Αρχική Τελευταία Νέα Η Λεμεσός στην πρωτοπορία των Ευρωπαϊκών Πόλεων για την Κλιματική Κρίση

Η Λεμεσός στην πρωτοπορία των Ευρωπαϊκών Πόλεων για την Κλιματική Κρίση

Η Λεμεσός είναι ανάμεσα στις πόλεις που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα NetZeroCities, για την πρόταση της «Δροσίζουμε τη Λεμεσό χωρίς εκπομπές ρύπων». Μια πρόταση που αποτελεί επί της ουσίας το πρώτο βήμα για επίτευξη του μεγάλου στόχου που έχει τεθεί, να καταστεί δηλαδή η Λεμεσός μια έξυπνη πόλη, κλιματικά ουδέτερη. Ως πόλη-πιλότος, η Λεμεσός έχει την ευκαιρία ξεκινήσει ένα ταξίδι με στόχο ένα καλύτερο αύριο.

Όλες οι πληροφορίες για το πρόγραμμα και την πρόταση της Λεμεσού:

Τι κοινό έχει η Λεμεσός με τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, την Ουψάλα, τη Βουδαπέστη, την Κοζάνη, τη Λουμπλιάνα, και τη Βαρσοβία;

Περιλαμβάνονται στις πρωτοπόρες Ευρωπαϊκές Πόλεις που χρηματοδοτεί η ΕΕ ύστερα από ανταγωνιστικό πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για να εκτελέσουν τα σχέδιά τους για την Κλιματική Αλλαγή, μέσα από το πρόγραμμα Pilot Cities – NetZeroCities.

Και τί είδους πρόταση έκανε η Λεμεσός;

Αναλάβαμε να εφαρμόσουμε στην πράξη τρόπους να δροσίσουμε σπίτια και άλλα κτίρια στην πόλη μας με μικρότερη κατανάλωση ρεύματος κι επομένως λιγότερους ρύπους. Και αυτό θα γίνει με τρόπους απλούς, ‘έξυπνους’ και δημιουργικούς, ένα πρώτο βήμα για την πράσινη ανάπτυξη της πόλης μας.

Ποιος θα το κάνει αυτό;

Ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, το ΕΤΕΚ και τους Φίλους της Γης θα συζητήσουν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (κυβέρνηση, επαγγελματίες, ιδιώτες, επιστήμονες, πολίτες) και θα το σχεδιάσουν σύμφωνα με το Συμβόλαιο για το Κλίμα της Λεμεσού που ετοιμάζεται με τη στενή συνεργασία του Δήμου, των ειδικών επιστημόνων και των ενεργών πολιτών.

Και γιατί η Λεμεσός;

Η ανάπτυξη της πόλης μας είναι φανερή σε όλους. Λιγότερο φανερή αλλά πιο σημαντική είναι η καλή ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη βιώσιμη, για όλους, με σχέδιο μακροπρόθεσμο και συνολικό, ταιριαστή σε πόλη με παράδοση και μοντέρνα, με κουλτούρα ντόπια και πολυπολιτισμική, με θάλασσα, λιμάνι και λόφους, στην Ευρώπη και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πάλι πιλοτικά; Πάλι επάνω μας οι δοκιμές;

Πόλη-πιλότος δεν σημαίνει πόλη-πειραματόζωο αλλά πόλη-οδηγός. Σημαίνει ότι η Λεμεσός, μαζί με τις άλλες 99 ευρωπαϊκές πόλεις της ‘Αποστολής’, θα οδηγήσει στο δρόμο προς τις «Μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2030». Γιατί, η Λεμεσός των μηδενικών εκπομπών έχει πολίτες με ενεργό συμμετοχή, ο καθένας σε ένα μικρό-μικρό τμήμα αυτού του τεράστιου έργου αλλά και με ενεργό απόλαυση του συνόλου μιας καθαρής, ανοικτής, υγιούς, προοδευτικής, πράσινης πόλης. «Κανένας δεν κατασκευάζει παράθυρα χωρίς να απολαμβάνει τη θέα».

Έτσι εφαρμόζουμε το όραμά μας για τη Λεμεσό. Μια όμορφη, συλλογική διαδρομή προς ένα μεγάλο στόχο. Με την ενεργό συμμετοχή όλων των κατοίκων σε όλα τα στάδια.