Πώς αγαπήθηκε; Από στόμα σε στόμα! Αρχικά μας ήξερε ελάχιστος κόσμο, κυρίως μέσα από τον κύκλο της οικογένειας της μαμάς μου που είναι στη Λεμεσό εγκατεστημένοι μετά τη προσφυγιά, και έπειτα κυριολοκετικά από στόμα σε στόμα.
Γράφει η Γιώτα Χατζηκώστα
φωτογραφίες: Αλίκη Καρυδά
Πρώτη φορά αναφέρθηκε στο βιβλίο Cuisinier François (Ο Γάλλος μάγειρας) του François Pierre de La Varennein το 1651, ενώ η σημερινή μορφή του γλυκού τελειοποιήθηκε από τoν Marie-Antoine Carême, έναν Γάλλο σεφ. Το γλυκό υπήρχε ήδη από τον 17ο αιώνα, αν και κάποιες αναφορές κάνουν λόγο για εμφάνιση του από τον 16ο αιώνα. Φυσικά αναφερόμαστε στο μιλφέιγ (mille-feuille), ένα από τα πιο διάσημα γαλλικά γλυκά, που κέρδισε και τη καρδιά των κυπρίων!
Και αν είναι κάτι κοινά αποδεκτό είναι ότι οι Κύπριοι, δεν ξέρουμε μόνο από καλό φαγητό, αλλά και από καλά γλυκά! Και φυσικά όταν ξέρουμε ότι το καλό γλυκό, συνδυάζει ποιότητα και γεύση, τότε στηρίζουμε όποιον μας το προσφέρει! Σε σχήμα τετράγωνο ή ορθογώνιο και φουσκωτό το γαλλικό αριστούργημα μιλφέιφ, έχει κερδίσει μια θέση στη καρδιά όσων αγαπούν τα γλυκά και όχι άδικα!
Το Limassol Today επισκέφθηκε το Cappelli στην Εμμανουήλ Ροίδη 44 και συνάντησε τη Ευαγγελία Καπέλου, ιδιοκτήτρια του μαγαζιού που έγινε πασίγνωστο στη πόλη μας για το μιλφέιγ του και μας διηγείται πιο κάτω την δική της ιστορία, πίσω από την απόφαση της να αφήσει την Ελλάδα και να έρθει στη Λεμεσό με στόχο να φτιάξει ένα χώρο που θα προσφέρει αποκλειστικά λίγα και φρέσκα γλυκά…