Αρχική Εκδηλώσεις Ίδρυση Δικτύου ClimaNet: Ο Δήμος Λεμεσού ηγείται για την Κλιματική Ουδετερότητα

Ίδρυση Δικτύου ClimaNet: Ο Δήμος Λεμεσού ηγείται για την Κλιματική Ουδετερότητα

Ο Δήμος Λεμεσού μαζί με τους έξι Ελληνικούς Δήμους που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων της Ευρώπης ως το 2030, ανέλαβαν να ηγηθούν της προσπάθειας που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδρύοντας το Δίκτυο συνεργασίας με την επωνυμία «ClimaNet».

Σε εκδήλωση που έγινε στο Νησί των Ιωαννίνων την περασμένη Πέμπτη 15 Ιουνίου, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων από όλες τις πόλεις του δικτύου ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Ελλάδας μέσω τηλεδιάσκεψης. Εκ μέρους του Δήμου Λεμεσού παρευρέθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Χάρης Τρίκκης.

«Η ίδρυση του δικτύου συνεργασίας για την κλιματική ουδετερότητα σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Δήμων και του Δήμου της Λεμεσού στην προσπάθεια τους να επιτύχουν τους στόχους που έθεσε η Αποστολή των Πόλεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το 2030» ανέφερε ο κ. Τρίκκης ενώ υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η Ελληνική κυβέρνηση στη στήριξη των Ελληνικών Δήμων που επιλέγηκαν να μετέχουν στην Αποστολή για το κλίμα, καθώς και το ενδιαφέρον τους για συντονισμό και συμπόρευση με Δήμους από την Κύπρο.

Επιπρόσθετα ο κ. Τρίκκης επεσήμανε τον στόχο και τον σκοπό του δικτύου. «Θα αποτελέσει τον σύνδεσμο μέσω του οποίου οι 7 πόλεις θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους, θα συνεργαστούν και θα ανταλλάξουν τεχνογνωσία, εμπειρίες και λύσεις για την κλιματική ουδετερότητα και την ανάπτυξη των πόλεων τους προς όφελος των πολιτών».

«Η προσπάθεια και ο αγώνας όλων μας είναι να κινητοποιήσουμε τους πολίτες ώστε να αντιληφθούν το μέγεθος της κλιματικής ουδετερότητας και να γίνουν μέρος των πρωτοβουλιών και των δράσεων που θα αναλάβουμε το επόμενο διάστημα» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος της οικοδέσποινας πόλης των Ιωαννίνων, Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Τα μέλη του Mission Board «100 Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις έως το 2030», Χρύσης Νικολαΐδης και Μαρία Βασιλάκου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανέλυσαν πτυχές της Ευρωπαϊκής Αποστολής με κεντρικό άξονα «από και προς τους πολίτες».

Οι έξι Ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή είναι η Αθήνα, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα.