Αρχική Τελευταία Νέα Λεμεσός: Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο – Σε ίση μοίρα οι ασθενείς

Λεμεσός: Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο – Σε ίση μοίρα οι ασθενείς

Την απάντηση της κυβέρνησης στην οικονομική του πρόταση για παροχή υπηρεσιών στους καρκινοπαθείς των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου αναμένει το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό, το οποίο ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του το Νοέμβριο του 2017. 
 
Σκοπός της πρότασης που κατατέθηκε εντός του τρίτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου, είναι η ριζική επίλυση του προβλήματος των καρκινοπαθών των δύο επαρχιών, οι οποίοι χρειάζεται να μεταβαίνουν στη Λευκωσία, όπως επίσης και η παροχή υπηρεσιών στο διαγνωστικό και θεραπευτικό τομέα της ογκολογίας που δεν προσφέρονται στην Κύπρο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταβαίνουν στο εξωτερικό.
 
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, Κίκης Καζαμίας, η πρόταση αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση κόστους και αποφυγή ταλαιπωρίας για τους ασθενείς Λεμεσού και Πάφου, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα. Επίσης, επεσήμανε, η πρόταση δεν θα επιβαρύνει περισσότερο το δημόσιο, καθώς εμπίπτει στο κόστος που δαπανάται επί του παρόντος από το Υπουργείο Υγείας για την εξυπηρέτηση αυτών των ασθενών.
 
«Ουσιαστικά η πρόταση του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου στοχεύει στην εξυπηρέτηση καρκινοπαθών, οι οποίοι ταλαιπωρούνται μεταβαίνοντας στη Λευκωσία ή στο εξωτερικό, χωρίς την ίδια ώρα τα λεφτά να φεύγουν από την κυπριακή οικονομία, αλλά να επιστρέφουν στα δημόσια ταμεία μέσω φόρων», τόνισε ο κ. Καζαμίας.
 
Πρόσθεσε ακόμα ότι «με ιδιωτικά κεφάλαια υλοποιήσαμε εξαγγελίες 15 ετών, τριών διαφορετικών κυβερνήσεων, με στόχο να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο με επιπλέον λειτουργικά και διοικητικά έξοδα που θα απαιτούνταν για τη στελέχωση ενός νέου νοσοκομείου», Την ίδια στιγμή, υπενθύμισε ότι το δεκάδων εκατ. ευρώ Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο στο Νοσοκομείο Λεμεσού δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.
 
Αποσυμφόρηση περιστατικών στη Λευκωσία
Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι οι επενδυτές του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου δεν αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση των κερδών τους. «Σίγουρα δεν είμαστε φιλανθρωπικό ίδρυμα, αλλά λειτουργούμε με στόχο να καλύψουμε τα λειτουργικά μας κόστη και επειδή νιώθουμε ότι έχουμε μία υποχρέωση στην κυπριακή κοινωνία να φέρουμε σε ίση μοίρα τους καρκινοπαθείς Λεμεσού και Πάφου με τους ασθενείς της Λευκωσίας», διευκρίνισε σχετικά.
 
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου ανέφερε ότι με 4 έως 4.500 νέα περιστατικά ογκολογικών ασθενών να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, η παροχή υπηρεσιών από το νέο ογκολογικό κέντρο της Λεμεσού θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση και στην ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στη Λευκωσία.
 
«Ζητούμε ισότιμη μεταχείριση με το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, μιας και τα δύο κέντρα είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου», σημείωσε ο Κίκης Καζαμίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού.
 
Β’ φάση το 2018
Η ανέγερση του ΓΟΚ στην περιοχή Αγίου Αθανασίου, στη Λεμεσό, ξεκίνησε τον Μάιο του 2016, με την πρώτη φάση να ολοκληρώνεται σε δεκαεφτά μήνες, διάστημα κατά το οποίο εξασφάλισε την άδεια λειτουργίας του. Με τη σημερινή του μορφή, το κέντρο με τους δύο πρώτους ορόφους,  έχει περίπου 6.100 τ.μ. ωφέλιμους και βοηθητικούς χώρους. Πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, με την αποπεράτωση της δεύτερης φάσης, προστίθενται 1.370 τ.μ. με επιπλέον roof garden εμβαδού 740 τ.μ., καθώς θα λειτουργήσει και ο όροφος για φιλοξενία εσωτερικών ασθενών.
 
 
Στην επόμενη φάση θα προστεθούν άλλα 2.100 τ.μ. που θα καταλαμβάνουν υπηρεσίες προληπτικής διάγνωσης. Το κτήριο πλαισιώνεται από μεγάλες εκτάσεις πρασίνου και χώρους στάθμευσης για 380 οχήματα. Το κόστος της κλινικής αναμένεται να ξεπεράσει τα €40 εκατ. Το ΓΟΚ είναι κτισμένο σε τεμάχιο γης έκτασης 50.000 τ.μ., το οποίο εκμισθώθηκε για 33 συν 33 χρόνια.

 

Πηγή: ΕΒΕ-Λεμεσού