Αρχική Τελευταία Νέα ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία καταδικάζουν τις επιθέσεις του κατοχικού καθεστώτος στην...

ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία καταδικάζουν τις επιθέσεις του κατοχικού καθεστώτος στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Τρία Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ με κοινή δήλωσή τους καταδικάζουν τις επιθέσεις σε άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας από το κατοχικό καθεστώς. Χαρακτηρίζουν τις ενέργειες εντελώς απαράδεκτες όπως και την επιμονή του κατοχικού καθεστώτος παρά την υποβολή πρότασης από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και καλούν τις Τουρκοκυπριακές αρχές να τερματίσουν αμέσως την κατασκευή και τις επιθέσεις κατά των ανδρών των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση που υπογράφουν οι πρεσβείες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας στην Κύπρο: 

Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά των Ειρηνευτών του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από το προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς σήμερα το πρωί. Οι απειλές για την ασφάλεια των Ειρηνευτών του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Αυτές οι ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι αυτές οι ενέργειες συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλαν πρόταση για την αντιμετώπιση των τουρκοκυπριακών ανησυχιών στην περιοχή.

Προτρέπουμε τις “τουρκοκυπριακές αρχές” να σταματήσουν αμέσως την κατασκευή. Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα 2674 του ΣΑΗΕ (30 Ιανουαρίου 2023), οι πλευρές θα πρέπει να σέβονται την εξουσιοδοτημένη εξουσία της UNFICYP και την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης, να απέχουν από μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση αυτής και να απομακρύνουν όλες τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές.

Καλούμε τις “τουρκοκυπριακές αρχές” να απόσχουν από περαιτέρω κλιμακωτικές ενέργειες που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις προοπτικές για επιστροφή στις συνομιλίες διευθέτησης και να σταματήσουν αμέσως κάθε μορφή βίας κατά των Ειρηνευτών του ΟΗΕ που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Οι μονομερείς ή κλιμακωτικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που θα μπορούσαν να αλλάξουν το status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός ή την καταπάτηση στη ζώνη ασφαλείας, πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Κόλιν Στιούαρτ στη δέσμευσή τους με τα μέρη για την αποφυγή εντάσεων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν μια ειρηνική διευθέτηση. Τονίζουμε την επείγουσα ανάγκη να διορίσει ο Γενικός Γραμματέας έναν απεσταλμένο του ΟΗΕ και καλούμε και τις δύο πλευρές να παραμείνουν ευέλικτες και ανοιχτές στη λήψη μέτρων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Προηγούμενο άρθροΈφυγε από την ζωή η 42χρόνη μητέρα Θεανώ Λοϊζίδου – Το τελευταίο χρονικό διάστημα νοσηλεύοταν σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο Λεμεσού
Επόμενο άρθροΒρετανία: Νοσοκόμα κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία επτά νεογέννητων βρεφών