Αρχική Τελευταία Νέα Στο κέντρο της Λεμεσού θα βρείτε 10 πολύχρωμες χελώνες που θα σας...

Στο κέντρο της Λεμεσού θα βρείτε 10 πολύχρωμες χελώνες που θα σας γνωρίσουν την πόλη!

Με στόχο την ενημέρωση των τουριστών και άλλων επισκεπτών της Λεμεσού, αλλά και την ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού (ΕΤΑΛ) συνεργάστηκε με ντόπιους καλλιτέχνες για τη δημιουργία και τοποθέτηση δέκα γλυπτών χελωνών Καρέτα – Καρέτα σε ισάριθμα σημεία αναφοράς της πόλης.

Όπως εξήγησε σε διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος της ΕΤΑΛ, Τώνης Αντωνίου, τα δέκα γλυπτά, μήκους ενός μέτρου, φέρουν στη βάση τους έναν ηλεκτρονικό κωδικό (QR code), τον οποίον ο επισκέπτης μπορεί να σαρώσει με το κινητό του και να ενημερωθεί για το σημείο όπου βρίσκεται, αλλά και εάν το επιθυμεί, να καθοδηγηθεί προς στο σημείο όπου βρίσκεται το επόμενο γλυπτό, καλύπτοντας έτσι μια κυκλική διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού.

«Είναι ένα υποστηρικτικό έργο το οποίο θα βοηθήσει, όχι μόνο τους τουρίστες που έρχονται εδώ και τους επισκέπτες από άλλες πόλεις, αλλά κυρίως τους τουρίστες από κρουαζιερόπλοια, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί θεαματικά», συμπλήρωσε.

Η συγκεκριμένη δράση, η οποία υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Λεμεσού, όπως αναφέρεται και σε δελτίο Τύπου, συνδυάζει την τεχνολογία, την παιχνιδοποίηση, την καλλιτεχνική δημιουργία και την ευαισθητοποίηση όσον αφορά στην προστασία της χελώνας.

Εκ μέρους των καλλιτεχνών, η Δάφνη Τριμικλινιώτου συνεχάρη την ΕΤΑΛ για την πρωτοβουλία της «και την ευκαιρία που μας δίνει να συμβάλουμε και εμείς στο απειροελάχιστο σε αυτή την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για την καταστροφή που υπάρχει στο περιβάλλον , στις χελώνες και όχι μόνο βέβαια».

« Αυτή η καταστροφή έχει προκληθεί από τον ίδιο τον άνθρωπο και ο καθένας μας πρέπει να αντιληφθεί την ευθύνη που φέρει γι αυτό το πράγμα και θα πρέπει με κάθε τρόπο να συμβάλουμε να διορθώσουμε ό,τι διορθώνεται και να περισώσουμε ότι περισώζεται», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «από πλευράς των καλλιτεχνών είναι μια κραυγή αγωνίας, ένα μήνυμα SOS και μια έκκληση για να επικρατήσει η λογική αν θέλουμε να έχουμε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Τα δέκα γλυπτά έχουν τοποθετηθεί στο μεσαιωνικό κάστρο, στο παλιό λιμάνι, στην επίχωση, στην πλατεία πανεπιστημίου, στην πλατεία διοικητηρίου, στην πλατεία Ηρώων, στο αρχαιολογικό μουσείο, στο δημόσιο κήπο, τη δημοτική βιβλιοθήκη και στην περιοχή εναερίου.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΛ ενημέρωσε και για τα έργα που προγραμματίζει η εταιρεία εντός του 2023, όπως η τοποθέτηση δέκα ποδηλάτων γυμναστικής στην περιοχή εναερίου, ο μεγάλος πεζόδρομος μήκους 7-8 χιλιομέτρων στην Παρεκκλησιά, το «Σπίτι του χαλλουμιού» στο Πισσούρι, η λειτουργία εικαστικού κέντρου στη Λάνια που θα φιλοξενεί ξένους καλλιτέχνες , η δημιουργία παρατηρητηρίων βόρεια του Αγίου Αθανασίου και στην περιοχή του φράγματος Γερμασόγειας, ως επίσης και υποδομών για ανάδειξη της Ακρούντας και των Φοινικαριών.

Σημείωσε ότι οι προσπάθειες για προσέλκυση τουρισμού από τις γύρω χώρες και ιδιαίτερα από το Ισραήλ συνεχίζεται και υπενθύμισε ότι πρόσφατα η ΕΤΑΛ φιλοξένησε δυο Ισραηλινούς travel bloggers, κατά τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού και της Καθαράς Δευτέρας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