Αρχική Τελευταία Νέα Πρύτανης ΤΕΠΑΚ: «Η προβληματοκεντρική προσέγγιση των Makerspaces είναι το μέλλον της εκπαίδευσης»

Πρύτανης ΤΕΠΑΚ: «Η προβληματοκεντρική προσέγγιση των Makerspaces είναι το μέλλον της εκπαίδευσης»

Επίσκεψη στο Youth Makerspace Larnaka

Για τις δράσεις του προγράμματος Youth Makerspace Larnaka & Mobile Makerspace του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενημερώθηκε ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα στον χώρο όπου στεγάζεται το πρόγραμμα, στη Λάρνακα.

Το εν λόγω πρόγραμμα συντονίζει και διαχειρίζεται το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω της Ερευνητικής Μονάδας Social Computing Research Centre και έχει ως στόχο την καλλιέργεια οριζόντιων και μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων μέσω πρακτικών κατασκευής και επεξεργασίας. Οι νέοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένο εξοπλισμό όπως laser cutter, 3d printers, μικροεπεξεργαστές, συστήματα ρομποτικής, podcasting studio, photography studio, virtual reality και εργαστήριο ξυλείας.

Το Youth Makerspace Larnaka στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο της κατοικίας του πρώην Επάρχου Λάρνακας το οποίο προσφέρει ο Δήμος Λάρνακας και λειτουργεί από το 2018. Από το 2021 λειτουργεί και η πρώτη κινητή μονάδα στην Κύπρο, Mobile Makerspace, που πραγματοποιεί εργαστήρια εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας σε σχολεία σε όλη την Κύπρο.

Κατά την επίσκεψή του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ συνεχάρη το προσωπικό για τον καταρτισμό και την εκτέλεση Σχεδίου Δράσης, κατά την περίοδο της πανδημίας, με σκοπό την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση και εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνολογιών και παιδαγωγικών μεθόδων, μέσω διαδικτύου και δια ζώσης στον χώρο του Youth Makerspace Larnaka καθώς επίσης και στο πλαίσιο επί τόπου επισκέψεων σε σχολεία και κοινότητες.

Ο Καθηγητής Ζαφείρης επεσήμανε πως «η προβληματοκεντρική προσέγγιση των Makerspaces είναι το μέλλον της εκπαίδευσης», προσθέτοντας πως «το Youth Makerspace Larnaka, ως το πρώτο Makerspace στην Κύπρο, μια προσπάθεια που είχα υποστηρίξει από τα αρχικά της στάδια, έδωσε το έναυσμα στη δημιουργία άλλων τέτοιων χώρων παγκύπρια, μεταξύ άλλων το MGA Makerspace του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ και το Ερευνητικοό Κέντρο CYENS, στο οποίο το ΤΕΠΑΚ είναι ιδρυτικό μέλος”.