Αρχική Τελευταία Νέα Λιμάνι Λεμεσού: Καταγγελία για παράνομες χρεώσεις

Λιμάνι Λεμεσού: Καταγγελία για παράνομες χρεώσεις

Στην καταγγελία ότι ο διαχειριστής των εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού Λεμεσού, Eurogate Container Terminal Limassol Ltd, επιβάλλει παράνομη χρέωση ύψους €80 ανά εμπορευματοκιβώτιο, προχωράει ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, τα μέλη του Συνδέσμου παρατήρησαν ότι «παράνομα και παράτυπα» έχουν χρεωθεί το συγκεκριμένο ποσό από τον διαχειριστή για κάθε εμπορευματοκιβώτιο το οποίο παραδίδεται από το σταθμό στοιβασίας στους Κύπριους φορτωτές για να γεμίσουν με κυπριακά φορτία, και στη συνέχεια να επιστρέψει από το σταθμό για εξαγωγή.

Ως εκ τούτου, το κόστος των Κυπριακών εξαγωγών «αυξάνεται αυθαίρετα».

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Διευθυντής του Συνδέσμου Λευτέρης Κούζαπας, αναφέρει ότι η εταιρία αποφάσισε να εισπράξει το συγκεκριμένο ποσό χωρίς να προβλέπεται.

«Το Υπουργείο Μεταφορών, έχει ενημερωθεί και έχει αναλάβει να διευθετήσει το θέμα ως το αρμόδιο σώμα, αρχικά ζητώντας από την εταιρία να ανασταλεί η είσπραξη του εν λόγω ποσού για διάστημα τεσσάρων μηνών, προκειμένου να συζητηθεί το κατά πόσο δικαιολογείται η διαχειρίστρια εταιρία να το εισπράττει ή όχι», αναφέρει προσθέτοντας ότι ο Σύνδεσμος επιμένει ότι το ποσό δεν θα πρέπει να εισπράττεται, καθώς αυτό ήδη συμπεριλαμβάνεται στο ρυθμιζόμενο κόστος φορτοεκφόρτωσης και κατά συνέπεια τα πρακτορεία δεν θα το εισπράττουν απαλλασσόμενα ταυτόχρονα από κάθε ευθύνη καταβολής του στην Eurogate.

Η επιστολή του Υπουργείου 

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, σε επιστολή του προς τη διαχειρίστρια εταιρία με σημερινή ημερομηνία, 6 Απριλίου 2017, σημειώνει ότι επιθυμεί να προχωρήσει στην προαναφερθείσα συζήτηση, αναφορικά με το κατά πόσο η χρέωση των €80 ανά εμπορευματοκιβώτιο συμπεριλαμβάνεται στα δικαιώματά της, καθώς και το ύψος της σε σχέση με τις χρεώσεις που ισχύουν σε άλλα λιμάνια.

Επιπλέον, ο κ. Δημητριάδης θέτει ζήτημα περί «αναστάτωσης» που έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη χρέωση η οποία προέκυψε χωρίς καμία διαβούλευση, αλλά και χωρίς να δοθεί χρόνος στην αγορά να μπορέσει να βρει εναλλακτικές λύσεις.

Έτσι, ο Υπουργός ζητά αναστολή της χρέωσης για περίοδο τεσσάρων μηνών έτσι ώστε να δοθεί στις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε συζήτηση ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Πηγή: SigmaLive