Αρχική Τελευταία Νέα Με μακροσκελή ανακοίνωση οι Μοτοσυκλετιστές τοποθετούνται με προτάσεις για το Διάταγμα της...

Με μακροσκελή ανακοίνωση οι Μοτοσυκλετιστές τοποθετούνται με προτάσεις για το Διάταγμα της Αστυνομίας

Κοινή ανακοίνωση Οργανωμένων Συνόλων Μοτοσυκλετιστών σε σχέση με το Διάταγμα του Αρχηγείου Αστυνομίας

 

Αυτούσια η ανακοίνωση των Μοτοσυκλετιστών:

«Σε συνέχεια των κοινών μας ενεργειών, αναφορικά με το διάταγμα απαγόρευσης της κυκλοφορίας μοτοσυκλετών από τον Αρχηγό Αστυνομίας (δυνάμει Α. 30 73(I)/2004) σε καθορισμένες μέρες και ώρες σε συγκεκριμένες οδούς της ελεύθερης Κύπρου παραθέτουμε τα πιο κάτω:

Τα τελευταία χρόνια ο μοτοσυκλετισμός στη Κύπρο έχει αλλάξει σημαντικά, τόσο από πλευράς κουλτούρας και οδικής συμπεριφοράς, όσο και από πλευράς οργάνωσης με την εγγραφή στον Έφορο Σωματείων και Ιδρωμάτων, πέραν των 35 οργανωμένων συνόλων, τα οποία απαριθμούν χιλιάδες μέλη μοτοσυκλετιστές προωθώντας με αυτό το τρόπο το σωστό μοτοσυκλετισμό στη χώρα μας.

Το εν θέματι διάταγμα, το οποίο μεταξύ άλλων απαγόρευε την κυκλοφορία μοτοσυκλετών, καθώς και η τροποποίηση του σε μεταγενέστερο στάδιο, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους όχι μόνο γιατί στερεί και παραβιάζει βασικές και θεμελιώδης αρχές αλλά επιπλέον, γιατί η πρακτική εφαρμογή του σαν μέτρο δεν εξυπηρετούσε τον λόγο για τον οποίο εκδόθηκε.

Σε δηλώσεις της η ηγεσία της αστυνομίας ανέφερε ότι για την τήρηση του διατάγματος θα υπήρχε αυστηρή αστυνόμευση. Αφού για την εφαρμογή του διατάγματος απαιτείτο συγκεκριμένη αστυνόμευση, την οποία η αστυνομία δήλωνε ότι είναι διατεθειμένη να παρέχει, τότε διερωτόμαστε γιατί δεν προέβη εξ αρχής στην αστυνόμευση των εν λόγω οδών χωρίς το διάταγμα έτσι ώστε αφενός μεν, να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση των νόμιμων μοτοσυκλετιστών και αφετέρου δε, να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν όσοι παρανομούν και προκαλούν οχληρία αντί να «διοχετευτούν» σε άλλες οδούς.

Όσον αφορά την ηχορύπανση δυστυχώς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η αδυναμία του κράτους στη δημιουργία Τεχνικού Ελέγχου (ΜΟΤ) για τις μοτοσυκλέτες που αφορά μεταξύ άλλων και τη μέτρηση του ήχου, καθώς επίσης η αδυναμία της αστυνομίας στον έλεγχο οποιονδήποτε εγγεγραμμένων οχημάτων παρανομούν ή θορυβούν με αποτέλεσμα την αλόγιστη χρήση τέτοιων οχημάτων από μικρή μερίδα πολιτών.

Επιπλέον, σε διάφορες τοποθετήσεις του το επίσημο σώμα της αστυνομίας ανάφερε ότι το συγκεκριμένο διάταγμα πέραν από την ηχορύπανση αποσκοπεί ταυτόχρονα και στην ελάφρυνση του οδικού δικτύου, γεγονός που δυστυχώς αναδεικνύει και πάλι προχειρότητα, αφού οι μοτοσικλέτες χρησιμοποιούν πολύ μικρότερο χώρο, τόσο στο δρόμο όσο και στους χώρους στάθμευσης αλλά και λόγο ευελιξίας απασχολούν το οδικό δίχτυο για πιο λίγο χρονικό διάστημα και επιπλέον οι εκπομπές καυσαερίων τους είναι σημαντικά μικρότερες σε σχέση με τα πολύ βαρύτερα και ενεργοβόρα αυτοκίνητα.

Είναι γεγονός ότι μέρος της οχληρίας και της ηχορύπανσης σε όλες τις πόλεις προέρχεται μερικώς και από μηχανοκίνητα οχήματα όπως και από διάφορες άλλες πηγές π.χ εργασίες που εκτελούνται σε δρόμους, εργοτάξια ή οικοδομές, ρίψη βεγγαλικών, εκδηλώσεις με δυνατή μουσική και πολλά αλλά που ο καθένας από εμάς βιώνει καθημερινά, αρά δεν έχουμε πειστεί από τον Αρχηγό Αστυνομίας ως προς τα πραγματικά κίνητρα έκδοσης του εν θέματι διατάγματος.

Οι μοτοσικλετιστές και οι οργανωμένες Λέσχες/Σωματεία, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τη δράση τους, θα έπρεπε να θεωρούνται ωφέλιμα σύνολα προς τις αστυνομικές αρχές αφού οι ενέργειες τους – όπως η μαζική συμμετοχή τους σε σεμινάρια οδικής ασφάλειας, σχολές εκπαίδευσης, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, επιστημονικά και αλλά συνέδρια στη Κύπρο και στο εξωτερικό όπου εκπροσωπούν επάξια την χώρα μας, πάντοτε σε εθελοντική βάση – έχουν θετικό αντίκτυπο προς όλους τους συμπολίτες μας που είναι χρήστες του οδικού δικτύου και συμβάλουν στην μείωση των οδικών συγκρούσεων.

Κύριοι αρμόδιοι, ελπίζουμε να έχετε αντιληφθεί το λανθασμένο της απόφασης σας και ελπίζουμε όπως είστε πιο ουσιαστικοί σε μελλοντικές σας ενέργειες. Η λύση του προβλήματος ηχορύπανσης δε λύνετε με διατάγματα απαγόρευσης διακίνησης, αλλά με στρατηγικές που απαιτούν σοβαρότερη μελέτη και τρόπους για την εφαρμογή τους. Γι’ αυτό σας καλούμε όπως αποφύγετε μελλοντικές πρακτικές που θίγουν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία κινήσεων μας διαφορετικά οι κινητοποιήσεις μας δεν θα είναι απλές διελεύσεις στις πόλεις.

Απαίτηση μας από την αρχή και κατά την διάρκεια του εν λόγω διατάγματος, ήταν η άρση του. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατόν για λόγους που βαρύνουν την πλευρά της αστυνομίας και που οι ίδιοι όπως και η αρμόδια Υπουργός, γνωρίζουν καλύτερα.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να χειροκροτήσουμε όλους για την συσπείρωση των χιλιάδων μοτοσυκλετιστών, την αμέριστη συμπαράσταση των χιλιάδων πολίτων που στάθηκαν δίπλα μας, τα απλά μέλη του αστυνομικού σώματος που όχι μόνο εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους ως προς το διάταγμα αλλά και που μας παρείχαν την απαραίτητη βοήθεια για την ασφαλή διεκπεραίωση της διαμαρτυρίας μας, όπως και τον κάθε συμπολίτη μας που μας χειροκρότησε και μας χειροκροτεί στον δρόμο σε κάθε μας εκδήλωση.»