Αρχική Διεθνή Γνωρίστε το “Παρένθετο” σας – Το νέο “Όργανο” που αλλάζει όσα γνωρίζαμε...

Γνωρίστε το “Παρένθετο” σας – Το νέο “Όργανο” που αλλάζει όσα γνωρίζαμε για το ανθρώπινο σώμα

Με όλα όσα είναι γνωστά για την ανθρώπινη ανατομία, δεν θα περιμένατε από τους γιατρούς να ανακαλύψουν ένα νέο μέρος του σώματος σε αυτή την εποχή. Αλλά τώρα, οι ερευνητές λένε ότι έχουν κάνει ακριβώς αυτό: Έχουν βρει ένα δίκτυο υγρών γεμάτο αποθηκευτικούς χώρους, σε ιστό που δεν είχαν δει ή διευκρινίσει ποτέ πριν.

Αυτοί οι χώροι γεμάτοι με υγρό ανακαλύφθηκαν στους συνδετικούς ιστούς σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, στην επένδυση του πεπτικού συστήματος, των πνευμόνων και των ουροφόρων συστημάτων, καθώς και τους γύρω μυς, σύμφωνα με νέα μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στις 27 Μαρτίου στο περιοδικό Scientific Reports.

Προηγουμένως, οι ερευνητές πίστευαν ότι αυτά τα στρώματα ιστού ήταν ένα πυκνό “τοίχωμα” κολλαγόνου – μια ισχυρή δομική πρωτεΐνη που βρέθηκε στον συνδετικό ιστό. Αλλά το νέο εύρημα αποκαλύπτει ότι πέρα από ένα «τοίχος», αυτός ο ιστός είναι περισσότερο σαν μια «ανοικτή, γεμάτη με υγρά οδός», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Neil Theise, καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Langone της Νέας Υόρκης. Ο ιστός περιέχει διασυνδεδεμένους, γεμάτους με υγρά χώρους που υποστηρίζονται από ένα πλέγμα παχέως κολλαγόνου “δεσμίδες”, δήλωσε ο Theise.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτοί οι χώροι που είχαν γεμίσει με υγρό είχαν χαθεί για δεκαετίες, επειδή δεν εμφανίζονται στο πρότυπο μικροσκόπιο το οποίο οι ερευνητές χρησιμοποιούν για να κοιτάξουν ενδότερα στον κυτταρικό κόσμο. Όταν οι επιστήμονες προετοιμάζουν δείγματα ιστών για αυτές τις διαφάνειες, επεξεργάζονται τα δείγματα με χημικές ουσίες, τα κόβουν σε λεπτές φέτες και τα βάφουν για να επισημάνουν βασικά χαρακτηριστικά. Αλλά αυτή η διαδικασία στερέωσης, απομακρύνει το υγρό και προκαλεί την κατάρρευση των νέων χώρων που έχουν γεμίσει με υγρό.

Αντί να χρησιμοποιούν τέτοιες διαφάνειες, οι ερευνητές ανακάλυψαν αυτούς τους χώρους χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης που τους επιτρέπει να εξετάζουν ζωντανούς ιστούς σε μικροσκοπικό επίπεδο.

Οι ερευνητές αποκαλούν αυτό το δίκτυο των γεμάτων υγρά αποθηκευτικών χώρων, ένα όργανο, το Παρένθεμα ή Ενδιάμεσο. Ωστόσο, πρόκειται για μια ανεπίσημη διάκριση. Για να μπορέσει ένα μέρος του σώματος να γίνει επίσημα όργανο, θα πρέπει να αναπτυχθεί μια συναίνεση γύρω από την ιδέα, καθώς περισσότεροι ερευνητές το μελετούν, δήλωσε ο Theise στη Live Science. Η παρουσία αυτών των χώρων γεμάτων με υγρό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες ομάδες, πρόσθεσε.

Η επίσημη εξήγηση μπορεί να έχει επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της ιατρικής, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για τον καρκίνο, δήλωσε ο Theise. Για παράδειγμα, τα ευρήματα φαίνεται να εξηγούν γιατί οι όγκοι του καρκίνου που εισβάλλουν σε αυτό το στρώμα ιστού μπορούν να εξαπλωθούν στους λεμφαδένες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό συμβαίνει επειδή αυτοί οι γεμάτοι με ρευστά χώροι είναι μια πηγή ενός υγρού που λέγεται λέμφωμα και αποστραγγίζεται στο λεμφικό σύστημα. (Η λεύκη είναι ένα υγρό που περιέχει λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τη μόλυνση).

Διαβάστε ολόκληρη την επιστημονική ανάλυση και εξήγηση εδώ