Αρχική ΤΕΠΑΚ MBA στο ΤΕΠΑΚ ή MSc; O Δρ. Παναγιώτης Ανδρέου, Επίκουρος Καθηγητής στο...

MBA στο ΤΕΠΑΚ ή MSc; O Δρ. Παναγιώτης Ανδρέου, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας Σχολή Διοίκησης και Οικ

O Δρ. Παναγιώτης Ανδρέου, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου απαντά στο ερώτημα που απασχολεί αρκετούς ενδιαφερόμενους.

Τι μεταπτυχιακό να κάνω; MBA ή MSc;

Ζούμε σε μία εποχή όπου η γρήγορη μετάδοση της πληροφορίας, η παγκοσμιοποίηση των αγορών καθώς και η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τους εργαζομένους, τόσο τους νέους όσο και αυτούς που φέρουν μια σημαντική εμπειρία, να προσπαθούν διαρκώς να βελτιώνουν και να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω στον τομέα της απασχόλησης τους.

Οι πιο πάνω διαπιστώσεις έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στη προσπάθεια του συνόλου του εργατικού δυναμικού για την απόκτηση περισσότερων γνώσεων και προσόντων μέσω της απόκτησης μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών .

Προσεγγιζόμαστε αρκετά συχνά από άτομα που μας ρωτούν εάν η αίτηση για εισδοχή σε ένα πρόγραμμα MSc ή MBA κρίνεται ως η καλύτερη επιλογή. Αυτό όμως είναι προσωπική επιλογή αφού ο καθένας γνωρίζει καλύτερα τόσο τις ανάγκες του για περαιτέρω μόρφωση όσο και τις ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξής του. Εντούτοις είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε τις βασικές διαφορές που έχουν τα δυο αυτά μεταπτυχιακά.

Αναφορικά με την προσέγγιση τους, το ΜΒΑ στηρίζεται σε καλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο αλλά χωρίς να γίνεται μεγάλη εμβάθυνση σε θεωρητικές έννοιες για να είναι κατά βάση πρακτικό. Η βασική εκπαίδευση σε ένα ΜΒΑ γίνεται κυρίως μέσα από μελέτες περιπτώσεων (case studies) δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ομαδική εργασία. Στον αντίποδα, το MSc δίνει ιδιαίτερο βάρος στην θεωρία και ακαδημαϊκή έρευνα.

Η εξειδικευμένη ανάλυση εδώ επιδιώκεται συνήθως από ατομικές εργασίες και την διεκπεραίωση διπλωματικής μελέτης.

Αναφορικά με το εύρος των μαθημάτων, το ΜΒΑ περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό μαθημάτων που καλύπτουν εκτενώς όλους τους επιχειρησιακούς τομείς (π.χ. λογιστική, χρηματοοικονομικά, μάρκετινγκ, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, στρατηγική διοίκηση, κλπ). Αντιθέτως το MSc επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους τομείς (π.χ. MSc in Finance, MSc in Marketing, κλπ).

Συγκριτικά το ΜΒΑ προσφέρει ένα ολοκληρωμένο και καλά δομημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη «διοίκηση επιχειρήσεων» και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα μεταπτυχιακά ΜΒΑ στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα και συνήθως προαπαιτούν όπως ο φοιτητής να έχει ήδη επαφή με τον εργασιακό χώρο, τις επιχειρήσεις και την αγορά.

Η ήδη αποκτηθείσα εργασιακή εμπειρία δίνει ένα σημαντικό εχέγγυο για την αρτιότερη γνώση πάνω στο γίγνεσθαι των επιχειρήσεων και συνεπικουρεί στη διατήρηση ενός γνώση πάνω στο γίγνεσθαι των επιχειρήσεων και συνεπικουρεί στη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου διδασκαλίας στη διάρκεια των μαθημάτων.

Με άλλα λόγια, ένα ΜΒΑ είναι σχεδιασμένο για αυτούς που θέλουν να ηγηθούν και να διοικήσουν αποτελεσματικά έναν οργανισμό. Αυτό φυσικά δεν μειώνει καθόλου την αξία ενός MSc που προσφέρει περισσότερη εξειδίκευση που θα βοηθούσε στην λήψη αποφάσεων και δράσεων για την σωστή διοίκηση των επί μέρους τμημάτων μια επιχείρησης, κάτι το οποίο είναι εξίσου σημαντικό.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας όντας ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης στον τομέα της εκπαίδευσης, προσφέρει μια πλειάδα μεταπτυχιακών προγραμμάτων MSc που έχουν μεγάλη ανταπόκριση και κάθε χρόνο δέχεται ένα μεγάλο αριθμό αιτήσεων από άτομα που ενδιαφέρονται κυρίως να συνεχίσουν τις ακαδημαϊκές σπουδές τους επιδιώκοντας περισσότερη εξειδίκευση σε ένα συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.

Ταυτόχρονα, επίσης, από τον Γενάρη του 2016 θα λειτουργήσει ένα σύγχρονο και υψηλών προδιαγραφών πρόγραμμα Executive ΜΒΑ που θα αποτελέσει ένα σημαντικό εφαλτήριο για όσους επιθυμούν να λάβουν περισσότερα εφόδια για μια διαπρεπή καριέρα στον χώρο των επιχειρήσεων.

Στόχος του προγράμματος Executive ΜΒΑ είναι να προετοιμάσει και να αναδείξει καινοτόμους ηγέτες που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της διεθνοποιημένης επιχειρηματικής βιομηχανίας στο συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο.

Η διδασκαλία του MBA του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου απαντώντας στο σύγχρονο τρόπο ζωής γίνεται με μοντέρνο, πρωτοποριακό και εξαιρετικά ευέλικτο τρόπο και δίνει το δικαίωμα στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους να αποφασίσουν για το πότε θα ολοκληρώσουν την κάθε υποχρεωτική θεματική ενότητα διδασκαλίας.

Ακόμη, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως δεδομένης της οικονομικής στενωπού όπου διέρχεται το τελευταίο διάστημα ο τόπος μας, το οικονομικό κόστος για την απόκτηση του Executive MBA κινείται σχετικά σε χαμηλά επίπεδα ιδιαίτερα αν συγκριθεί με εφάμιλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Τα δίδακτρα παρακολούθησης των μαθημάτων έχουν καθοριστεί στα €412 ανά δηλωθέν μάθημα. Το πρόγραμμα προβλέπει η καταβολή διδάκτρων να πραγματοποιείται ανά δηλωθέν μάθημα και όχι σε σταθερές δόσεις σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Αυτό παρέχει σημαντική διευκόλυνση στους φοιτητές του προγράμματος, καθώς μπορούν να προσαρμόσουν το ύψος των πληρωμών απλά επιμηκύνοντας την διάρκεια ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Παρόλο που το κόστος των διδάκτρων είναι ανταγωνιστικό, το πρόγραμμα παρέχει επιπρόσθετα και έναν μεγάλο αριθμό υποτροφιών που ξεκινούν από 25% μείωση στα δίδακτρα, καθώς και πλήρεις υποτροφίες για εξολοκλήρου δωρεάν φοίτηση. Οι προαναφερθείσες υποτροφίες δίνονται στη βάση ακαδημαϊκής αριστείας.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την λήψη υποτροφίας κατά την υποβολή της αίτησης τους.

Περαιτέρω, πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα αλλά και με τον τρόπο όπου μπορείτε να αιτηθείτε σε αυτό βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.cutmba.com.

ΠΗΓΗ: tothemaonline…