Αρχική Τελευταία Νέα Μη γίνεις το θύμα! Μάθε όλα όσα πρέπει για τις ηλεκτρονικές απάτες

Μη γίνεις το θύμα! Μάθε όλα όσα πρέπει για τις ηλεκτρονικές απάτες

Η Αστυνομία Κύπρου προειδοποιεί για τις απάτες μέσω διαδικτυακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Οι απατεώνες στοχεύουν σε υποψήφια θύματα μέσω ιστοσελίδων γνωριμιών, αλλά μπορούν, επίσης, να κάνουν χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να έρθουν σε επαφή με τα υποψήφια θύματά τους.

Ποιές είναι οι ενδείξεις;

– Τα μηνύματά τους είναι συχνά κακώς διατυπωμένα και ασαφή.

– Το διαδικτυακό τους προφίλ δεν συνάδει με αυτά που σας λένε.

– Κάποιος που γνωρίσατε πρόσφατα στο διαδίκτυο, πρωτίστως κερδίζει την εμπιστοσύνη σας. Δηλώνει ότι τρέφει έντονα αισθήματα για εσάς, ζητώντας σας να επικοινωνήσετε κατ’ ιδίαν.

–   Εν συνεχεία σας ζητούν χρήματα, δώρα ή στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού ή της πιστωτικής σας κάρτας. Εάν δεν στείλετε τα χρήματα, ενδέχεται να αποπειραθούν να σας εκβιάσουν. Εάν τα στείλετε, θα σας ζητήσουν περισσότερα.

Τι μπορείτε να κάνετε;

– Να είστε πολύ προσεκτικοί με τις προσωπικές πληροφορίες που διαμοιράζετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις ιστοσελίδες γνωριμιών.

– Να λαμβάνετε πάντα υπ’ όψιν σας τους κινδύνους. Οι απατεώνες είναι παρόντες στις πιο αξιόπιστες ιστοσελίδες.

– Να μη βιάζεστε να απαντήσετε και να κάνετε ερωτήσεις.

– Να ψάξετε τη φωτογραφία και το προφίλ του ατόμου που σας έχει προσεγγίσει για να δείτε εάν αυτή έχει χρησιμοποιηθεί και αλλού.

– Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα ορθρογραφικά λάθη και στα λάθη γραμματικής και σύνταξης, στις ασυνέπειες στις ιστορίες τους, καθώς και σε δικαιολογίες, όπως το γεγονός ότι η κάμερα τους είναι εκτός λειτουργίας.

– Μην μοιράζεστε οποιοδήποτε υλικό, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σας εκβιάσουν.

– Εάν συμφωνήσετε να συναντηθείτε κατ’ ιδίαν από κοντά, ενημερώστε την οικογένειά σας και τους φίλους σας για τον προορισμό σας.

– Επιδείξτε τεράστια προσοχή σε αιτήματα μεταφοράς χρημάτων. Να μην στέλνετε ποτέ χρήματα, να μη δίνετε στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, του τραπεζικού σας λογαριασμού, των κωδικών σας στο e-banking ή αντίγραφα προσωπικών σας εγγράφων.

– Να αποφεύγετε την αποστολή χρηματικών προκαταβολών.

– Μην μεταφέρετε χρήματα για κάποιον άλλο: το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι ποινικό αδίκημα.

Είστε θύμα;

– Μην αισθάνεστε ντροπιασμένοι!

– Σταματήστε κάθε μορφή επικοινωνίας.

– Εάν είναι δυνατόν, διατηρείστε όλο το ιστορικό επικοινωνίας, όπως τα μηνύματα συνομιλιών.

Υποβάλετε καταγγελία στην Αστυνομία.

Αναφέρετε το συμβάν στην ιστοσελίδα στην οποία ο απατεώνας σας προσέγγισε για πρώτη φορά. Εάν έχετε παράσχει στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού, επικοινωνήστε με την τράπεζα που συνεργάζεστε.