Αρχική BusinessNews Κοιτάζοντας μέσα από στους Καθρέφτες στο Νέο «Παράδοξο» Μουσείο της Λεμεσού

Κοιτάζοντας μέσα από στους Καθρέφτες στο Νέο «Παράδοξο» Μουσείο της Λεμεσού

Θα περίμενες ποτέ ότι ένας καθρέφτης θα μπορούσε να έχει την δική του ‘ανάποδη’, ‘αληθινή’ ‘παράδοξη’ ιστορία; Και όμως στο Paradox Museum Limassol τα εκθέματα με καθρέφτες εξιστορούν τις δικές τους ιστορίες και σε ‘καλούν’ να τις ανακαλύψεις.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η ιστορία του Καθρέφτη

Μια φορά και ένα καιρό, χιλιάδες χρόνια πριν οι καθρέφτες, γνωστοί και ως “κάτοπτρον”, χρησιμοποιούνταν συνήθως για αυτοεξέταση ή/και για την προβολή αντικειμένων που δεν ήταν άμεσα ορατά λόγω εμποδίων. Για παράδειγμα, καθρέφτες οπισθοπορείας σε οχήματα, καθρέφτες ασφαλείας στα κτίρια η ακόμα και από ιατρούς (βλέπε οδοντίατρους). Ακόμα και σήμερα οι καθρέφτες αξιοποιούνται από την επιστημονική κοινότητα, και όχι μόνο, σε διάφορες μορφές όπως τηλεσκόπια, λέιζερ, κάμερες, περισκόπια, μηχανήματα κτλ.

Αν και ανέκαθεν υπήρχαν φυσικοί καθρέφτες όπως η επιφάνεια του νερού, οι άνθρωποι συνεχίζουν να τους κατασκευάζουν από διάφορα υλικά (πέτρα, μέταλλο, γυαλί). Το φως αντανακλάται σε έναν καθρέφτη δείχνοντας την ‘’εικόνα του επισκέπτη’’ δλδ αυτού που βρίσκεται μπροστά στον καθρέφτη. Οι καθρέφτες έχουν την εξής ικανότητα: αντιστρέφουν την κατεύθυνση της εικόνας σε ίση αλλά αντίθετη γωνία από εκείνη που εκπέμπει το φως επιτρέποντας στον παρατηρητή να βλέπει τον εαυτό του, αντικείμενα που βρίσκονται πίσω του ή ακόμα και σε γωνίες εκτός του οπτικού του πεδίου.

Και τώρα που εν ολίγης γνωρίσαμε την ιστορία του καθρέφτη ας περάσουμε σε κάτι πιο πρακτικό!

Ζήσε την εμπειρία  του Paradox Καθρέφτη

Το έκθεμα Paradox Καθρέφτης είναι ένας απλός, επίπεδος καθρέφτης (είναι όντως; ) όπως αυτόν που έχετε στο σπίτι σας με μία βασική διαφορά.  Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει τοποθετηθεί εδώ, ώστε ο παρατηρητής να μπορεί να δει την πραγματική του εικόνα, που όταν την περιστρέφει τίποτα δεν αλλάζει. Έχει τοποθετηθεί στο ίδιο δωμάτιο με δύο άλλους καθρέφτες για να συγκριθούν οι εικόνες και να συνειδητοποιήσει ο παρατηρητής τις ατελείωτες δυνατότητες που υπάρχουν όταν οι εφευρέτες παίζουν με τις γωνίες και τις αντανακλάσεις.

Ευκαιρία λοιπόν για πειράματα… δες τον εαυτό σου να πολλαπλασιάζεται άπειρες φορές και φρόντισε να μην τρομάξεις.

