Αρχική Πρόταση Μαλλιά Λεμεσού – Μικρό χωριό με μεγάλη ιστορία

Μαλλιά Λεμεσού – Μικρό χωριό με μεγάλη ιστορία

LEX2658.jpg

Το χωριό Μαλλιά  βρίσκεται νότια του Τροόδους στην περιφέρεια των κρασοχωρίων, σχεδόν τριάντα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού. Το όνομα του χωριού φαίνεται να προέρχεται από την ελληνική λέξη “μαλιά”, που σημαίνει “τρίχα”. Ο Goodwin ισχυρίζεται ότι το “μαλιά” σημαίνει επίσης “πρόβατα” στην αρχαία αρκαδική διάλεκτο. Το 1958 οι Τουρκοκύπριοι υιοθέτησαν την εναλλακτική ονομασία Bağlarbaşı, που σημαίνει κυριολεκτικά κάτι σαν “ο καλύτερος αμπελώνας”.

Τα Μαλλιά / Bağlarbaşı ήταν ένα μικτό χωριό από την οθωμανική περίοδο. Ο πληθυσμός του χωριού αυξήθηκε σε όλη τη βρετανική περίοδο και από 494 άτομα το 1891 σε 712 το 1960. Οι Τουρκοκύπριοι αποτελούσαν πάντοτε τη σαφή πλειοψηφία στο χωριό. Το 1960, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν το 88% του πληθυσμού του χωριού.

LEX2658.jpg

Σήμερα το χωριό κατοικείται κυρίως από Ελληνοκύπριους. Ένα σχεδόν εγκαταλελειμμένο, μεγάλο χωριό που κατοικείται από 64 περίπου κάτοικους, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες. 

Στο χωριό βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιία του νησιού, με ετήσια παραγωγική ικανότητα περίπου 3 εκατομμυρίων φιαλών. το οποίο ανήκει στον Όμιλο ΚΕΟ. Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1928. Το 1996 αναστηλώθηκε και καλλιεργήθηκαν 50 εκτάρια νέων αμπελώνων που έδωσαν τα πρώτα τους κρασιά το 2001. Μεταξύ της μεγάλης ποικιλίας των σταφυλιών τους, το Riesling είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και ασυνήθιστο στην Κύπρο.

Στο χωριό υπάρχει και ένα τζαμί το οποίο εγκαταλείφθηκε και διατηρείται μέχρι σήμερα χωρίς όμως να τίθεται σε λειτουργία. Το Τζαμί ήταν συνδεδεμένο με το σχολείο αρρένων του χωριού και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα ιστορικά κτίρια της περιοχής.