Το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Mediterranean Science Festival, επιστρέφει στην πλατεία του Παλιού Λιμανιού της Λεμεσού, από τις 27-30 Απριλίου, με θέμα: «Εξελισσόμαστε με την επιστήμη».
Όπως αναφέρθηκε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, κατά τη διάρκεια του δεύτερου Mediterranean Science Festival, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους Κύπριους και ξένους επιστήμονες, εκθέσεις, παρουσιάσεις και προβολές, καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.
Το φεστιβάλ οργανώνουν ο εκπαιδευτικός οργανισμός “SciCo Cyprus”, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και η Αρχή Λιμένων Κύπρου, σε συνεργασία με πλειάδα ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.
Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη. Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας του φεστιβάλ είναι την Πέμπτη από 09.00 έως 13.00 και 19.00 -21.00, την Παρασκευή: 09.00 έως 13.00 και 14.00 – 21.00, το Σαββατοκύριακο: 10.00 έως 22.00.
Το φεστιβάλ στοχεύει να βγάλει την επιστήμη από τα εργαστήρια και τις αίθουσες διδασκαλίας για να την γνωρίσει το ευρύ κοινό.
Στο φεστιβάλ θα αναπτυχθούν θέματα, όπως «Το Μέλλον της Εξερεύνησης του Διαστήματος και η Κύπρος», «Το Φαινόμενο Warburg στον καρκίνο», «Εξελισσόμαστε με τον Δαρβίνο- Σειρά ομιλιών», «Περνάει ο έρωτας με αντιβίωση;», «Η καταναλωτική συμπεριφορά των Κυπρίων μέσα από τις τραπεζικές τους κάρτες», «Κινδυνεύει η θέση εργασίας σου από τις εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη;», «Ανατομία ενός αναλγητικού φαρμάκου», «Σχεδίασε, Κατασκεύασε, Προγραμμάτισε Ρομπότ και … Μεταμορφώσου σε Ρομπότ», «Γνωρίστε τα Έντομα», «Μπορούμε πραγματικά να εμπιστευόμαστε την αντίληψή μας για τον κόσμο;».
Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη για το Mediterranean Science Festival, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Παναγιώτης Σεντώνας είπε ότι στηρίζουν το φεστιβάλ ως Οργανισμός γιατί πιστεύουν ότι έχει ένα σημαντικό θετικό αντίκτυπο στους νέους αφού υπογραμμίζει και αναδεικνύει τη σημασία της ανοικτής σκέψης, της αμφισβήτησης, της φαντασίας και του ορθολογισμού.
Εκ μέρους του SciCo Cyprus, ο κ. Νίκος Κωνσταντίνου, στην ομιλία του είπε ότι τα φεστιβάλ επιστημών είναι εξαιρετικά σημαντικά για την εξέλιξη της κοινωνίας, για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και για τη διαμόρφωση απόψεων επί θεμάτων που απασχολούν την καθημερινότητά μας.
«Και αυτό, γιατί μέσα από αυτά γίνεται ουσιαστική ενημέρωση για τις επιστημονικές εξελίξεις, και σύνδεσή τους με την καθημερινή μας ζωή. Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Scico, έχει στόχο την επικοινωνία επιστημονικών θεμάτων στο ευρύ κοινό μέσω καινοτόμων, διαδραστικών και ψυχαγωγικών μεθόδων. Η Scico Ιδρύθηκε το 2015 και στελεχώνεται από επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την επιστήμη πίσω από την καθημερινότητά μας», πρόσθεσε.
Η επιστημονικός λειτουργός του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας Άννα Μαρία Χριστοφόρου, στη δική της ομιλία είπε ότι το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας ως ο αρμόδιος εθνικός φορέας για την προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα επικοινωνίας της επιστήμης.
«Η διοργάνωση και προβολή τέτοιων δραστηριοτήτων φέρνουν την επιστήμη πιο κοντά στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Η επεξήγηση με απλό τρόπο φαινομένων που συμβαίνουν γύρω μας προσδίδει άλλο νόημα σε απλές καθημερινές δραστηριότητες καθώς και σε γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή μας. Η επικοινωνία της επιστήμης συμβάλλει ευρύτερα στη δημιουργία κουλτούρας κατανόησης και ευαισθητοποίησης για τα επιστημονικά θέματα. Ταυτόχρονα, παρακινεί τους νέους να διοχετεύσουν την περιέργεια και τη δημιουργικότητά τους σε δραστηριότητες που είναι ταυτόχρονα χρήσιμες για την κοινωνία και επωφελείς για την προσωπική τους ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Εκ μέρους του SciCo Cyprus, η κ. Μυρτάνη Πιερή είπε ότι η επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και είναι κάτι που το κοινό της Κύπρου πρέπει να εκμεταλλευτεί, συμμετέχοντας σε φεστιβάλ, αυτού του είδους.
«Από την κατανόηση της ζωής και της ύλης, μέχρι και τη δημιουργία νοήμονων μηχανών, η επιστήμη οδηγεί τις εξελίξεις. Η καταπολέμηση ασθενειών, η ψηφιακή επικοινωνία και εφεύρεση υλικών με ιδιότητες που πριν από κάποιες δεκαετίες φάνταζαν μαγικές, αλλάζουν τη ζωή μας προς το καλύτερο. Από την άλλη όμως, η κλιματική αλλαγή, αλλά και η εξαφάνιση ειδών, συνέπειες αυτής της προόδου, μεταμορφώνουν τη γη σε κάτι διαφορετικό από εκείνο που γνώρισαν οι πρόγονοί μας. Ωστόσο, ποιος εξελίσσει ποιον γίνεται όλο και πιο ασαφές. Η επιστήμη προοδεύει για να μας υπηρετήσει, ή αλλάζουμε εμείς για να την ακολουθήσουμε. Εξελισσόμαστε λοιπόν με την επιστήμη – και δίνουμε στον τίτλο μας ακόμα ένα χρώμα, αυτό της θεωρίας της εξέλιξης», κατέληξε.
Πηγή: KYΠΕ