Αρχική Τελευταία Νέα Λεμεσός: Νέα διαδικτυακή απάτη – Διευθυντής εταιρείας έστειλε χρήματα σε ψεύτικο λογαριασμό

Λεμεσός: Νέα διαδικτυακή απάτη – Διευθυντής εταιρείας έστειλε χρήματα σε ψεύτικο λογαριασμό

Νέα υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου διερευνά η Αστυνομία, μετά από σχετική καταγγελία επιχειρηματία στη Λεμεσό. 

Όπως κατήγγειλε χθες, στο ΤΑΕ Λεμεσού 60χρονος διευθυντής εταιρείας, στις 15 Νοεμβρίου 2022, προχώρησε μέσω τραπεζικού εμβάσματος, στην εξόφληση τιμολογίου εταιρείας στο εξωτερικό, με την οποία συνεργάζεται. Σύμφωνα με τον παραπονούμενο, η πληρωμή του εμβάσματος έγινε σε νέο τραπεζικό λογαριασμό της εν λόγω εταιρείας, μετά από σχετικό αίτημα, που έλαβε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Παρ’ όλα αυτά όμως, χθες η πιο πάνω εταιρεία ενημέρωσε τον παραπονούμενο ότι το τιμολόγιο δεν είχε εξοφληθεί. Από σχετική έρευνα που διενήργησε ο 60χρονος, διαπιστώθηκε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο στάλθηκαν τα χρήματα, δεν ανήκει στην πιο πάνω εταιρεία.

Από την καταγγελία του 60χρονου προκύπτει ότι πρόκειται για την απάτη μέσω τιμολογίων, η οποία αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη μορφή ηλεκτρονικής απάτης. Στην συγκεκριμένη μορφή απάτης, οι απατεώνες προσεγγίζουν μια επιχείρηση ή κάποιον ιδιώτη και προσποιούμενοι κάποιον προμηθευτή ή παροχέα υπηρεσιών τους, ζητούν να τροποποιηθούν οι πληροφορίες για τις μελλοντικές πληρωμές τιμολογίων. Ζητούν δηλαδή, να αλλάξουν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου πληρωμής και οι όποιες νέες πληρωμές να γίνονται σύμφωνα με τα νέα στοιχεία. Ως αποτέλεσμα τα χρήματα από την εξόφληση των τιμολογίων καταλήγουν στους απατεώνες.

Για να προστατευθείτε από κάθε μορφή απάτης μέσω διαδικτύου ενημερωθείτε για αυτές και φροντίστε να ενημερώσετε κι άλλους φίλους ή συνεργάτες.

Αν λάβετε οδηγίες για αλλαγή του τρόπου εξόφλησης τιμολογίων από κάποιο προμηθευτή ή συνεργάτη σας, πριν προχωρήσετε στην εξόφληση, ελέγξετε κατά πόσο αυτές οι οδηγίες προέρχονται όντως από τον δικαιούχο. Επικοινωνήστε μαζί του τηλεφωνικώς, για επαλήθευση αυτών των οδηγιών. Για την επικοινωνία σας αυτή, χρησιμοποιήστε κάποιο τηλεφωνικό αριθμό, που είχατε από προηγούμενή σας επικοινωνία.

Ποτέ μην χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας, που αναγράφονται στο μήνυμα, μέσω του οποίου σας δόθηκαν οι νέες, ύποπτες οδηγίες.

Αν διαπιστώσετε κάτι ύποπτο ενημερώστε άμεσα την Αστυνομία και τον Κλάδο Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο τηλέφωνο 22-808200 ή μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας καταγγελιών για ηλεκτρονικά εγκλήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή ή άλλες μορφές ηλεκτρονικής απάτης, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.cypruspolicenews.com, ή την ιστοσελίδα www.cyberalert.cy.

Τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης ανέλαβε το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του ΤΑΕ Λεμεσού.