Αρχική Πρόταση Λεμεσός: Η εξωτική πλευρά της πόλης – Μονοπάτια της φύσης που μαγεύουν...

Λεμεσός: Η εξωτική πλευρά της πόλης – Μονοπάτια της φύσης που μαγεύουν με την ομορφιά τους

Η Λεμεσός όπως την ξέρουμε δεν είναι απλά μια μεγάλη πόλη με ψηλά κτίρια και μοντέρνα αισθητική. Μέσα στην πόλη  όπως και έξω από αυτήν, στη επαρχία  υπάρχουν πολλά μυστικά και μαγευτικά σημεία τα οποία αξίζει να γνωρίσουμε.

Μέσα από ένα οδοιπορικό στην ύπαιθρο, θα γνωρίσουμε καλά κρυμμένα μυστικά της φύσης που μας δίνουν μια άλλη εικόνα για την Λεμεσό και για το πόσο ακόμα πιο όμορφη και μοναδική μπορεί να είναι.

Μονοπάτι Δάφνη – Ζαράες – Μαζόκαμπος – Μονιάτης

Για όλους εκείνους που θέλουν να περπατούν μέσα στα δάση της Κύπρου μελετώντας την Κυπριακή φύση, το τμήμα δασών του νησιού αλλά και οι τοπικές αρχές, έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες πανέμορφες διαδρομές οι οποίες δίνουν την δυνατότητα σε αυτούς να το κάνουν με ασφάλεια, εύκολα και περνώντας όμορφες και δημιουργικές ώρες με την οικογένεια τους η με φίλους.

Image result for ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΔΑΦΝΗ - ΖΑΡΑΕΣ - ΜΑΖΟΚΑΜΠΟΣ - ΜΟΝΙΑΤΗΣ

Στο χωριό Μονιάτης, το οποίο ανήκει στην επαρχία της Λεμεσού, υπάρχει ένα από αυτά τα μονοπάτια και είναι το “Μονοπάτι μελέτη της φύσης Δανάη – Ζαράες – Μαζόκαμπος”. Η απόσταση που μπορεί ο περιπατητής να διανύσει σε αυτό είναι 3100 μέτρα. Σχεδόν όλη η διαδρομή γίνεται μέσα από πανέμορφο παραποτάμιο δάσος εκτός από μερικές εκατοντάδες μέτρα που αυτό γίνεται μέσα από δρόμους του χωριού.

Είναι γραμμικό και γι’ αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει δύο αφετηρίες και δύο τερματισμούς. Η μία αφετηρία βρίσκεται στην προαύλιο του μεσαιωνικού Ναού που είναι αφιερωμένος στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και βρίσκεται στον Μονιάτη και η άλλη στην περιοχή Μαζόκαμπος και στον δρόμο Μονιάτη – Πλατρών.

Σημεία ενδιαφέροντος του μονοπατιού αποτελούν μία ξύλινη γέφυρα, ένας υπαίθριος αρχαίος ελιόμυλος και ένα πέτρινο γεφύρι, κατάλοιπο της Αγγλοκρατίας. Πέραν από αυτά, είναι το πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον που δημιούργησε στο πέρασμα των εκατομμυρίων ετών ο ποταμός, το οποίο και θα σας εντυπωσιάσει. Το μονοπάτι, μπορεί να «τεμαχιστεί» σε πολλά μικρά τμήματα λόγω της ύπαρξης πολλών σημείων εξόδου και εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε περιπατητή.

Ο χαρακτηρισμός του σαν γραμμικό, το μετατρέπει σε σχετικά δύσκολο μονοπάτι και αυτό γιατί θα πρέπει να διανυθούν άλλα 3100 μέτρα για την επιστροφή στην αφετηρία. Η Διαδρομή από τον Μαζόκαμπο προς το εκκλησάκι Αρχαγγέλου, είναι κατηφορική και διανύεται εύκολα. Η αντίθετη πορεία, τοποθετεί μπροστά στον περιπατητή ένα βαθμό δυσκολίας, ο οποίος δεν είναι ανησυχητικός για κάποιον ο οποίος βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση και είναι κατάλληλα εξοπλισμένος.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα του μονοπατιού από το εκκλησάκι μέχρι και την πρώτη έξοδο. Καλύπτει απόσταση 800 μέτρων και μπορεί να περπατηθεί από όλη την οικογένεια.

Πηγή: ix-andromeda