Αρχική Λεμέσιος Λεμεσός: Πλάνο για την επίλυση του κυκλοφοριακού παρουσίασε ο Γιάννης Αρμεύτης

Λεμεσός: Πλάνο για την επίλυση του κυκλοφοριακού παρουσίασε ο Γιάννης Αρμεύτης

Πλάνο δράσης για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στη Λεμεσό παρουσίασε ο
αρχιτέκτονας και ανεξάρτητος υποψήφιος για τη Δημαρχία της πόλης, Γιάννης Αρμεύτης. Μιλώντας ενώπιον δημοτών και εκπροσώπων οργανωμένων συνόλων της Λεμεσού, ο κ. Αρμεύτης υπογράμμισε τη σημασία του ζητήματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια και η αντιμετώπισή του πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Κατά την παρουσίαση, ο κ. Αρμεύτης ανέφερε: «Καθημερινά ταλαιπωρούνται χιλιάδες συμπολίτες μας στους δρόμους της Λεμεσού. Οι προεκτάσεις από την όξυνση του φαινομένου είναι αλυσιδωτές. Χάνονται πολύτιμες εργατοώρες, σπαταλούνται καύσιμα, επιβαρύνεται το περιβάλλον, δημιουργούνται ζητήματα ασφάλειας και επιδεινώνεται η ποιότητα ζωής. Κι ενώ από το 2019 έχει εκπονηθεί το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί. Το Σχέδιο προέβλεπε δαπάνες ύψους €40 εκατ. κάθε χρόνο και συνολικό κόστος υλοποίησης €400 εκατ.». Σημείωσε πως «δεν υπάρχουν εύκολες ή μαγικές λύσεις, ούτε λύνεται ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με το πάτημα ενός κουμπιού. Έχουμε ωστόσο σχέδιο, την τεχνογνωσία
και αποφασιστικότητα που απαιτείται για να το υλοποιήσουμε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς».

Μεταξύ των 15 προτάσεων που παρουσίασε ο κ. Αρμεύτης, περιλαμβάνονται:

  • Η δημιουργία Φορέα υλοποίησης του ΣΒΑΚ.
  • Η μελέτη κατασκευής του βόρειου παρακαμπτήριου σε τρεις φάσεις.
  •  Η προώθηση μελετών εφαρμογής και κατασκευής του παρακαμπτηρίου του ιστορικού κέντρου Αγίας Φύλας.
  • Ο ανασχεδιασμός και κατασκευή της οδού Αγίας Φύλας και της σύνδεσής με Μακαρίου και Θεσσαλονίκης.
  • Η εφαρμογή της υπηρεσίας Park & Ride σε κομβικά σημεία της πόλης.
  • Η δημιουργία κυκλικής διαδρομής λεωφορείων σε συγκεκριμένες οδούς.
  • Η δημιουργία λεωφορειολωρίδων για σύντομες, γρήγορες και πυκνές διαδρομές λεωφορείων από τις γειτονιές σε κύριες αρτηρίες.
  • Η δημιουργία πράσινων λεωφόρων για πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες άλλων μέσων
    μικροκινητικότητας. Δημιουργία τριών πράσινων διαδρομών που να συνδέουν τις γειτονιές της πόλης, μέσω της μετατροπής υφιστάμενων δρόμων σε μονόδρομο ή πεζόδρομο, με ποδηλατολωρίδες και παράλληλη φύτευση με στόχο τη δημιουργία σκίασης. Οι διαδρομές θα έχουν μήκος 13km, 8km και 4km. Οι Πράσινες Διαδρομές θα λειτουργούν ως ένα παράλληλο δίκτυο μόνο για πεζούς και ποδηλάτες που θα προσφέρει ασφαλή πρόσβαση και εναλλακτική διακίνηση. Αυτή η εξέλιξη θα διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση των ΑμεΑ στην πόλη, καθώς και τη μετάβαση σε σχολεία με τα πόδια ή το ποδήλατο. Παράλληλα, η δημιουργία Πράσινων Διαδρομών θα λειτουργήσει υποβοηθητικά στη μείωση της χρήσης αυτοκινήτων σε ώρες αιχμής.
  • Δημιουργία μπλε διαδρομής για πεζούς και ποδηλάτες μήκους 30km. Η μπλε διαδρομή θα συνδέει τον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου με τον αρχαιολογικό χώρο Αμαθούντας. Η διαδρομή θα διαπερνά τον ευκαλυπτώνα, βορείως της Αλυκής.
  • Μελέτη δημιουργίας τραμ.

Αναλυτικά οι προτάσεις του κ. Αρμεύτη εδώ:
www.yiannisarmeftis.com/epilysi-kykloforiakou-provlimatos