Αρχική Πρόταση Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο – Όλα τα τμήματα, υπηρεσίες και λειτουργίες του...

Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο – Όλα τα τμήματα, υπηρεσίες και λειτουργίες του (Φωτογραφίες)

DSC_0978.jpg

Το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο (ΓΟΚ) είναι πρότυπο διαγνωστικό και θεραπευτικό νοσηλευτήριο. Το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και ο άριστος ιατρικός εξοπλισμός είναι στη διάθεση του όποιου διαπιστώνεται ότι τα έχει ανάγκη. Η απρόσκοπτη πρόσβαση στον κάθε καρκινοπαθή ασθενή κρίνεται ως προτεραιότητα του Κέντρου και των λειτουργών του. Βασικός στόχος είναι η παροχή της βέλτιστης υγειονομικής περίθαλψης καθώς και η διάγνωση με σκοπό την παροχή της καλύτερης θεραπείας. 

Η επιστημονική κατάρτιση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού, η αγάπη και η στοργή με την οποία δημιουργήθηκαν όλοι οι χώροι του Κέντρου και η ψυχολογική στήριξη που προσφέρεται στους ασθενείς και στους επισκέπτες είναι στοιχεία υποστηρικτικά στην προσπάθεια για αποτελεσματικότερη αποθεραπεία. 

Οι εξελίξεις της ογκολογικής έρευνας παγκοσμίως, συναρπάζουν. Ένα σωστό ογκολογικό κέντρο δεν αρκεί απλώς να παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις, αλλά και να συμμετέχει σε αυτές. Να λαμβάνει μέρος στην έρευνα. 

To Κέντρο χωρίζεται σε 4 κύρια τμήματα: 

Tμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας 

Στο τμήμα της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας οι θεραπείες έχουν ως επίκεντρο τον ασθενή. Για αυτό τον λόγο η εξειδικευμένη ομάδα ακτινοθεραπευτών ογκολόγων, ιατρικών φυσικών και τεχνολόγων στοχεύουν στην εξατομίκευση της θεραπείας βασιζόμενοι, όχι μόνο στα ανατομικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του όγκου αλλά και στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενή. 

Το τμήμα της εξωτερικής Ακτινοθεραπείας είναι εξοπλισμένο με γραμμικούς επιταχυντές τελευταίας γενιάς, παρέχοντας τη δυνατότητα για τη διενέργεια ενός ευρύτατου φάσματος σύγχρονων τεχνικών, όπως: 

3D σύμμορφη ακτινοθεραπεία (3D-CRT)

Ακτινοθεραπεία διαμορφούμενης έντασης (ΙΜRT)

Ογκομετρικά διαμορφούμενη τοξοειδής ακτινοθεραπεία (VMAT)

Απεικονιστικά καθοδηγούμενη ακτινοθεραπεία (IGRT)

Στερεοτακτική ακτινοθεραπεία-ακτινοχειρουργική (SRT/SRS)

Παρηγορητική θεραπεία

Ταυτόχρονη ακτινο-χημειοθεραπεία

Ακτινοθεραπεία καλοήθων νοσημάτων και χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων 

Στο ΓΟΚ λειτουργεί επίσης πρότυπη μονάδα Επεμβατικής Ακτινοθεραπείας – Βραχυθεραπείας με διεθνή αναγνώριση. Η βραχυθεραπεία είναι μέθοδος ακτινοθεραπείας όπου η ακτινοβόληση γίνεται «εκ των έσω», με την προσωρινή εισαγωγή ραδιενεργούς πηγής εντός του όγκου, διαφοροποιώντας την με αυτό τον τρόπο από την εξωτερική ακτινοθεραπεία. Η βραχυθεραπεία χρησιμοποιείται είτε μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες ογκολογικές θεραπείες κυρίως στις πιο κάτω ογκολογικές περιπτώσεις: 

