Αρχική Τελευταία Νέα Νέες επενδύσεις αναβαθμίζουν το λιμάνι Λεμεσού

Νέες επενδύσεις αναβαθμίζουν το λιμάνι Λεμεσού

  • Προσθήκη νέου εξοπλισμού: κινητός λιμενικός γερανός, τροχοφόρος φορτωτής, ανυψωτικά μηχανήματα, ρυμουλκούμενα οχήματα, πλατφόρμες και οχήματα εσωτερικής μεταφοράς, εξαρτήματα γερανών
  • Επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στο Νέο Επιβατικό Τερματικό
  • Πέραν των 180.000 επιβατών κρουαζιέρας σε δύο χρόνια

Δυόμιση χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως η διαχειρίστρια εταιρεία του Τερματικού Πολλαπλών Χρήσεων και του Νέου Επιβατικού Τερματικού στο λιμάνι Λεμεσού, η DP World Limassol προέβη σε παρουσίαση των επενδύσεων που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα σε υποδομές και εξοπλισμό.

Εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είχαν την ευκαιρία, στο πλαίσιο ξενάγησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο λιμάνι Λεμεσού, να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στο λιμάνι, να περιηγηθούν στα τερματικά που διαχειρίζεται η DP World Limassol και να δουν από κοντά τις δραστηριότητες που διεξάγονται, παρακολουθώντας παράλληλα, επίδειξη του νέου εξοπλισμού.

Η DP World Limassol προχώρησε με την αγορά ολοκαίνουργιου εξοπλισμού τον Ιανουάριο του 2019 στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των υποδομών στο λιμάνι Λεμεσού. Τα νέα μηχανήματα τέθηκαν σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2019, μετά από μία εντατική διαδικασία εκπαίδευσης, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση των εργασιών στο Τερματικό Πολλαπλών Χρήσεων. Ο νέος εξοπλισμός περιλαμβάνει:

  • Νέο, υπερσύγχρονο κινητό λιμενικό γερανό τύπου Liebherr, χωρητικότητας 144 τόνων και ακτίνας 54 μέτρων, ο οποίος ενισχύει την αποτελεσματικότητα διαχείρισης/μεταφοράς του γενικού/χύδην φορτίου, εμπορευματοκιβωτίων, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός διαθέτει εξαιρετική κινητικότητα και ευελιξία ενώ παράγει χαμηλές εκπομπές ρύπων και λιγότερο θόρυβο.
  • Ένα τροχοφόρο φορτωτή Liebherr, ειδικά σχεδιασμένο για τη διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων και ηµιρυµουλκούµενων οχημάτων. Διαθέτει οικονομικό πετρελαιοκινητήρα με ισχύ 230 kW, που παρέχει εξοικονόμηση καυσίμων μέχρι 30% συγκριτικά με το μέσο όρο της αγοράς και μειωμένους ρύπους. Διαθέτει, επίσης, στροφή μικρής ακτίνας για άνετη οδήγηση, υψηλή κινητικότητα και πλήρη ορατότητα.

Η DP World Limassol έχει επίσης, επενδύσει στην αγορά επιπρόσθετου εξοπλισμού όπως πλατφόρμων εσωτερικής μεταφοράς φορτίων και κοντέινερ, ανυψωτικών μηχανημάτων, ρυμουλκούμενων οχημάτων και οχημάτων εσωτερικής μεταφοράς καθώς και διάφορα εξαρτήματα γερανών. 

Περισσότεροι από 180.000 επιβάτες κρουαζιέρας

Από την ημερομηνία ανάληψης της διαχείρισης του τερματικού, η DP World Limassol εξυπηρέτησε περισσότερους από 180.000 επιβάτες που αφίχθηκαν στο Νέο Επιβατικό Τερματικό, μέσω διαμετακομιστικών σταθμών ή σταθμών αρχικής επιβίβασης/αποβίβασης. Μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2019, η DP World Limassol θα εξυπηρετήσει περισσότερα από 30 κρουαζιερόπλοια (σταθμοί αρχικής επιβίβασης/αποβίβασης και διαμετακομιστικοί). Το 2018, καταγράφηκαν 68 αφίξεις ενώ για το 2019 αναμένονται συνολικά 93 αφίξεις, από τις οποίες 53 είναι για διαμετακομιστικό σταθμό και 40 αρχικής επιβίβασης/αποβίβασης, σημειώνοντας αύξηση πέραν του 35%. Η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2020.

Έμφαση στον εκσυγχρονισμό

Η Εταιρεία προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις με σκοπό των εκσυγχρονισμό του Νέου Επιβατικού Κρουαζιέρας και την ενίσχυση της εμπειρίας των επισκεπτών. Ενδεικτικά, προέβη στον επανασχεδιασμό του τοπίου της γύρω περιοχής, στην εγκατάσταση αυτόματου συστήματος άρδευσης και έξυπνων οθονών τελευταίας τεχνολογίας στις αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων καθώς και στην αναβάθμιση εσωτερικών/εξωτερικών χώρων. Επιπρόσθετα, έχει εγκαταστήσει υπερσύγχρονο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης CCTV και σύστημα ελέγχου εισόδου ενώ έχει τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης όλων των ειδών εντός του τερματικού. Αξίζει να σημειωθεί πως δύο καταστήματα αδασμολογήτων ειδών (duty free) πρόκειται να αρχίσουν τη λειτουργία τους εντός του καλοκαιριού. Επιπρόσθετα,  η DP World Limassol βραβεύθηκε στο πλαίσιο των Κυπριακών Βραβείων Τουρισμού (Cyprus Tourism Awards 2019) με το Αργυρό Βραβείο στην κατηγορία «Στρατηγική και Καινοτομία» στην ενότητα «Στρατηγική Επένδυση/Συνεργασία/ Ανάπτυξη/Εκσυγχρονισμός των Υποδομών» ενώ τιμήθηκε από τη MedCruise με το βραβείο του «Πιο Αποτελεσματικού Τερματικού Κρουαζιέρων» στο πλαίσιο των πρώτων Βραβείων MedCruise.

Βάση εφοδιαστικής υποστήριξης πετρελαίου & φυσικού αερίου

Η DP World Limassol επένδυσε στην δημιουργία βάσης εφοδιαστικής υποστήριξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, εντός του τομέα ευθύνης της. Πρόκειται για έναν τομέα πολλαπλών χρήσεων που αναπτύχθηκε για την υποστήριξη των υπεράκτιων δραστηριοτήτων γεώτρησης υδρογονανθράκων, στον οποίο περιλαμβάνονται μία προβλήτα 430 μέτρων, αποκλειστικά για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπαίθριοι και στεγασμένοι αποθηκευτικοί χώροι, γραφεία και μονάδα παραγωγής ρευστών γεώτρησης.

Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Διευθυντής της DP World Limassol, Charles Meaby, σημείωσε: «Είμαστε περήφανοι για ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Το λιμάνι Λεμεσού αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης και η DP World Limassol συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμισή του, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση θετικά την οικονομία της χώρας και δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινότητα». Πρόσθεσε ότι «στην DP World Limassol εστιάζουμε στην καινοτομία και τη βελτιστοποίηση των πόρων μας, με στόχο να προσφέρουμε λύσεις και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των συνεργατών και των πελατών μας, προωθώντας το παγκόσμιο εμπόριο αξιόπιστα, αποτελεσματικά, αποδοτικά και υπεύθυνα, παρέχοντας μία εξαιρετική εμπειρία στους πελάτες μας».