεύτη επικοινωνήσε η Cyprus Times με αφορμή τη συμμετοχή του σε πάνελ στην Αθήνα στο πλαίσιο της Έκθεσης Οικοδομή, που διοργάνωσε η πλατφόρμα αρχιτεκτονικής Archisearch το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023. Αναπόφευκτα η συνομιλία μας εστίασε και στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Ιουνίου 2024, αφού πριν λίγες βδομάδες ο κ. Αρμεύτης δήλωσε ότι θα διεκδικήσει τη Δημαρχία της Λεμεσού.

Διαμόρφωση πράσινων πόλεων, απεξάρτηση από IX

Στην Αθήνα ο κ. Αρμεύτης συμμετείχε σε πάνελ με θέμα «Βιώσιμες πόλεις: Η επόμενη μέρα». Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα όπως η βιωσιμότητα και η πράσινη ανάπτυξη,  ο αντίκτυπος των κτηρίων στην ταυτότητα της πόλης και τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς επίσης η ανάγκη άντλησης τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης σε συστηματική βάση. «Στην Κύπρο έχουν γίνει σημαντικά βήματα, σε διάφορα επίπεδα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια να γίνουν πολύ περισσότερα. Το κυκλοφοριακό, η μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, η σπατάλη χρόνου για τη διακίνηση των ανθρώπων, αλλά και η έλλειψη κοινωνικής συνοχής και σχεδιασμού, αποτελούν στοιχεία που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Με αυτό λοιπόν ως δεδομένο, θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, σε δύο άξονες: Τη διαμόρφωση πράσινων πόλεων και την απεξάρτηση από τη χρήση ιδιωτικών οχημάτων», ανέφερε ο Γιάννης Αρμεύτης.

«Σε εξέλιξη διάλογος με την κοινωνία της Λεμεσού»

Για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές ο κ. Αρμεύτης επανέλαβε την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη Δημαρχία της Λεμεσού ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Όπως σημείωσε, «απευθυνόμαστε σε όλους τους Λεμεσιανούς με μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Την ίδια  ώρα, η Πρωτοβουλία “Για τη Λεμεσό” συνεχίζει τις δράσεις της. Πρόσφατα διοργάνωσε εκδήλωση για την Προσιτή Στέγη, ενώ προγραμματίζει ποδηλασία για τις 12 Νοεμβρίου και δενδροφύτευση στις 19 Νοεμβρίου»¨.

Σε σχέση με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των κομμάτων, ο κ. Αρμεύτης είπε: «Σέβομαι απόλυτα τα κόμματα, τα οργανωμένα σύνολα της πόλης και τις διαδικασίες τους. Γι’ αυτό και επιδιώκω τον διάλογο με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο. Όμως οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και με την πάροδο του χρόνου οι πολίτες, ειδικά σ’ αυτές τις εκλογές, αποφασίζουν με βάση άλλα κριτήρια: Το όραμα, τις προτάσεις για το μέλλον της πόλης και την προσωπικότητα των υποψηφίων. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένας καθημερινός διάλογος με την κοινωνία της Λεμεσού. Με πολίτες, οργανωμένα σύνολα και πρωτοβουλίες πολιτών. Καταγράφουμε απόψεις, ιδέες και εισηγήσεις, με στόχο να επανέλθουμε με ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Όπως είπα, η Πρωτοβουλία συνεχίζει με δράσεις που αφορούν την κοινωνική συνοχή, τις βιώσιμες πόλεις, την ευημερία των ζώων, τον αθλητισμό και πολλά άλλα».

«Το όραμα μας είναι απλό και θα το αναπτύξουμε περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα. Να αλλάξουμε τη Λεμεσό των “δύο ταχυτήτων”. Να την επαναφέρουμε στις ράγες της ποιοτικής ανάπτυξης και της προόδου. Με σύνθεση απόψεων και σχέδιο για την ολική επαναφορά της. Εκείνο που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας είναι το πώς θα δημιουργήσουμε μία πόλη που σε κάθε της σημείο θα είναι αντάξια της φήμης της Λεμεσού, θα εξελιχθεί σε παράδειγμα προαγωγής εναλλακτικών μέσων διακίνησης και που θα ξεχωρίζει για την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου σε όλη της την έκταση, επαναφέροντας τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες στο επίκεντρο», κατέληξε ο γνωστός αρχιτέκτονας.

Πηγή: CyprusTimes