Δες τον εαυτό σου ανάποδο με τον ανάποδο Καθρέφτη

Όταν είσαι ανάποδα βλέπεις πιο καθαρά… και μπορείς να ανακαλύψεις πολλά. Ανάποδα, από μέσα προς τα έξω, μπρος – πίσω, όπως θες σε αυτό το έκθεμα θα το βρεις. Ο ‘Ανάποδος’ ή αλλιώς ‘Μαγικός’ Καθρέφτης σου επιτρέπει να κρεμαστείς ανάποδα χωρίς να ζαλιστείς. Και αν σου αρέσει αυτή η νέα προοπτική, θα ενθουσιαστείς ακόμη περισσότερο όταν μάθεις ότι ακόμη και όταν ο καθρέφτης περιστρέφει, θα παραμένεις ανάποδος. Και αν διερωτάσαι πως μπορεί αυτό το παράδοξο να συμβεί, τρεις διαφορετικοί καθρέφτες έχουν τοποθετηθεί σε γωνία 90 μοιρών. Η αντανάκλαση που παράγεται από την τοποθέτηση των κατόπτρων είναι κυριολεκτικά ανάποδη.

Τι λες, νιώσε και πάλι παιδί. Τόλμα το αν μπορείς!

Μάθε τα πάντα για τον αληθινό Καθρέφτη

Όλοι γνωρίζουμε το παραμύθι της Χιονάτης με την κακιά βασίλισσα να ρωτά καθημερινά τον καθρέφτη στον τοίχο “Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποια είναι η ωραιότερη από όλες;” Με τον καθρέφτη να απαντά “Βασίλισσά μου, εσύ είσαι η ομορφότερη.” Και επειδή τα παραμύθια λένε πάντα την αλήθεια ρώτησε τον δικό μας καθρέφτη στο μουσείο να σου δείξει την δική σου ‘αλήθεια’.

Σήκωσε απλά το δεξί σου χέρι και δες την πραγματική σου αντανάκλαση. Ένας καθρέφτης που δεν αναστρέφει την εικόνα είναι το είδος του καθρέφτη που παρουσιάζει το θέμα του όπως θα φαινόταν από τον καθρέφτη. Ένα μη αντιστρεπτό κάτοπτρο μπορεί να κατασκευαστεί με τη σύνδεση στις άκρες δύο κανονικών κατόπτρων σε γωνία 90 μοιρών. Αν η ένωση των κατόπτρων είναι κάθετη, ο παρατηρητής που κοιτάζει στη γωνία θα δει μια μη αντίστροφη εικόνα.

Τελικά, καθρέφτη καθρεφτάκι μου ποια είναι η ομορφότερη; Η καλύτερα ποιο έκθεμα σου άρεσε περισσότερο από όλα;

Η απάντηση βρίσκεται στο νέο ’must visit’’ Paradox Museum Limassol που βρίσκετε στη Μαρίνα Λεμεσού, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τρακασόλ, με περισσότερα από 50+ εντυπωσιακά εκθέματα που υπόσχεται να σας καθηλώσει. Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες είτε ψάχνετε για οικογενειακές στιγμές διασκέδασης, εξόδους με φίλους, σχολικές εκδρομές κτλ. Το Paradox Museum Limassol αποτελεί ένα καινοτόμο χώρο που συνδυάζει τον κόσμο της επιστήμης, της τέχνης και της ανθρώπινης αντίληψης μαζί με την ψυχαγωγία, το λεγόμενο edutainment καθώς συνδυάζει την εκπαίδευση (education) και την ψυχαγωγία (edutainment).

Επισκεφθείτε το παράδοξο photo spot του Paradox Museum Limassol που βρίσκεται στο Limassol Boat Show στη Μαρίνα Λεμεσού μέχρι την Κυριακή 21 Μαΐου, και μάθε πως μπορείς να επωφεληθείς με 10% στην διαδικτυακή σου κράτηση.

Επισκεφθείτε μας, ζήστε την εμπειρία και αφήστε μας να σας εμπνεύσουμε!

Come, explore, live your own experience, create your own unique memories
WRITE YOUR OWN STORY!

Paradox Museum Limassol

Website: https://www.paradoxmuseumlimassol.com/

Facebook: Paradox Museum Limassol

Instagram: limassol.paraxomuseum

Tik Tok: paradoxmuseumlimassol

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο [email protected]