Αρχική Τελευταία Νέα Μητροπ. Ταμασού: Η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τη δημιουργία της Μονής Οσίου Αββακούμ

Μητροπ. Ταμασού: Η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τη δημιουργία της Μονής Οσίου Αββακούμ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Μητρόπολη Ταμασού σχετικά με τις πληροφορίες περί ενστάσεων του τέως Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, στη δημιουργία της Μονής Οσίου Αββακούμ, στο Φτερικούδι.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, ο τέως Αρχιεπίσκοπος όπως και τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ενέκριναν το αίτημα για να προχωρήσει η λειτουργία της Μονής.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Μητρόπολης Ταμασού:

Σε σχέση με το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ στις 19.3.24, όπου παρουσιάστηκε αλληλογραφία μας με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τον Β΄ έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Όντως, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τότε επιφυλάξεις για την ίδρυση Ησυχαστηρίων, όταν του απευθύναμε πρόσκληση με την ευκαιρία κατάθεσης θεμελίου λίθου για ιερό ναό εντός του Ησυχαστηρίου του Οσίου Αββακούμ.

Χωρίς να επικαλούμαι το αλάνθαστο, τονίζω ότι την περίοδο εκείνη είχαμε την καλύτερη των εντυπώσεων για τους πατέρες και το έργο τους, το οποίο εμφανώς στήριζαν χιλιάδες προσκυνητές του Ησυχαστηρίου.

Γι’ αυτό, μετ’ εκπλήξεως, λάβαμε την επιστολή του την οποία και απαντήσαμε δεόντως. Αμέσως μετά ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, όπου συναίνεσε να δεχθεί σε ακρόαση τον τότε Προϊστάμενο και τους πατέρες για να τους γνωρίσει και να τους ρωτήσει για όποια επιφύλαξη είχε.

Ειρήσθω εν παρόδω, ότι τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις του τις απέδιδα σε διαφωνίες που είχαμε μεταξύ μας για άλλα θέματα. Η συνάντηση έγινε και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος με ενημέρωσε ότι παρέμεινε ικανοποιημένος και πλέον δεν είχε ένσταση να προχωρήσει η λειτουργία του Ησυχαστηρίου.

Μάλιστα, στις 5 Σεπτεμβρίου 2022, κατά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, όταν υποβάλαμε αίτημα για ανύψωση του Ησυχαστηρίου σε Ιερά Μονή, γεγονός που σήμαινε την ενθρόνιση του π. Νεκταρίου από Προϊστάμενο σε Ηγούμενο, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β’ και τα λοιπά μέλη της Ιεράς Συνόδου ενέκριναν το αίτημα.

Ως απόδειξη τούτου, επισυνάπτουμε τη σχετική βεβαίωση της Ιεράς Συνόδου, η οποία πάντοτε εκδίδεται με την εντολή του Αρχιεπισκόπου. Τυγχάνει απορίας άξιο, γιατί διέρρευσε αποσπασματικά μέρος της υπόθεσης και παρουσιάστηκε μέρος των εγγράφων, τα οποία υπάρχουν μόνο στα αρχεία της Ιεράς Συνόδου, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο εσφαλμένη εντύπωση. Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους διαρροές προσβάλλουν τη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, ο οποίος προέκρινε ευμενώς το αίτημα μας για τη δημιουργία της .

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

20/3/2024