Αρχική Τελευταία Νέα Το Υπ. Παιδείας για τη βράβευση της Kινηματογραφικής Tαινίας «Rosemarie» του Άδωνι...

Το Υπ. Παιδείας για τη βράβευση της Kινηματογραφικής Tαινίας «Rosemarie» του Άδωνι Φλωρίδη

Ως ιδιαίτερα τιμητική χαρακτηρίζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τη βράβευση που έλαβε η ταινία «Rosemarie» του σκηνοθέτη Άδωνι Φλωρίδη στο φετινό 58 Διεθνές Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα η ταινία απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας του Ελληνικού προγράμματος που απονέμει η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ).
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, το σκεπτικό βράβευσης, όπως το ανέλυσε ο κ. Δημοσθένης Ξιφιλίνος εκ μέρους της ΠΕΚΚ, έχει ως εξής: «Ανάμεσα σε τόσους τίτλους, αλλά και τόσες τάσεις του σύγχρονου σινεμά, η επιλογή μας δεν ήταν εύκολη. Ξεχωρίσαμε μια ταινία στην οποία συνυπάρχουν η κοινωνική οξυδέρκεια, η εκφραστική οικονομία, δίπλα στο παιγνίδι με τα κινηματογραφικά είδη και τις εναλλαγές του ύφους. Η αναμέτρηση της πραγματικότητας με την αναπαράστασή της, ενισχύει τα παραπάνω. Κυρίως όμως, ο ίδιος ο τίτλος, μας θυμίζει και υπαινίσσεται ότι το δαιμόνιο μπορεί να μην περιορίζεται αποκλειστικά στην υπερατλαντική δυτική μυθολογία, αλλά να φτάνει στη Μεσόγειο, στη γειτονιά μας, στο διπλανό διαμέρισμα, να συγκατοικεί μαζί μας, να εδρεύει μέσα μας». 

Η ταινία «Rosemarie» προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 15ο φεστιβάλ Cyprus Film Days όπου και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Αξίζει να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο διαγωνιστικό τμήμα υπήρχαν πέραν των 50 ταινιών και είναι η πρώτη φορά που η ΠΕΚΚ βραβεύει μια αμιγώς κυπριακή παραγωγή με τη συγκεκριμένη διάκριση.

Η ταινία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές γενικότερα, αναφέρει το Υπουργείο.
 
Συντελεστές:
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Άδωνις Φλωρίδης
Παραγωγός: Μάριος Πιπερίδης
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Ραχματούλιν
Μοντάζ: Στυλιανός Κωνσταντίνου
Μουσική: Κώστας Κακογιάννης
Σόλο Σοπράνο: Μαρία Παπαϊωάννου
Σχεδιασμός Ήχου: Χρήστος Κυριακούλλης
Κοστούμια: Μιράντα Θεοδωρίδου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ανδρέας Αντωνίου
Παραγωγή: AMP Filmworks
Συμπαραγωγός: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας

Διανομή: Γιάννης Κόκκινος, Ανδρέας Βασιλείου, Μάριος Ιωάννου, Ανδρούλα Ηρακλέους, Νιόβη Χαραλάμπους, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Γιόλα Κλείτου, Γιολάντα Χριστοδούλου, Ιωάννα Πολυνείκη, Μάριος Αριστοτέλους, Εμμανουέλλα Χαραλάμπους-Engel
 
Η ταινία έτυχε χρηματοδότησης από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.