Αρχική Πρόσωπα Συνέντευξη με τον Πρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Kαθηγητή Ανδρέα Αναγιωτό

Συνέντευξη με τον Πρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Kαθηγητή Ανδρέα Αναγιωτό

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη από καρδιάς, ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Kαθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, μας ανοίγει τις πόρτες του γραφείου του και μας μιλά για τους στόχους του και το όραμα του Πανεπιστημίου.

Ένας άνθρωπος απλός και γεμάτος αγάπη για τη δουλειά του, που στοχεύει πάντα στο καλύτερο. Είναι δίπλα στους φοιτητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου προσπαθώντας να πιάσει τον παλμό της ζωής εντός της εργασίας και της εκπαίδευσης.

Eίχαμε την τιμή να ακούσουμε από τον ίδιο πώς είναι να είσαι Πρύτανης, ποιες οι ευθύνες,  τι πέτυχε μέχρι σήμερα και τα μελλοντικά σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.

Είστε στην κορυφή του Πανεπιστημίου. Πώς είναι να είσαι Πρύτανης και ποιες ευθύνες βρίσκονται στο προσκήνιο αυτής της θέσης;

Ο Πρύτανης όπως ορίζεται από τους νόμους του Κράτους είναι ο ανώτατος εκτελεστικός αξιωματούχος του Πανεπιστημίου. Όσο μεγάλες είναι οι εξουσίες του, ακόμα πιο μεγάλες και σημαντικές είναι οι ευθύνες που τον ακολουθούν. Στο Πανεπιστήμιο πέρα από τον ρόλο του Πρύτανη υπάρχουν δυο κύρια Σώματα για τη σωστή λειτουργία του, η Σύγκλητος η οποία αφορά τα ακαδημαϊκά θέματα και το Συμβούλιο το οποίο είναι υπεύθυνο για την οικονομική πολιτική. Ως Πρύτανης μέριμνά μου είναι είναι να υλοποιούνται οι αποφάσεις της Συγκλήτου και του Συμβουλίου. Ο Πρύτανης οφείλει να είναι παράδειγμα προς μίμηση τόσο στους φοιτητές όσο και στο προσωπικό, έτσι ώστε να ορίζονται και να υλοποιούνται σωστά τα οράματα και οι στόχοι του Πανεπιστημίου.

Το Πανεπιστήμιο έχει καταφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα να ανέβει πολύ ψηλά στο βάθρο της διεθνούς αναγνώρισης και των επιτυχιών. Ποια συστατικά παράγουν αυτή την επιτυχία;

Τα κύρια συστατικά αυτής της επιτυχίας είναι το έμψυχο υλικό, οι ίδιοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου αλλά και το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό. Αν έχεις καλούς διδάσκοντες και καλούς διδασκόμενους, όπου και να τους τοποθετήσεις, ακόμα και σε μια έρημο χωρίς κτίρια και υποδομές, πάλι θα βρουν τον τρόπο να διαπρέψουν. Όταν υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι και οράματα με τα σωστά βήματα, η επιτυχία είναι πάντα εφικτή. Πλέον με την εξέλιξη της πληροφορίας και της ταχύτητας με την οποία μεταδίδεται, οι δείκτες  μέτρησης της επιτυχίας ορίζονται από την υλοποίηση των στόχων και του οράματος με τις κατάλληλες ενέργειες που λήφθηκαν. 

Το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες, παρ’ όλα αυτά σήμερα και ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια οι αναγνωρίσεις σε διεθνές επίπεδο είναι πολύ σημαντικές. Τι βοήθησε στη θετική αυτή αλλαγή;

Η αρχή είναι πάντα δύσκολη, ειδικά όταν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα και απαραίτητα συστατικά και ακόμα πιο συγκεκριμένα ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε με μερικά ενοικιαζόμενα κτίρια στο κέντρο της πόλης, και ενώ ήταν στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, δυστυχώς καθηλώθηκε από την οικονομική κρίση. Καταφέραμε όμως με τη σκληρή δουλειά των φοιτητών και όλου του προσωπικού να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες και σήμερα να έχουμε ήδη κατοχυρώσει τα δικά μας κτίρια και συνεχίζουμε την ανάπτυξη των προγραμμάτων μας με σταθερούς ρυθμούς και σημαντικές συμβολές τόσο από διεθνείς οργανισμούς όσο και τοπικούς. Πέρα από αυτά, οι φοιτητές μας έχουν έμπρακτα αποδείξει αυτήν την επιτυχία καθώς μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων ήδη βρίσκονται σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού ή εργάζονται σε αναγνωρισμένους οργανισμούς.

Το Πανεπιστήμιο συμβάλλει σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη κυρίως στον τομέα της Υγείας αλλά και του πολιτισμού. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για αυτό το σκοπό;

Στον τομέα της υγείας έχουμε πράξει σημαντικό έργο σε συνεργασία με τη Σχολή Επιστημών Υγείας η οποία αποτελείται από το Τμήμα της Νοσηλευτικής, το Τμήμα Αποκατάστασης με πτυχία στη Λογοθεραπεία και Λογοπαθολογία καθώς και το Διεθνές Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής και Δημόσιας Υγείας το οποίο προσπαθούμε να το εξελίξουμε σε Τμήμα το οποίο προσφέρει μεταπτυχιακούς τίτλους στην Επιδημιολογία και την Περιβαλλοντική Υγεία. Πέρα από αυτά, έχουμε και την Κλινική Αποκατάστασης τώρα η οποία είναι ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο και η μοναδική στο είδος της στην Κύπρο. Μια ακόμα σημαντική συνεργασία των Τμημάτων του Πανεπιστημίου των Μηχανολόγων και της Υγείας, είναι με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στο οποίο είχε γίνει πρόταση για ερευνητικό κέντρο ελέγχου καρκίνου και ήδη έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού με σημαντική συμβολή του κυρίου Ζάμπογλου και επιστήμονες από τη Γερμανία για την υλοποίηση αυτού του έργου. 

Ποια έργα βρίσκονται στα επόμενα βήματα ανάπτυξης του Πανεπιστημίου;

Έχουμε ήδη προχωρήσει αρκετά με τη Δημοτική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη η οποία θα παραδοθεί στις αρχές του 2018 και βρίσκεται σε ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια και σημεία της πόλης, η πρώην Βιβλιοθήκη Πηλαβάκη. Ένα έργο το οποίο μελετούσαμε χρόνια και επιτέλους έφτασε στην τελική του φάση και μορφή. Επίσης επεκτεινόμαστε και στον τομέα των τεχνών με το Τμήμα Καλών Τεχνών που υπάγεται στη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών το οποίο Τμήμα σύντομα αποκτά και το δικό του κτίριο και θα ξεκινήσει τα δικά της προπτυχιακά προγράμματα πέρα από τα μεταπτυχιακά. Το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο όπως προαναφέραμε καθώς και η Κλινική Αποκατάστασης αυτή τη στιγμή είναι τα δυο κύρια έργα που το Πανεπιστήμιο κατάφερε να δώσει σάρκα και οστά συμβάλλοντας σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη.

Eυχαριστούμε τον Πρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Kαθηγητή Ανδρέα Αναγιωτό, για το χρόνο που μας αφιέρωσε και ευχόμαστε από καρδιά κάθε στόχος και όραμα να γίνουν πραγματικότητα.

Κέιμενο-Φωτογραφια: Αντρέας Χρυσοστόμου