Αρχική Τελευταία Νέα Ο Δήμος Λεμεσού διακόπτει το συμβόλαιο στον εργολάβο του έργου Μισιαούλη και...

Ο Δήμος Λεμεσού διακόπτει το συμβόλαιο στον εργολάβο του έργου Μισιαούλη και Καβάζογλου

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται ο Δήμος Λεμεσού,για ένα από τα βασικά έργα στρατηγικής για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

 

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται ο Δήμος Λεμεσού, ώστε ένα από τα βασικά έργα στρατηγικής για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, η ανάπλαση της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου, να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που απαιτούνται για εξασφάλιση της συγχρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ για την Προγραμματική Περίοδο 2014-202.

Οι σημαντικές καθυστερήσεις από μέρους του εργολάβου, που ξεκίνησε τις εργασίες τον Οκτώβριο του 2018, ανάγκασαν το Δήμο να προχωρήσει σε διακοπή του συμβολαίου και σύναψη νέας τροποποιητικής συμφωνίας, σύμφωνα με την οποίαν, ο εργολάβος θα παραδώσει ολοκληρωμένες τις εργασίες μόνο για τη φάση Α1, στις 15 Νοεμβρίου 2019 και θα απαλλαγεί από την εκτέλεση του υπόλοιπου έργου.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος προχωρά άμεσα στην προκήρυξη νέων προσφορών για το υπόλοιπο έργο, για το οποίο θα γίνει προσπάθεια επίσπευσης του, ώστε να είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο του 2021, δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, τονίζοντας πως είναι ένα σημαντικό έργο για τη Λεμεσό και ο Δήμος έδρασε τάχιστα “ώστε να το επαναφέρει σε πορεία υλοποίησης”.

“Θα υπάρχει καθυστέρηση έξι μηνών αν δεν επισπευσθεί η διαδικασία για την εκτέλεση του υπόλοιπου έργου”, ανέφερε και σημείωσε πως, ενδεχομένως να υπάρχουν περιθώρια διαφοροποίησης του τρόπου εργασίας του νέου εργολάβου, προς το σκοπό αυτό.

Υπενθυμίζοντας ότι είχε συμφωνηθεί με τους επηρεαζόμενους καταστηματάρχες και κατοίκους να μην κλείσει πλήρως κανένα κομμάτι του δρόμου, υπέδειξε ότι “αν θα μπορούσα να κλείσω ένα δρόμο πλήρως, θα μπορούσα ένα έργο να το κάνω πολύ πιο σύντομα, διατηρώντας κάποιες παραμέτρους”.

Ο κ. Νικολαϊδης σημείωσε πως, με το νέο πλαίσιο εκτέλεσης δημόσιων έργων, δίνεται η δυνατότητα συμπερίληψης περισσότερων ασφαλιστικών δικλείδων στο νέο συμβόλαιο που θα γίνει με τον εργολάβο που θα επιλεχθεί και ο οποίος θα αναλάβει τις υπόλοιπες φάσεις του έργου.

Χθες, είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού, έγινε σχετική ενημέρωση της ΠΟΒΕΚ και εκπροσώπων των καταστηματαρχών και των κατοίκων της περιοχής, για τις εξελίξεις σχετικά με το έργο ανάπλασης της Μισιαούλη και Καβάζογλου, κόστους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο υπενθυμίζεται πως είχε βρει αντίθετους τους επηρεαζόμενους και χρειάστηκε να γίνουν δημόσιες διαβουλεύσεις και επανασχεδιασμός του.

Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να χαθεί το ευρωπαϊκό κονδύλι, ο Νίκος Νικολαϊδης απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι “το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό έργο, γι αυτό έγινε αυτή η δραστική κίνηση, για να το κρατήσουμε μέσα στα πλαίσια της υλοποίησης και της χρηματοδότησης, γιατί επ`ουδενί δεν θέλουμε να χαθεί το έργο για τη Λεμεσό, ούτε ασφαλώς να δημιουργηθεί πρόβλημα στα γενικότερα συγχρηματοδοτούμενα έργα στη χώρα μας”.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η όλη διαδικασία με τις νέες προσφορές θα γίνει τάχιστα, χωρίς καθυστερήσεις και ενστάσεις, ώστε με την ολοκλήρωση της φάσης Α1, να αναλάβει άμεσα ο νέος εργολάβος.

Κληθείς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο να μην παραδοθεί η φάση Α1, από τον υφιστάμενο εργολάβο, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ο Δήμαρχος Λεμεσού εξήγησε πως στο νέο τροποιητικό συμβόλαιο που έγινε υπάρχουν “σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, τις οποίες δέχθηκε και υπόγραψε”.

Διαβεβαίωσε ακόμη πως θα μελετηθούν τρόποι στήριξης και ικανοποίησης αιτημάτων των επηρεαζόμενων κατοίκων και καταστηματαρχών, από την επιπρόσθετη ταλαιπωρία, “την οποίαν αναγνωρίζουμε”.

ΚΥΠΕ