Αρχική Τελευταία Νέα Λιπόθυμα εντοπίστηκαν 4 άτομα σε βάρκα με μετανάστες που απέπλευσε από Λίβανο

Λιπόθυμα εντοπίστηκαν 4 άτομα σε βάρκα με μετανάστες που απέπλευσε από Λίβανο

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 στις 04:30 έλαβε πληροφορία από το εμπορικό πλοίο «ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ», το οποίο έπλεε σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων ανατολικά του Κάβο Γκρέκο, για εντοπισμό μικρής ξύλινης βάρκας με περίπου 60 άτομα.

Το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας – Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», κινητοποιώντας άμεσα σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, το οποίο παρέλαβε όλα τα άτομα προκειμένου να τα μεταφέρει με ασφάλεια στη Μαρίνα Αγίας Νάπας.

Κατά την παραλαβή διαπιστώθηκε ότι τρία παιδιά και ένας άντρας βρίσκονταν σε λιπόθυμη κατάσταση, ενώ άλλα τρία άτομα έφεραν κατάγματα στα κάτω άκρα. Άμεσα το πλήρωμα του σκάφους της Λιμενικής προέβη σε παροχή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και πρώτων βοηθειών, ενώ κινητοποιήθηκαν επιπλέον ένα σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, ένα ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΠ) Αρχηγείου Αστυνομίας και ένα ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΔ) της Εθνικής Φρουράς, τα οποία μετέφεραν τους κρίσιμα ασθενείς και τραυματίες στα νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λευκωσίας, με τη συνοδεία εξειδικευμένων νοσηλευτών των Ομάδων MEDEVAC της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Τα υπόλοιπα άτομα παραλήφθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και έτυχαν της απαραίτητης περίθαλψης, αφού σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το σκάφος απέπλευσε από τον Λίβανο στις 18 Ιανουαρίου 2024.