Αρχική Τελευταία Νέα Καταγγελία στην Αστυνομία για την ανάρτηση φωτογραφίας με πρόσωπα παιδιών σε νηπιαγωγείο

Καταγγελία στην Αστυνομία για την ανάρτηση φωτογραφίας με πρόσωπα παιδιών σε νηπιαγωγείο

Καταγγελία ενώπιον της Αστυνομίας, για την ανάρτηση της φωτογραφίας στην οποία απεικονίζονται αναμνηστική πλακέτα με μαθητές του Περιφερειακού Δημόσιου Νηπιαγωγείου Δρούσειας, στην επαρχία της Πάφου

Η εν λόγω φωτογραφία κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες μέρες και σύμφωνα με την Αστυνομία το βράδυ της Τρίτης έγινε καταγγελία στις Αρχές, για την ανάρτηση της αλλά και την αναδημοσίευση της.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί πως περιήλθε στην κατοχή του προσώπου, το οποίο τη δημοσίευσε στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρώτος ή αν ήταν ήδη αναρτημένη κάπου στο διαδίκτυο.

Παράλληλα η Αστυνομία διενεργεί εξετάσεις εάν προκύπτουν αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Απογοήτευση Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Σε ανακοίνωση της την Τρίτη η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου ανέφερε πως, εκφράζει απογοήτευση γιατί παρά προηγούμενη ανακοίνωση της και τις αποφάσεις που εκδίδονται, παρατηρεί ότι γίνεται αναδημοσίευση, σε Μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εν λόγω φωτογραφίας.

Όπως είπε, σε ορισμένες από τις αναρτήσεις έχει γίνει προσπάθεια απόκρυψης της ταυτότητας των ατόμων με κάλυψη των προσώπων τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθόσον περιλαμβάνονται τα πλήρη ονοματεπώνυμα τους.

Η Επίτροπος σημειώνει ότι σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης με την οποία υπενθύμιζε ότι οι αναρτήσεις, δημοσιεύσεις, αναδημοσιεύσεις, ή αναπαραγωγές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο και φωτογραφιών τα οποία ταυτοποιούν άμεσα ή έμμεσα φυσικά πρόσωπα συνιστούν πράξεις επεξεργασίας, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων, επιπρόσθετα επισημαίνει ότι ο Κανονισμός περιλαμβάνει διατάξεις με βάση τις οποίες θα πρέπει να υπάρχει αυξημένο επίπεδο προστασίας για παιδιά.

Καλεί τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως τερματίσουν την αναδημοσίευση της φωτογραφίας, προς το συμφέρον των παιδιών αυτών, που αποτελούν ευάλωτη κατηγορία ατόμων.

Σημειώνει τέλος ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες διερεύνησης».