Αρχική BusinessNews Κύπρος: Χωρίς κοτσιάνι θα μείνουν χιλιάδες ακίνητα

Κύπρος: Χωρίς κοτσιάνι θα μείνουν χιλιάδες ακίνητα

Εγκλωβισμένα στο διηνεκές ενδεχομένως να μείνουν πέραν των 30 χιλ. ακινήτων, καθώς για πολλά από αυτά υπάρχουν σημαντικά εμπόδια-προβλήματα που δεν επιτρέπουν την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες 23 χιλιάδων ακινήτων, οι οποίοι έπεσαν θύματα αφερέγγυων επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, δεν έχουν υποβάλει αίτηση για απεγκλωβισμό των ακινήτων τους μέσω των διαδικασιών που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Το Κτηματολόγιο αποδίδει τη μη υποβολή των αιτήσεων κυρίως στο ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι και σε άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με τις αλλαγές που έκαναν οι ιδιοκτήτες τους στα ακίνητα. Από τη άλλη, οι ιδιοκτήτες 7.862 ακινήτων, παρόλο που έχουν υποβάλει αίτηση, δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν, λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας για τα ακίνητα. Όπως μας λέχθηκε, πρόκειται κυρίως για διαμερίσματα. 

Στο μεταξύ, παρόλο που ο νόμος έχει κριθεί εδώ και καιρό αντισυνταγματικός από δύο επαρχιακά δικαστήρια, το Κτηματολόγιο συνεχίζει κανονικά τις διαδικασίες για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή, έχουν υποβληθεί 17.175 αιτήσεις από εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων. Από αυτές οι 9.313 έχουν ξεχωριστό τίτλο ιδιοκτησίας και οι 7.862 είναι οι «προβληματικές» υποθέσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν ξεχωριστοί τίτλοι. Από το σύνολο των αιτήσεων, το Κτηματολόγιο έχει προχωρήσει στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για 5.792 ακίνητα, ενώ για 330 υποθέσεις έχει ακυρωθεί η διαδικασία απεγκλωβισμού γιατί οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, μόλις ενημερώθηκαν πως οι ιδιοκτήτες απευθύνθηκαν στο Κτηματολόγιο, προχώρησαν στις μεταβιβάσεις των ακινήτων στους ιδιοκτήτες. 

Χθες στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών τέθηκε η αναθεωρημένη πρόταση νόμου των κομμάτων, τα οποία θεωρούν πως με αυτήν αντιμετωπίζουν τα αντισυνταγματικά στοιχεία που εντόπισαν τα δικαστήρια. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ενδυναμώθηκε το προοίμιο της πρότασης νόμου. Συγκεκριμένα στο προοίμιο χαρακτηρίζεται ως καταχρηστική η συμπεριφορά των τραπεζών να επιβαρύνουν το ίδιο ακίνητο με πολλαπλές υποθήκες, γνωρίζοντας πως οι αρχικοί αγοραστές δεν ήταν ενημερωμένοι ώστε να μην υπογράψουν τη σύμβαση με την τράπεζα. Η προσπάθεια της Βουλής επικεντρώνεται στην πρόνοια που κρίθηκε αντισυνταγματική από το δικαστήριο και αφορούσε τις εξουσίες του διευθυντή του Κτηματολογίου. Βάσει του νέου κειμένου της πρότασης νόμου, δίνεται δικαίωμα στις τράπεζες να φέρνουν ένσταση κατά τη μεταφορά των υποθηκών στα ακίνητα.
Παράλληλα, ο αγοραστής, δηλαδή ο εγκλωβισμένος ιδιοκτήτης ακινήτου, όταν υποβάλλει αίτηση για μεταβίβαση του ακινήτου, θα πρέπει να τη συνοδεύει με τα ανάλογα υποστηρικτικά στοιχεία. Ο διευθυντής του Κτηματολογίου Αντρέας Σωκράτους εξέφρασε στη Βουλή τη διαφωνία του με την πρόταση νόμου. Το Κτηματολόγιο θεωρεί πως με την πρόταση νόμου σκοτώνεται η διαδικασία απεγκλωβισμού των ακινήτων. 
 
Προ ημερών εκπρόσωποι του Κτηματολογίου συναντήθηκαν με εκπρόσωπους του Σύνδεσμου Τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Κτηματολόγιο κάλεσε τις τράπεζες, όταν προσφεύγουν στο δικαστήριο κατά του διευθυντή του Κτηματολογίου, να μην επικαλούνται συνταγματικούς λόγους, αλλά δόλο. Ο Σύνδεσμος δεσμεύθηκε να εξετάσει την πρόταση. Πάντως, υπάρχει ανησυχία πως εάν απορριφθούν οι εφέσεις που υποβλήθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και ο νόμος θα θεωρείται τελεσίδικα αντισυνταγματικός, τότε θα μπλοκαριστεί όλη η διαδικασία και δεν θα μπορεί να απεγκλωβιστεί κανένα ακίνητο. Στόχος της Επιτροπής Νομικών είναι η πρόταση νόμου, στην οποία θα περιληφθούν και εισηγήσεις του Κτηματολογίου και του υπουργείου Εσωτερικών, να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 10 Μαΐου. 
 
Από Φιλελεύθερο.