Αρχική Τελευταία Νέα Kύπρος: 64η στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης

Kύπρος: 64η στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης

Στην 64η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης, ανάμεσα σε 163 χώρες και περιοχές, βρίσκεται η Κύπρος.
 
Σύμφωνα με την έκθεση Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης 2017, ο οποίος αναφέρεται στην περασμένη χρονιά, ο δείκτης καλύπτει 99.7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση, η Κύπρος ανέβηκε κατά επτά θέσεις.
 
Η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο είναι για πέμπτη συνεχή χρονιά η Ισλανδία, ακολουθούμενη από τη Νέα Ζηλανδία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, τη Δανία, την Τσεχία, τη Σλοβενία, τον Καναδά, την Ελβετία, και στη δέκατη θέση βρίσκονται μαζί η Ιρλανδία και η Ιαπωνία.
 
Στις τελευταίες θέσεις του δείκτη είναι το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Νότιο Σουδάν, η Υεμένη και στη χειρότερη θέση παραμένει η Συρία.
 
Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για ‘βίαιους σκοπούς’ έφθασαν το 2016 στα 14.3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
 
Σύμφωνα με το δείκτη, η Ευρώπη παραμένει η πιο ειρηνική περιοχή του πλανήτη μας, με οκτώ από τις δέκα πρώτες χώρες του δείκτη να βρίσκονται σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή.  Ωστόσο, παρά το ότι σε 23 από τις 36 χώρες της περιοχής ο δείκτης έχει βελτιωθεί, ο μέσος όρος της Ευρώπης δεν άλλαξε σημαντικά, λόγω της ‘σημαντικής επιδείνωσης στην Τουρκία, την επίδραση των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, τη Νίκαια και το Παρίσι και τις επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των σκανδιναβικών γειτόνων της’.
 
Η χειρότερη περιοχή παραμένει για πέμπτη συνεχή χρονιά η Μέση Ανατολή και η Βόρειος Αφρική.  
 
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 73η θέση (πάνω κατά οκτώ βαθμίδες), η Τουρκία στην 146η θέση (κάτω κατά μια βαθμίδα), το Ηνωμένο Βασίλειο στην 41ηθέση (πάνω κατά 6 βαθμίδες), οι ΗΠΑ στην 114η θέση (κάτω κατά 11 βαθμίδες), η Ρωσία στην 151η θέση (παραμένει χωρίς αλλαγή) ενώ η Γαλλία βρίσκεται στην 51η θέση (κάτω κατά 5 βαθμίδες).

Για περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