Αρχική Portfolio Ο Άγιος Ερμογένης… χάνεται στη θάλασσα – Τι πραγματικά συμβαίνει με το...

Ο Άγιος Ερμογένης… χάνεται στη θάλασσα – Τι πραγματικά συμβαίνει με το εστιατόριο και την παραλία

Ο Άγιος Ερμογένης «βυθίζεται»: Τι αποκαλύπτεται για την παραλία και το εστιατόριο

 

Η παραλία του Αγίου Ερμογένη, ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία της Λεμεσού, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό και διαχρονικό φαινόμενο: τη διάβρωση της ακτογραμμής. Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα για παράνομες επεκτάσεις σε εστιατόριο της περιοχής φαίνεται να απέχουν από την πραγματικότητα, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που εξασφάλισε το LemesosBlog.

Δεν άλλαξε το εστιατόριο, άλλαξε η θάλασσα

Το συγκεκριμένο υποστατικό λειτουργεί στην περιοχή για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Σύμφωνα με μαρτυρίες και αρμόδιες πηγές, δεν πρόκειται για νέα κατασκευή ή επέκταση, αλλά για πλήρη ανακαίνιση εντός των υφιστάμενων ορίων. Το κτίριο βρίσκεται υπό τον έλεγχο και με βάση εγκεκριμένα σχέδια των Βρετανικών Βάσεων και οι εργασίες γίνονται υπό τον έλεγχο τους και με βάση τα σχέδια.

Όπως μας μεταφέρθηκε, οι νέοι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε αίτημα για ανακαίνιση λόγω της παλαιότητας του κτηρίου, το οποίο ήταν κατασκευασμένο από ευτελή υλικά. Οι αρμόδιες αρχές –περιλαμβανομένων των πολεοδομικών και αρχαιολογικών τμημάτων– ενέκριναν τις εργασίες, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει υπέρβαση των ορίων του παλιού υποστατικού.

Η θάλασσα «καταπίνει» την ακτή

Το μεγάλο πρόβλημα όμως δεν είναι το εστιατόριο – είναι η θάλασσα. Από την κατασκευή του φράγματος του Κούρρη και έπειτα, η ακτογραμμή έχει μετακινηθεί προς την ξηρά κατά περίπου 25 μέτρα. Η διαβρωτική δράση της θάλασσας έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην παραλία, απειλώντας όχι μόνο το υποστατικό αλλά και τον δρόμο που οδηγεί σε αυτήν.

Οι προβλέψεις για τα επόμενα 20 χρόνια είναι ανησυχητικές: αν δεν ληφθούν μέτρα, όλη η περιοχή κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το νερό.

Έρχονται έργα ενίσχυσης – Σχέδιο με βότσαλα

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος, προωθεί εδώ και χρόνια σχέδιο για να αναχαιτιστεί η διάβρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η προσθήκη λωρίδας 15 μέτρων με βότσαλα, προκειμένου να ωθηθεί η θάλασσα πιο πίσω και να προστατευτεί η ακτογραμμή.

Τι γίνεται με τον τοίχο και τις άδειες

Όσο για το περιτοίχισμα που έχει προκαλέσει ερωτήματα, πρόκειται για ενίσχυση παλαιότερου τοίχου που υπήρχε στο υποστατικό. Τοποθετήθηκε πάνελ σε μικρό εύρος, κάτι που ερευνάται εάν συνιστά επέμβαση. Οι ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σκοπεύουν να υποβάλουν αιτήσεις για οικοδομική και πολεοδομική άδεια με την ολοκλήρωση των εργασιών.

Συμπέρασμα

Η περίπτωση του Αγίου Ερμογένη αναδεικνύει ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά ολόκληρη την παραλιακή Λεμεσό: την ανάγκη για βιώσιμη προστασία της ακτογραμμής από τη συνεχιζόμενη διάβρωση. Οι καταγγελίες περί παράνομων επεκτάσεων φαίνεται να μην ευσταθούν, την ώρα που η φύση συνεχίζει να διεκδικεί πίσω τη γη…