Αρχική Πρόταση La Mirada Hair: Όταν η τέχνη της κομμωτικής συναντά την γυναικεία επιχειρηματικότητα

La Mirada Hair: Όταν η τέχνη της κομμωτικής συναντά την γυναικεία επιχειρηματικότητα

DSC 0883

Σε ένα από τα πιο όμορφα στενά του ιστορικού κέντρου της πόλης, το  La Mirada Hair και η Μαριάννα Παπαναστασίου μας ξεδιπλώνουν τα χαρτιά τους και μας δείχνουν τι συμβαίνει όταν η φαντασία, η τέχνη αλλά και η γυναικεία επιχειρηματικότητα γίνονται ένα.

Ένας χώρος για άντρες και γυναίκες, τόσο ζεστός, γεμάτος αγάπη και μπόλικο γέλιο όπου ο καθένας γίνεται φίλος μεταξύ αγνώστων και η κομμωτική διασκεδαστική τέχνη.

DSC 0883

Η κομμωτική είναι μια τέχνη που διαδίδεται όλο και περισσότερο στην Κύπρο. Για εσένα πως ξεκίνησε όλο αυτό;

Η κομμωτική αποτελεί μέρος της ζωής μου τα τελευταία 14 χρόνια. Πάντα μου άρεσε και με ενδιέφερε να βελτιώνω – ή ακόμα πιο σωστά – να προσέχω την εμφάνιση και να κάνω τους ανθρώπους να νιώθουν άνετα, να αγαπούν τον εαυτό τους. Να συμβουλεύω στον τρόπο περιποίησης και συντήρησης, να συμβάλλω εγώ στην ευτυχία τους με τη δική μου τέχνη.

Στο χώρο της κομμωτικής η εμπειρία είναι κάτι που μετρά και σίγουρα την έχεις. Πως προέκυψε να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση;

Όπως είπα ασχολούμαι αρκετά χρόνια με την τέχνη αυτή και δεν έπαψα ποτέ να την αγαπώ ούτε να δουλεύω. Έχω συνεργαστεί με αρκετούς ανθρώπους και είμαι ευγνώμων που είχα τόσους δασκάλους στο πλάι μου γιατί έμαθα πολλά, τόσο από τις καλές όσο και από τις “κακές” συνεργασίες. Υπήρξαν όμως στιγμές στη ζωή μου που ένιωθα πως ήθελα να ξεκινήσω κάτι δικο μου, να είμαι εγώ κυρίαρχος του εαυτού μου και έτσι πήρα την απόφαση να ψάξω να βρω ένα χώρο και να φτιάξω τη δική μου επιχείρηση και το έκανα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχω το δικό μου χώρο και συνεχίζω να συνεργάζομαι με αρκετούς ανθρώπους και κυρίως φίλους καλούς. 

DSC 0901

La Mirada – Πως προέκυψε το όνομα;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση και η αλήθεια πως είναι πολύ αστείος ο τρόπος με τον οποίο προέκυψε το όνομα. Η εμφάνιση είναι κάτι που πάντα μου άρεσε να προσέχω. Όταν πήρα την απόφαση να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση, άνοιξα το Google Translate, έγραψα τη λέξη εμφάνιση στα αγγλικά και την εμφάνισα σε διάφορες άλλες γλώσσες. Μέχρι που βρήκα τη λέξη “La Mirada” στα Ισπανικά και είπα “Αυτό θέλω να είναι το όνομα”.

Πόσο δύσκολο ήταν να ξεκινήσεις κάτι δικό σου; Αντιμετώπισες δυσκολείες;

Η αλήθεια στης μέρες μας είναι ρίσκο να αρχίζεις κάτι δικό σου, ήμουν πρόθυμη όμως να το παλέψω, το πάλεψα και το έκανα και είμαι περήφανη που τα κατάφερα. Το μόνο δύσκολο στην όλη υπόθεση της επιχείρησης ήταν η εύρεση τοποθεσίας. Οι περισσότεροι μου πελάτες βρίσκονται κοντά στο κέντρο της πόλης οπότε στόχος μου ήταν να βολέψω περισσότερο αυτούς. Πήρε αρκετό χρόνο να βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία, παρ ‘όλα αυτά με τη συμβολή συγγενών και φίλων που με βοηθούσαν στο ψάξιμο, βρήκαμε αυτό το χώρο και ξεκίνησε έτσι η κατασκευή και η διαμόρφωση του χώρου για να γεννηθεί το “ La Mirada Hair”. Μαζί με τον Θεόδοτο, τον συνεργάτη μου φτιάξαμε ένα δεύτερο σπίτι όπου γίναμε όλοι μια οικογένεια και πιστεύω αυτή είναι η κύρια έννοια του να έχεις μια δική σου επιχείρηση. Να είναι το δεύτερο σπίτι σου και να το αγαπάς.

DSC 0919

Υπήρξαν άνθρωποι που σε εμπόδισαν ή προσπάθησαν να σε αποτρέψουν από το να κάνεις αυτή την κίνηση;

Να με εμποδίσουν ή να με αποτρέψουν, όχι. Πιο σωστά θα έλεγα προσπάθησαν να με συμβουλέυσουν λόγο του φόβου και του ρίσκου κυρίως. Έχω επιλέξει να έχω στο πλάι μου ανθρώπους που ξέρω πως θα με στηρίξουν και θα με συμβουλέυσουν σωστά, οπότε οποιαδήποτε αρνητική ή αποτρεπτική πρόταση και κριτική για μένα είναι είναι ένα είδος συμβουλής που το σέβομαι. Είμαι όμως πολύ πεισματάρα και αυτό που θέλω θα το κάνω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όποια και να είναι τα εμπόδια.

DSC 0881

Ποια η άποψη σου για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Κύπρο; Είναι εύκολο για μια γυναίκα να ξεκινήσει κάτι δικό της;

Πιστεύω πως οι γυναίκες έχουν ανεξαρτητοποιηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, έγιναν πιο ισχυρές και έχουν πάρει πρωτοβουλίες βάζοντας το δικό τους στίγμα στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Βλέπουμε πολλές επιτυχημένες γυναίκες να διοικούν κολοσσούς που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Είναι πολύ εύκολο να κάνεις κάτι δικό σου αν το πιστεύεις και το αγαπάς πραγματικά. Πρέπει όμως να είναι αφοσιωμένη σε αυτό που κάνει, να το νιώθει σαν κομμάτι της και έτσι μπορεί να πετύχει ό,τι θέλει.

DSC 0913

Ευχαριστούμε τη Μαριάννα Παπαναστασίου και τον Θεόδοτο Θεοδότου που μας δέχτηκαν στο χώρο τους και μας έκαναν να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα επόμενα τους βήματα.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Αντρέας Χρυσοστόμου

La Mirada Hair – Aγίου Ανδρέου 209Β, Λεμεσός