Αρχική Τελευταία Νέα Μουταγιάκα: Η ιστορία πίσω από το παράξενο όνομα

Μουταγιάκα: Η ιστορία πίσω από το παράξενο όνομα

Πολλές φορές με χιουμορ έχουμε πεί οτι η Μουταγιάκα είναι το Ιαπωνικό χωριό της Λεμεσού καθώς κάποιος μπορεί να την προφέρει συλλαβιστά (Μου-τα-για-κα) και με στυλ κάποια ασιάτικης γλώσσας. Παρόλα αυτά η ονομάσια προέρχεται από αλλού…

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κοινότητας: 

Το χωριο είναι Αμιγές Τουρκοκυπριακό και ανήκει στην επαρχία Λεμεσό. Η κοινότητα δεν αναφέρεται σε μεσαιωνικές πηγές, ίσως επειδή ιδρύθηκε αργότερα, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, ίσως επειδή κατά τον Μεσαίωνα – εάν υπήρχε- είχε άλλη ονομασία.

Οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι του ονόμαζαν από παλιά το χωριό Muttukaya που σήμαινε χαρούμενος βράχος. Υπάρχει πιθανότητα η ονομασία Μουταγιάκα να αποτελούσε παραφθορά της τουρκικής ονομασίας του χωριού από τους Έλληνες, ή και το αντίθετο επειδή, σύμφωνα προς άλλη εκδοχή, η ονομασία του χωριού, ήταν καθαρά ελληνική, σύνθετη από τις λέξεις μύτη (μούττη στο Κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα) και αγυιά που σημαίνει δρόμος. Δηλαδή χωριό στη μύτη του δρόμου, εξαιτίας της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται κτισμένο.

Στην δεύτερη αυτή περίπτωση, εάν δηλαδή δεχθούμε ως ορθή την ελληνική ονομασία τότε το χωριό θα πρέπει να είναι αρχαιότερο της περιόδου της τουρκοκρατίας, κατά την οποία απλώς εκτουρκίστηκε.