Αρχική Τελευταία Νέα Μαζί με την ζέστη και σκόνη ο καιρός

Μαζί με την ζέστη και σκόνη ο καιρός

Όπως ανακοινώνει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται σήμερα, 11 Νοεμβρίου 2019, στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας».

Επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια, που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.
 
Οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους τους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους συστήνεται όπως χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.
 
Ενημερωτικά, οι σημερινές τελευταίες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 9:00 π.μ. στις ακόλουθες περιοχές ήταν:
 
Λευκωσία:                         123  μg/m3
 
Λεμεσός:                           110  μg/m3
 
Λάρνακα:                            81  μg/m3
 
Πάφος:                              116  μg/m3
 
Παραλίμνι:                           34  μg/m3
 
Ζύγι:                                   53  μg/m3
 
Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου:        32  μg/m3
 
Σημειώνεται ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10). Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).
 
Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ωριαίων μετρήσεων, βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy <http://www.xtenzio2.com/pio/tl.php?p=hu3/i02/rs/176/rv/rs//http%3A%2F%2Fwww.airquality.gov.cy>  και στην εφαρμογή ”Air Quality Cyprus”, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο».
 

Ακολουθεί αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Θερµή αέρια µάζα επηρεάζει την περιοχή.

Σήµερα Δευτέρα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ, αλλά στα προσήνεµα παράλια µέτριοι, 4 µποφόρ. Παροδικά, στα νοτιοδυτικά, θα πνέουν µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη και αργότερα, στα προσήνεµα, µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 30 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 27 στα ανατολικά και τα βόρεια παράλια, γύρω στους 29 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 21 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα πνέουν βόρειοι ως βορειοανατολικοί και τοπικά µέχρι νοτιοανατολικοί, ασθενείς και τοπικά µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 14 βαθµούς στο εσωτερικό, στα βόρεια και τα νοτιοδυτικά παράλια, γύρω στους 17 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 10 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τρίτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, µε παροδικά αυξηµένες νεφώσεις το απόγευµα.

Την Τετάρτη, διαστήµατα µε κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται µε αυξηµένες µέσες και ψηλές νεφώσεις.

Την Πέµπτη, διαστήµατα µε κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται µε συννεφιά, ενώ αναµένονται µεµονωµένες βροχές ή καταιγίδα. Αργά το απόγευµα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Την Τετάρτη και την Πέµπτη, αναµένεται αραιή σκόνη. 

Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή πτώση την Τρίτη, εκτός από τα δυτικά όπου δεν αναµένεται αξιόλογη µεταβολή.

Την Τετάρτη και την Πέµπτη η θερµοκρασία θα κυµανθεί σε παρόµοια επίπεδα, παραµένοντας πάνω από τις µέσες κλιµατολογικές τιµές.