Καρκίνος του προστάτη

Καρκίνος του μαστού

Καρκίνος του τραχήλου μήτρας

Καρκίνος κεφαλής-τραχήλου

Σαρκώματα μαλακών μορίων

Μεταστάσεις ήπατος και πνευμόνων 

DSC 0978

Δείτε επίσης: Mπήκαμε στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο – Δείτε φωτογραφίες

 

Tμήμα Διαγνωστικής και Επεμβατικής Ακτινολογίας 

Το τμήμα αποτελείται από υπερσύγχρονα μηχανήματα, τόσο στον τομέα της Μαγνητικής και Αξονικής Τομογραφίας όσο και στον Υπέρηχο, δίνοντας τη δυνατότητα για βέλτιστη απεικόνιση, προσαρμοσμένη στην ενδεδειγμένη εξέταση αλλά και στις ανάγκες του κάθε ασθενούς χωριστά. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερος σχεδιασμός στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειας. 

Εκτός από τις απλές λήψεις των ανατομικών συστημάτων παρέχονται όλες οι ειδικές εξετάσεις με λήψη σκιαγραφικών ουσιών καθώς και διαγνωστική μαγνητική εξέταση μαστών και προστάτη. Επιπλέον, η ανάπτυξη και η χρήση της επεμβατικής ακτινοογκολογίας σύμφωνα με τα πλέον εξελιγμένα ευρωπαϊκά πρότυπα, συντελεί στην πιο αποτελεσματική και ανώδυνη προσέγγιση, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα. 

IMG 1135

Τέλος, το ΓΟΚ είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μηχανήματα υπερήχων. Το υπερηχογράφημα, σήμερα, αποτελεί από τις πλέον αξιόπιστες διαγνωστικές μεθόδους στη σύγχρονη ιατρική. Με την ποικιλία των τεχνικών που χρησιμοποιούνται, όπως η 2D, η 3D και η έγχρωμη υπερηχογραφία, παρέχονται σημαντικές πληροφορίες για τη μορφολογία φυσιολογικών ή παθολογικών δομών, την αιμάτωση ή/και την σκληρότητα των διαφόρων μορφωμάτων. 

Στο Κέντρο πραγματοποιούνται, επίσης, λόγω της άμεσης απεικονιστικής ικανότητας, βιοψίες κατευθυνόμενες με υπέρηχο σε πραγματικό χρόνο, όπως η στερεοτακτική διαπερινεϊκή βιοψία προστάτη, υπηρεσία την οποία το ΓΟΚ προσφέρει κατ’ αποκλειστικότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο παρέχεται μεγάλη ακρίβεια στη βιοψία, βελτιώνοντας τη διάγνωση καρκίνων και ενισχύοντας τη συνολική ιατρική περίθαλψη που προσφέρεται στον ασθενή. 

Τα τελευταίας γενιάς μηχανήματα παράγουν εικόνες υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας, ώστε να επιτυγχάνεται η διάγνωση σε πληθώρα από παθολογικές οντότητες και δίνεται η δυνατότητα μελέτης οργάνων και αγγείων, η οποία παλαιότερα δεν ήταν εφικτή. 

Η επιστημονική ομάδα του τμήματος απαρτίζεται από τον εξειδικευμένο ιατρό Διαγνωστικής και Επεμβατικής Ακτινολογίας, τους εξειδικευμένους ιατρούς Ακτινολόγους, τον Φυσικό Ιατρικής και τους Τεχνολόγους Διαγνωστικής Ακτινολογίας. 

DSC 0989

Tμήμα Παθολογικής Ογκολογίας 

Το τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας είναι πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο στο οποίο παρέχεται θεραπεία και φροντίδα ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Αξιοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι χημειοθεραπείας, στοχευμένης θεραπείας, ορμονοθεραπείας και ανοσοθεραπείας. 

Εφαρμόζονται, επίσης, όλα τα σχήματα χημειοθεραπείας για όλους τους συμπαγείς κακοήθεις όγκους (μαστός, προστάτης, πνεύμονας, παχύ έντερο, κ.λπ.). Επιπλέον, χρησιμοποιούνται όλα τα σύγχρονα σχήματα πολυχημειοθεραπείας για τη θεραπεία όλων των αιματολογικών κακοηθών νοσημάτων. 

