Αρχική Τελευταία Νέα Kύπρος: 34 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους – Τι δηλώνουν...

Kύπρος: 34 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους – Τι δηλώνουν τα κόμματα

Συμπληρώνονται σήμερα 34 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τα κόμματα και επιτελεία καταδικάζουν την ενέργεια, τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης λύσης. 

Ο ΔΗΣΥ σημειώνει ότι είναι καιρός για έναν ισορροπημένο και λειτουργικό συμβιβασμό στη βάση των παραμέτρων των Η.Ε. «Στη διάρκεια αυτού του χρόνου, χάρη στις πρωτοβουλίες και την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έγιναν αποφασιστικές διαπραγματεύσεις, που έφτασαν σε πολύ προχωρημένο στάδιο», αναφέρει ο ΔΗΣΥ. Επισημαίνει ακόμα ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να απαλλάξουμε τη χώρα μας από την τουρκική κατοχή».

Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι δυστυχώς το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά την αποτυχία της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα. «Η διαπραγματευτική διαδικασία, που άρχισε εννιά χρόνια πριν, κινδυνεύει με κατάρρευση. Η λύση του Κυπριακού έχει απομακρυνθεί. Η Τουρκία βρίσκεται στο απυρόβλητο και αυτό αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ίδια να προχωρεί με δημιουργία νέων τετελεσμένων που εμβαθύνουν τη διχοτόμηση», αναφέρει.

Το Εκλογικό Επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου καταδικάζει την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. «Η αποσχιστική αυτή πράξη της Τουρκίας απέδειξε τις πραγματικές στοχεύσεις και την κακοπιστία της τουρκικής πλευράς και αποτελεί προσπάθεια νομιμοποίησης της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και της παράνομης κατοχής της μισής Κύπρου», σημειώνεται.

Το ΔΗΚΟ καταδικάζει την ανακήρυξη και σημειώνει: «Βασική αρχή της νέας στρατηγικής του Νικόλα Παπαδόπουλου για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού είναι η ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ξεκάθαρη διασφάλιση της συνέχειάς της, στο πλαίσιο συμφωνίας για το Κυπριακό», αναφέρει.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι για μια ακόμα χρονιά καταδικάζουμε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δυστυχώς η απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής από αυτούς που κατά καιρούς διαχειρίστηκαν το Κυπριακό σταδιακά δημιούργησε προϋποθέσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους και εξίσωσής του με τη νόμιμη Κυπριακή Κυβέρνηση και Δημοκρατία».

Η Αλληλεγγύη αναφέρει ότι καταδικάζει με βδελυγμία τη μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. «Η νέα στρατηγική για το Κυπριακό που προτείνουμε οι δυνάμεις της Αλλαγής που στηρίζουμε την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου διασφαλίζει τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι Οικολόγοι σημειώνουν ότι η μαύρη επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους έρχεται να θυμίσει σε όλους το πραγματικό πρόβλημα της Κύπρου. 

Το εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου προέδρου Χρίστου Χρίστου του ΕΛΑΜ, με αφορμή την παρουσία τουρκικών μαχητικών χθες, αναφέρει ότι «τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «σκίζουν» τους κυπριακούς αιθέρες, φθάνοντας μέχρι την Αγλαντζιά και το Καϊμακλί». «Διερωτώμαστε πού χάθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις που πριν λίγες μέρες καταδίκαζαν την παρουσία των ελληνικών μαχητικών στους κυπριακούς αιθέρες, να πράξουν σήμερα το ίδιο», καταλήγει ο Χρίστος Χρίστου.

Πηγή: Philenews

Δείτε την καταδίκη των Κατεχόμενων Δήμων εδώ