Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια χημική ουσία μειώνει την εξάπλωση των κυττάρων του μελανώματος έως και κατά 90%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Molecular Cancer Therapeutics.
Συγκεκριμένα, ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, με επικεφαλής τον Δρ Ρίτσαρντ Νιουμπιγκ, το τεχνητό μικρομόριο παρεμβαίνει στην ικανότητα του γονιδίου να παράγει μόρια RNA και συγκεκριμένες πρωτεΐνες στους όγκους της σοβαρότερης μορφής καρκίνου του δέρματος. Η γονιδιακή αυτή δραστηριότητα, δηλαδή η μεταγραφική διαδικασία, ωθεί τη νόσο να εξαπλώνεται, αλλά το υπό έρευνα φάρμακο μπορεί να την σταματήσε. Μέχρι σήμερα, ελάχιστα είναι τα χημικά συστατικά που έχουν μελετηθεί και μπορούν να πετύχουν κάτι ανάλογο.
«Είναι πραγματική πρόκληση η ανάπτυξη ενός μικρο-μοριακού φαρμάκου που θα μπορεί να αναστέλλει την γονιδιακή δραστηριότητα η οποία αποτελεί τον μηχανισμό σηματοδότησης για την εξέλιξη του μελανώματος. Η χημική ουσία που μελετάμε είναι η ίδια που εξετάζουμε ως πιθανή θεραπεία για το σκληρόδερμα», εξηγεί ο Δρ Νιουμπιγκ.
Ο ερευνητής σε συνεργασία με την μεταδιδακτορική φοιτήτρια Κέιτ Απλετον και άλλους ειδικούς διαπίστωσαν ότι η δραστική ουσία μπορεί να εμποδίσει πρωτεΐνες, όπως οι παράγοντες μεταγραφής που σχετίζονται με την μυοκαρδίνη, να ξεκινήσουν την γονιδιακή μεταγραφική διαδικασία στα κύτταρα του μελανώματος. Οι πρωτεΐνες αυτές ενεργοποιούνται από μια άλλη πρωτεΐνη, την RhoC, η οποία εντοπίζεται στο μονοπάτι σηματοδότησης που μπορεί να κάνει τον καρκίνο να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.
Το υπό μελέτη μικρο-μόριο μείωσε τη μετανάστευση των κυττάρων του μελανώματος από 85% έως και 90%, ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μειώνει σημαντικά και τους όγκους στους πνεύμονες ποντικιών, στα οποία είχαν εμφυτευθεί ανθρώπινα κύτταρα μελανώματος.
Πρακτικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αν μπορέσουν να μπλοκάρουν το μονοπάτι που ευθύνεται για την εξάπλωση του μελανώματος, τότε οι παράγοντες μεταγραφής που σχετίζονται με την μυοκαρδίνη, θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν νέο θεραπευτικό στόχο.
Σύμφωνα με την Κέιτ Απλετον, το στοίχημα είναι να εντοπιστούν εγκαίρως οι ασθενείς που θα επωφεληθούν περισσότερο από τη νέα θεραπεία. «Θα μπορούσαμε να εστιάζουμε στην ενεργοποίηση των πρωτεϊνικών παραγόντων μεταγραφής της μυοκαρδίνης ως βιοδεικτών για τον καθορισμό του κινδύνου εξάπλωσης των ασθενών με αρχικού σταδίου μελάνωμα», εξηγεί.
ΠΗΓΗ: health.in.gr…