Το τμήμα διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα και εξοπλισμό. Πρωτοποριακή, ως προς την καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τριχόπτωσης, είναι η μέθοδος του scalp cooling, η οποία για πρώτη φορά αξιοποιείται στην Κύπρο και έχει εκπληκτικά αποτελέσματα σε ότι αφορά στην προστασία για απώλεια μαλλιών. 

Διενεργούνται, επίσης, αιμοληψίες, μεταγγίσεις και ενυδατώσεις στους ασθενείς. Τέλος, με στόχο την καλύτερη φροντίδα και εξυπηρέτηση του ασθενή, παρέχονται υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών για τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, αλλά και άλλων θεραπειών. 

DSC 0994

Tμήμα Πυρηνικής Ιατρικής 

Το τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής περιλαμβάνει: 

Τον θάλαμο των θεραπειών με ραδιοϊσότοπα

Η ποζιτρονική τομογραφία (ΡΕΤ) είναι η πλέον σύγχρονη απεικονιστική διαγνωστική μέθοδος της Πυρηνικής Ιατρικής. Η εξέταση αυτή προσφέρεται σε συνδυασμό με την αξονική τομογραφία (CT), γι’ αυτό και η ονομασία PET/CT. Το εύρος των εφαρμογών της περιλαμβάνει την ογκολογία, την καρδιολογία, την παθολογία αλλά και τη νευρολογία. Το ραδιοφάρμακο που απαιτείται για την εξέταση, παράγεται για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, στο κυκλοτρόνιο που βρίσκεται εντός του Κέντρου.

Ανάλογα με το κλινικό ερώτημα αξιοποιούνται διαφορετικά ραδιοφάρμακα, όπως π.χ. 

  • 18F-FDG (ραδιενεργή γλυκόζη)
  • 18F-PSMA (ειδικό προστατικό αντιγόνο μεμβράνης)
  • 18F-NaF (οστικό μεταβολισμό)
  • 18F-FΕΤ ή 18F-FLT (όγκοι εγκεφάλου)
  • 18F-FMISO (υποξία)
  • 18F-FDOPA (προσυναπρική ντοπαμινεργική λειτουργία εγκεφάλου και
     νευροεδοκρινικοί όγκοι). 

Στους ογκολογικούς ασθενείς, μέσω της συγκεκριμένης εξέτασης, μπορούν να διερευνηθούν διάφορα κλινικά ερωτήματα όπως: η έγκαιρη διάγνωση, ο εντοπισμός πρωτοπαθούς κακοήθους εστίας, η ολοκληρωμένη αρχική σταδιοποίηση, η επανασταδιοποίηση μετά από θεραπεία, η ανταπόκριση σε τρέχουσα θεραπεία, η ανίχνευση πιθανής υποτροπής, ο σχεδιασμός της ακτινοθεραπείας κ.ά.

Ο θάλαμος των ραδιενεργών ισοτόπων αποτελείται από 5 μονόκλινα δωμάτια και διαθέτει τον δικό του ακτινοπροστατευόμενο κήπο. Στον θάλαμο παρέχονται θεραπείες (α) καλοηθών και
κακοηθών παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα με ραδιενεργό ιώδιο (131Ι), συμπεριλαμβανομένων και υψηλών δόσεων (μέχρι 10 GBq), θεραπειών για αντιμετώπιση απομακρυσμένων μεταστάσεων και (β) με ραδιενεργό ράδιο (Xofigo®), για την αντιμετώπιση οστικών μεταστάσεων σε ενήλικες με ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη. Επίσης, αξιοποιούνται και πιο καινοτόμες θεραπείες στο πλαίσιο του «theranostics» όπως με ραδιενεργό λουτέσιο για αντιμετώπιση των
προστατικών μεταστάσεων (177Lu-PSMA) και των νευροενδοκρινικών όγκων (177Lu-DOTATATE).

DSC 0991