Αρχική Από το Παρελθόν Λεμεσός: Η ιστορία του Αρχοντικού Παυλίδη στο οποίο ξέσπασε φωτιά

Λεμεσός: Η ιστορία του Αρχοντικού Παυλίδη στο οποίο ξέσπασε φωτιά

Το πρωί της Τετάρτης (21/02) ξέσπασε πυρκαγιά σε διατηρητέο εγκαταλελειμμένο διώροφο κτήριο στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού πλησίον του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Αρχοντικό Παυλίδη έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή αφού έχει υποχωρήσει η οροφή και το πάτωμα του πρώτου ορόφου ενώ το σπίτι έχει καεί εσωτερικά. Ωστόσο το συγκεκριμένο κτήριο αποτελεί ένα από τα παλιά αρχοντικά στο κέντρο της πόλης. Αποτελεί το αρχοντικό της Κρυσταλλίας Παυλίδη.

Αν και κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, το σπίτι αυτό εξακολουθούσε να αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού. Μεγάλο και επιβλητικό, παρά τη φθορά που έχει υποστεί από τον χρόνο, το αρχοντικό της Κρυσταλλίας Παυλίδη, όπως έμεινε γνωστό, είναι ένα δείγμα της αισθητικής που χαρακτήριζε τα πλουσιότερα στρώματα της κοινωνίας της Λεμεσού.

λεμεσος

Ο ιδιοκτήτης του αρχοντικού ήταν ο μεγαλέμπορος Μ. Γαβριηλίδης (Χατζηγαβρίλης), ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κύπρου εκείνη την εποχή. Όπως μεταφέρουν δημοσιεύματα της εποχής, είχε δηλώσει περιουσία που έφτανε τις 175.000 λίρες, με ετήσιο εισόδημα 11.000 λιρών, αν και υπήρχε η φήμη ότι αυτή ξεπερνούσε τις 300.000.

Το 1922, το νεοκλασικό αρχοντικό δόθηκε ως προικώο στο μοναχοπαίδι του Χατζηγαβρίλη, Κρυσταλλία, μετά τον γάμο της με τον επιχειρηματία Παύλο Παυλίδη, στον οποίο ανήκε ένα εξίσου εντυπωσιακό αρχοντικό, λίγα μέτρα νοτιότερα.

λεμεσος

Το σχέδιο της κατοικίας, η οποία περιβαλλόταν αρχικά από αυλή σε όλες τις πλευρές της, εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Κ. Τραχανά. Η περίφραξη και ο κήπος καταστράφηκαν εν μέρει γύρω στη δεκαετία του 1960, λόγω της διαπλάτυνσης της οδού Ιφιγενείας, έτσι η είσοδος του αρχοντικού βρίσκεται σήμερα ακριβώς πάνω στο πεζοδρόμιο.

Πέρα από τα εντυπωσιακά, αναγεννησιακά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής της, η κατοικία διαθέτει και μια ιδιότυπη, εναέρια σκάλα, που συνδέει το κυρίως κτίριο, με την ταράτσα των βοηθητικών χώρων στη δυτική πλευρά.

λεμεσος

Κάποιοι από τους χώρους της – ομολογουμένως μεγάλης – κατοικίας είχαν αρχίσει να ενοικιάζονται ως γραφεία εταιρειών, ήδη από τα μέσα του 1930. Τελικά, το κτήριο ενοικιάστηκε εξολοκλήρου στον Δήμο Λεμεσού, στεγάζοντας αρκετές από τις υπηρεσίες του, μέχρι και το 2005. Σήμερα η αυλή του έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά στέκια της πόλης.

λεμεσος

Το αρχοντικό της Κρυσταλλίας Παυλίδη

Με πληροφορίες από Τάσος Ανδρέου, Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού
Φωτογραφίες: Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού