Τον περασμένο μήνα, το Τμήμα Δασών προέβη σε μια μαζική εκκαθάριση δέντρων σε 3,000 τετραγωνικά μέτρα στο Δασούδι Λεμεσού, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τον ανεμοστρόβιλο που πέρασε στις 14/2/2024 και την πολιτική για αφαίρεση ακακιών. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Φίλοι της Γης” διοργάνωσε διαμαρτυρία επί τόπου στην οποία συμμετείχαν πέραν των 200 ατόμων και, στη συνέχεια, απηύθυνε επιστολή προς το Τμήμα Δασών για να μεταβιβάσει τα πέντε αιτήματα των συμμετεχόντων στη διαμαρτυρία και να ζητήσει περιβαλλοντικές πληροφορίες.
Σε απαντητική επιστολή προς την ΜΚΟ, το Τμήμα Δασών τοποθετείται διευκρινίζοντας ορισμένα ζητήματα και αναλαμβάνοντας ορισμένες δεσμεύσεις για το μέλλον.
Έπειτα, ενημερώνει ότι “στον χώρο που αφαιρέθηκαν οι ακακίες, έχουν φυτευτεί μεγάλα ευκάλυπτα από 1.5m μέχρι 5m ύψους”, ενώ παραθέτει πληροφορίες για το πώς σχεδιάζονται, γενικά, οι εργασίες συντήρησης και εμπλουτισμού στο Δασούδι.
Τέλος, δεσμεύεται να καλέσει σύντομα σε διαβούλευση όλα τα οργανωμένα σύνολα και τους πολίτες για τις δράσεις που προγραμματίζει για το Δασούδι και το Εθνικό Δασικό Πάρκο Λεμεσού. Μάλιστα διαβεβαιώνει ότι οι διαβουλεύσεις θα λαμβάνουν χώρα το πρώτο τρίμηνο κάθε χρόνου για να συζητούνται όλες οι προγραμματισμένες δράσεις.
Ως Φίλοι της Γης, χαιρετίζουν το γεγονός ότι το Τμήμα Δασών συμφώνησε εν τέλει με τους διαμαρτυρόμενους ότι η ακακία δεν θα έπρεπε να θεωρείται εισβλητικό είδος στο Δασούδι εφόσον περιβάλλεται από δομημένο περιβάλλον και προσφέρει σημαντικά οφέλη. Εν μέσω κλιματικής κρίσης και μετά τις εκτεταμένες ζημιές, ο εμπλουτισμός και η αποκατάσταση του Δασουδιού, μέσα από μια μελετημένη τοπιοτέχνηση, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.
Δήλωση από την κ. Αναστασία Κοραή, Πρόεδρο των Φίλων της Γης: Παρόλο που εντοπίζουμε ορισμένα κενά στις διαδικασίες που ακολουθεί το Τμήμα Δασών, η δέσμευσή του για μεγαλύτερη διαφάνεια και ενεργό συμμετοχή του κοινού στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον των δύο οργανωμένων χώρων πρασίνου της Λεμεσού συνιστά μια μεγάλη νίκη της κοινωνίας των πολιτών.
Δήλωση από την κ. Μαρία Σκέντερ, Γεωπόνο-Περιβαλλοντολόγο: Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι το Τμήμα Δασών αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη σημασία της ακακίας στη συγκεκριμένη περιοχή και την αποδέχεται ως μέρος του φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς να τη θεωρεί εισβλητικό είδος. Η αναγνώριση αυτή αντανακλά τη σύγχρονη προσέγγιση στη διαχείριση του συγκεκριμένου οικοσυστήματος, η οποία στηρίζεται στον σεβασμό προς τη φύση