Αρχική Υγεία Μια μερίδα ξηρών καρπών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης...

Μια μερίδα ξηρών καρπών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων

Μια μερίδα ξηρών καρπών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου και του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Νταγκφιν Αουνε της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πρώτου, αξιολόγησε 29 δημοσιευμένες μελέτες, που αφορούσαν συνολικά 819.000 ανθρώπους, και εστίαζαν στη σχέση ξηρών καρπών και ασθενειών.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι μια μερίδα ξηρών καρπών (περίπου 20 γραμμάρια), σε ημερήσια βάση, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφιανιαίας νόσου κατά σχεδόν 30%, καρκίνου κατά 15% και  πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 22%. Επίσης, μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από πνευμονοπάθεια και του διαβήτη κατά σχεδόν 40%.

Ωστόσο, η κατανάλωση ποσότητας πάνω των 20 γραμμαρίων δεν φάνηκε να επιφέρει κάποια ουσιαστική περαιτέρω βελτίωση στην υγεία.

«Διαπιστώσαμε μια συστηματική μείωση του κινδύνου για διάφορες παθήσεις, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει πραγματική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των ξηρών καρπών και στην υγεία. Πρόκειται για σημαντικό όφελος, για μια μάλιστα τόσο μικρή ποσότητα τροφής» εξηγεί ο Δρ Αουνε.

Τα οφέλη των ξηρών καρπών -που αποδίδονται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, πολυακόρεστα λίπη και άλλα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά- αφορούν πολλά είδη, όπως φουντούκια, καρύδια, φιστίκια κ.α.

ΠΗΓΗ: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ…