Αρχική Πρόσωπα Με όραμα και σχέδιο για τη Λεμεσό του μέλλοντος. Του Γιάννη Αρμεύτη

Με όραμα και σχέδιο για τη Λεμεσό του μέλλοντος. Του Γιάννη Αρμεύτη

Στόχος η επαναφορά της Λεμεσού στις ράγες της ποιοτικής ανάπτυξης και της προόδου

 

Μπορούμε καλύτερα; Αυτό το ερώτημα ανακύπτει όταν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την πόλη μας τίθενται επί τάπητος. Για το κυκλοφοριακό και τους χώρους στάθμευσης, για την ποιότητα ζωής στις συνοικίες μας, την έλλειψη πρασίνου, την καθαριότητα των δρόμων, των πάρκων, των δημόσιων χώρων και την ποιότητα της θάλασσας. Για το εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε μια ισορροπημένη ανάπτυξη. Κι όλες οι απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα, συγκλίνουν σε ένα σημείο: Ναι, μπορούμε.

Μπορούμε καλύτερα, μπορούμε περισσότερα. Γι’ αυτό εδώ και έξι μήνες δημιουργήσαμε την «Πρωτοβουλία για τη Λεμεσό», μαζί με αρκετούς συμπολίτες και συμπολίτισσες, διαμορφώνοντας ένα προκαταρκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης με σαφή προσανατολισμό. Ένα πλάνο που δεν δίνει μόνο λύσεις στα πιο πάνω ζητήματα, αλλά και ισχυρή ώθηση στη Λεμεσό. Μερικές μέρες προηγουμένως είχα την ευκαιρία να απευθύνω μέσα από την εξαγγελία της ανεξάρτητης υποψηφιότητάς μου, ένα κάλεσμα για συμπόρευση σε αυτή την πορεία επαναφοράς της πόλης μας.

Διεκδικούμε με ένα όραμα εφικτό, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο: Να επαναφέρουμε τη Λεμεσό στις ράγες της ποιοτικής ανάπτυξης και της προόδου. Να δραστηριοποιήσουμε το λεμεσιανό πνεύμα, το γεμάτο ενέργεια και δυναμισμό. Να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη – σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Μια πόλη

  • πράσινη με έργα πνοής, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο, οι Πράσινες Διαδρομές και το Γραμμικό Πάρκο Ακταίας Οδού.
  • με καλύτερη συνδεσιμότητα και εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης. Με ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους από το Αρχαίο Κούριο μέχρι την Αμαθούντα, και από τη θάλασσα μέχρι το Μητροπολιτικό Πάρκο. Με πεζόδρομους για περπάτημα. Με λεωφορεία.
  • των 15 λεπτών. Με πρωτοποριακά δίκτυα που να ενώνουν μεταξύ τους γειτονιές, σχολεία, τα τοπικά εμπορικά κέντρα, το κέντρο της πόλης και την παραλία.
  • έξυπνη. Που να επενδύει στην ψηφιακή τεχνολογία, για να διευκολύνει τη ζωή των δημοτών της και να διασφαλίζει τη διαφάνεια. Με τεχνολογικό πάρκο στην περιοχή δυτικά της Λεμεσού, εντός των ορίων της πόλης.
  • δημιουργική, με ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα. Με πολυχώρους πολιτισμού, με αναβαθμισμένα και περισσότερα Μουσεία, με σύγχρονα προγράμματα καλλιτεχνικής δημιουργίας.
  • με σύγχρονους χώρους άθλησης, η οποία να προωθεί τον γαλάζιο αθλητισμό. Με Δημοτικό Κολυμβητήριο. Με αθλητικές εγκαταστάσεις στα μεγάλα πάρκα. Με skate parks. Με ανοιχτούς αθλητικούς χώρους στα σχολεία και το απόγευμα.
  • με ζωντανό ιστορικό κέντρο.
  • με περιβαλλοντικές υποδομές, που να αναπτύσσεται με όρους αειφορίας και κυκλικής οικονομίας, προστασίας του περιβάλλοντος, εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας, διαχείρισης αποβλήτων, σκυβάλων και ανακύκλωσης, αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, και περαιτέρω σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων.
  • που ενθαρρύνει και στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Που προσελκύει ποιοτικές επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

 

Κινητήρια δύναμη της υλοποίησης του οράματός μας θα είναι, ασφαλώς, ένας αποτελεσματικός και οικονομικά νοικοκυρεμένος Δήμος. Ένας Δήμος που ξοδεύει συνετά και στοχευμένα. Ένας Δήμος διεκδικητικός στην άντληση κονδυλίων. Ένας Δήμος που εξυπηρετεί με ταχύτητα και ποιότητα τους δημότες του. Ένας Δήμος κοινωνικά ευαίσθητος και ανθρώπινος. Ένας Δήμος που ξεκινά και τελειώνει τα έργα που αναλαμβάνει σε εύλογο χρονικό διάστημα..

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαβούλευση με την κοινωνία της Λεμεσού. Ένας διάλογος με πολίτες, φορείς και οργανωμένα σύνολα. Ένας δομημένος διάλογος που διεξάγεται μέσα από κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ημερίδες, διαδικτυακές συζητήσεις, μέσα από τα Social Media, μέσα από video calls, chats, αλλά και μέσα από την ιστοσελίδα μας. Θα συνεχίσουμε αυτή τη διαβούλευση, διότι αποτελεί τον πυρήνα της πρότασής μας.

Προϊόν αυτής της ζύμωσης θα είναι οι προγραμματικές θέσεις της υποψηφιότητας μου, τις οποίες θα παρουσιάσουμε επισήμως το Φθινόπωρο. Στόχος είναι η κατάθεση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη Λεμεσό. Μιας δυναμικής πρότασης που θα αντλεί από τη μοναδική ενέργεια των ανθρώπων της.

*Ανεξάρτητος Υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού