Αρχική Τελευταία Νέα Λεμεσός: Μαθητές πόντισαν τεχνητό ύφαλο σε συνεργασία με το Τμ. Αλιείας

Λεμεσός: Μαθητές πόντισαν τεχνητό ύφαλο σε συνεργασία με το Τμ. Αλιείας

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών και το Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου πραγματοποίησαν εκδήλωση πόντισης τεχνητού υφάλου στη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού από δύτες και μαθητές του Λυκείου.

 
Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης τόνισε ότι η πόντιση του τεχνητού υφάλου, είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής και συλλογικής εργασίας που έγινε ολόχρονα από τους/τις μαθητές/τριες του Λυκείου Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, μελέτησαν, διερεύνησαν και συμμετείχαν στην κατασκευή μέρους του τεχνητού υφάλου που αποτελείται κυρίως από αμφορείς και πήλινα αγγεία.

Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής από πλευράς του επεσήμανε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες αναπτύσσουν δυναμικές και συνθήκες που θα βοηθήσουν στο να διατηρηθεί το θαλάσσιο περιβάλλον ζωντανό και υγιές για τις σημερινές και για τις επόμενες γενιές.

Ο κ. Χαμπιαούρης αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ιδιαίτερα στη δουλειά που γίνεται στα σχολεία σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντάς την ως σπουδαία.
 
Στη συνέχεια είπε ότι η πόντιση αποτελεί πρωτοβουλία, ξεχωριστής σημασίας γιατί αναλαμβάνεται από μαθητές, αναδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι η νέα γενιά είναι φορέας αλλαγής στην προσπάθεια προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος.
 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την εποικοδομητική συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με αφορμή την εκδήλωση αυτή.
 
Ο κ. Καδής πρόσθεσε ότι η Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Τεχνητών Υφάλων στο «Δασούδι» καταλαμβάνει επιφάνεια περίπου ενάμισι τετραγωνικού χιλιομέτρου και εκτείνεται από την ακτή προς την ανοικτή θάλασσα σε μια απόσταση μέχρι 1,3 χιλιόμετρα, ενώ το βάθος των υδάτων φτάνει μέχρι και τα 29 μέτρα.

Είπε πως το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με βάση ένα στρατηγικό σχεδιασμό, προωθεί έργα τεχνητών υφάλων και άλλα παρόμοιου τύπου έργα, σε εφτά θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου (Αμαθούντα, Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Δασούδι, Γεροσκήπου, Πόλη Χρυσοχούς και Λάρνακα), συνολικού κόστους 2,2 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θάλασσα», για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
 
Πρόσθεσε ότι η προώθηση τέτοιων έργων και δράσεων στις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές Τεχνητών Υφάλων θα συνεχιστεί, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, με στόχο ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και προστασία της θαλάσσιας ζωής και στην ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Στην Προστατευόμενη Περιοχή «Δασούδι» έχουν ήδη τοποθετηθεί στη θάλασσα δύο σκάφη, αφού καθαρίστηκαν και προετοιμάστηκαν κατάλληλα, και έντεκα άλλες διαφορετικές κατασκευές, συνέχισε ο κ. Καδής, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του 2020, προγραμματίζεται στην περιοχή η δημιουργία σαράντα ακόμη τεχνητών υφάλων.
 
Σημείωσε πως από την μέχρι τώρα πόντιση τεχνιτών υφάλων τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών, όπως χελώνες και φώκιες, βρίσκουν καταφύγιο ή επισκέπτονται περιστασιακά την περιοχή. Την περιοχή, επισκέπτονται επίσης εκατοντάδες κύπριοι δύτες ελεύθερης και αυτόνομης κατάδυσης και χιλιάδες άλλοι κολυμβητές, που απολαμβάνουν τη θαλάσσια ζωή που αναπτύσσεται.

Ο κ. Καδής είπε ακόμα ότι τα πλαστικά αποτελούν τη μεγαλύτερη ποσότητα θαλάσσιων απορριμμάτων και χρειάζονται από μερικές δεκαετίες μέχρι μερικές εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστούν, τονίζοντας ότι  για την Κύπρο που είναι νησί, οι αρνητικές επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης πλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι πολύ σοβαρές.