Αρχική BusinessNews Κύπρος: «Πόλεμος» αεροπορικών εταιρειών για μερίδια αγοράς

Κύπρος: «Πόλεμος» αεροπορικών εταιρειών για μερίδια αγοράς

Το 38% των επιβατών επιλέγουν παραδοσιακές εταιρείες

Περίπου 9,3 εκατ. επιβάτες υπολογίζει να διακινήσει από τα δύο αεροδρόμια της σε Λάρνακα και Πάφο η Hermes Airports το 2017, κίνηση αυξημένη κατά 3,6% από πέρσι. Αυτό θεωρείται μεγάλο επίτευγμα, καθώς η περσινή χρονιά ήταν αυτή που έσπασε όλα τα ρεκόρ με την αεροπορική κίνηση να αυξάνεται κατά 18% από το 2015 που μεταφράζεται σε επιπλέον 1,37 εκατ. επιβάτες. Η Aegean, Thomson airways και η Easyjet ηγούνται της κούρσας των αεροπορικών εταιρειών σε μερίδια αγοράς, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Hermes Airports, το 38% των επιβατών επιλέγουν παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες.

Τα δύο αεροδρόμια εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό αγορών και εταιρειών από 40 χώρες, ενώ πραγματοποιούνται πάνω από 140 δρομολόγια σε 115 προορισμούς. Ωστόσο, τα στοιχεία της Hermes Airports δείχνουν μεγάλη εξάρτηση σε τρεις αγορές που καλύπτουν το 67% της αεροπορικής κίνησης (Βρετανία, Ρωσία, Ελλάδα), αν και διαφαίνεται ότι το Ισραήλ και η Γερμανία αποκτούν συνεχώς μεγαλύτερα μερίδια.

Η αεροπορική κίνηση ανά κατηγορία

Σύμφωνα με στοιχεία της Hermes Airports, το 38% των επιβατών επιλέγουν παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες που έχουν συνδεσιμότητα σε διάφορες χώρες του κόσμου. Ακολουθούν οι πτήσεις charter με αυτούς που τις επιλέγουν να ανέρχονται στο 28%, ενώ τo 19% των επιβατών από Κύπρο επιλέγουν τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Τέλος, το 15% των επιβατών επιλέγουν τις υβριδικές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες ουσιαστικά είναι η μετεξέλιξη των εταιρειών χαμηλού κόστους καθώς προσθέτουν επιπρόσθετες υπηρεσίες.

Τα μερίδια αγοράς

Σύμφωνα με την Ανώτερη Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ της Hermes Airports Μαρία Κουρούπη, η Aegean βρίσκεται πρώτη στον πίνακα της Hermes με τις μεγαλύτερες σε μερίδια αγοράς εταιρείες με ποσοστό 10,2%. Ουσιαστικά, η Aegean βασίζεται στο πλεονέκτημά της ότι το 35% της επιβατικής της κίνησης ταξιδεύει μέσω Αθηνών σε άλλους προορισμούς.  Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Thomson με 8,3%. Η Thomson που συνεργάζεται με την TUI για πτήσεις μόνο σε Αγγλία, τον τελευταίο χρόνο επεκτάθηκε και λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η Easyjet βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 7,7%. Όπως αναφέρει η κ. Κουρούπη, τα τελευταία χρόνια εκτός από την Αγγλία, η εταιρεία εισήγαγε και ευρωπαϊκά δρομολόγια. Για παράδειγμα, είναι η μόνη εταιρεία που πάει Βασιλεία ή και Μιλάνο.

Με ποσοστό 7,3% ακολουθεί η Rossiya η οποία εξυπηρετά τη Biblioglobus και ακολουθεί η Ryanair με 5,9%. Όπως επισημαίνει η κ. Κουρούπη, η Ryanair άνοιξε κάποιες αγορές όπως την ιταλική και τη γερμανική. «Αρχικά, η εταιρεία επικεντρώθηκε στην Ελλάδα, ενώ τώρα αλλάζει πλεύση καθώς αντικαθιστά την πτήση της για Αθήνα με το Ισραήλ», συμπληρώνει.
Την έκτη θέση κατέχει η Blueair με ποσοστό 4,6%, η οποία μπήκε δυναμικά όταν έφυγαν από το προσκήνιο οι Κυπριακές Αερογραμμές. «Άνοιξαν νέα δρομολόγια προς Luton και Birmingham. Η Blueair επιταχύνεται αργά αλλά με σταθερούς ρυθμούς», τονίζει η κ. Κουρούπη.

Στην επόμενη θέση βρίσκεται η Cobalt με ποσοστό 4,2%. Η εταιρεία έχει μεγάλες φιλοδοξίες καθώς φέτος θα έχει 5 αεροπλάνα με νέα δρομολόγια σε Αγγλία, Ελλάδα και πρόσφατα Μαδρίτη και Παρίσι.
Σύμφωνα με την κ. Κουρούπη, στην όγδοη θέση βρίσκεται η Jet2 (4%), η οποία φέτος τον χειμώνα θα κάνει το μεγάλο βήμα και θα επεκτείνει τα δρομολόγιά της καθόλη τη χειμερινή περίοδο του 2017. Ακολουθεί η Thomas Cook World με μερίδιο αγοράς 3,7%. Παρόλο που είχε μείωση ως αερογραμμή, ως τουριστικός πράκτορας είχε αύξηση κυρίως από χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία και  η Αυστρία.

Τέλος, όπως σημειώνει η κ. Κουρουπή, η Wizz air (3,6%) είχε αυξητική τάση τα τελευταία τρία χρόνια. «Βάζει κάθε χρόνο πτήσεις, ενώ φέτος προγραμματίζει 13 πτήσεις προς Κύπρο και επικεντρώνεται στην Ανατολική Ευρώπη», αναφέρει. 

Πηγή: Philenews